Preţurile petrolului şi-au continuat tendinţa de scădere. La ce valori au ajuns

0
Publicat:

Preţurile petrolului şi-au continuat tendinţa de scădere, vineri, în condiţiile în care temerile legate de turbulenţele sectorului bancar au provocat cel mai mare declin săptămânal al cotaţiilor ţiţeiului din ultimele luni, transmite Reuters.

Preţul petrolului Brent a scăzut cu aproape 12% în cursul săptămânii, Foto: Shutterstock
Preţul petrolului Brent a scăzut cu aproape 12% în cursul săptămânii, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 2,27 dolari, sau cu 3,04%, la 72,43 dolari pe baril. De asemenea, preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate a scăzut cu 2,13 dolari sau cu 3,1%, la 66,22 dolari pe baril.

În timpul tranzacţiilor, ambele benchmark-uri au scăzut cu peste 3 dolari pe baril.

Preţul petrolului Brent a scăzut cu aproape 12% în cursul săptămânii, aceasta fiins cea mai mare scădere săptămânală din decembrie. În acelaşi timp, contractele futures WTI au scăzut cu 13%, cea mai mare depreciere din aprilie anul trecut.

Principalele fundamentale nu sunt la fel de groaznice, dar există îngrijorarea că petrolul nu este la fel de sigur ca numerarul sau aurul”, a declarat John Kilduff, partener la Again Capital LLC din New York.

Presiunea din această săptămână a urmat prăbuşirii băncilor americane medii Silicon Valley Bank (SVB) şi Signature Bank şi problemelor la Credit Suisse şi First Republic Bank.

Preţurile şi-au revenit, vineri, după măsurile de sprijin din partea Băncii Centrale Europene şi a băncilor din SUA, dar au scăzut din nou când SVB Financial Group a declarat că a depus o cerere de reorganizare.

Conform Reuters, analiştii încă se așteaptă ca oferta globală restransă să susțină prețul petrolului în viitorul apropiat. Membrii OPEC+ au atribuit slăbiciunea prețurilor din această săptămână mai degrabă factorilor financiari decât oricărui dezechilibru dintre cerere și ofertă, adăugând că se așteptau ca piața să se stabilizeze.

Scăderea WTI de săptămâna aceasta la mai puțin de 70 de dolari pe baril, pentru prima dată din decembrie 2021, ar putea determina guvernul SUA să înceapă să-și umple Rezerva Strategică de Petrol, stimulând cererea.

De asemenea, analiștii se așteaptă ca redresarea cererii Chinei să aducă sprijin prețurilor, exporturile de țiței americane către China în martie îndreptându-se spre cel mai ridicat nivel din aproape doi ani și jumătate.

Arabia Saudită și Rusia, într-o întâlnire de joi, și-au afirmat angajamentul față de decizia OPEC+ din octombrie anul trecut de a reduce obiectivele de producție cu două milioane de barili pe zi până la sfârșitul anului 2023.

OPEC a majorat cantitatea de petrol produsă în luna februarie

Potrivit agenţiei EFE, cantitatea de petrol produsă de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a crescut în februarie 2023 până la aproximativ 30 milioane de barili pe zi, cu 117.000 barili pe zi mai mult faţă de ianuarie, în pofida angajamentului grupului de a menţine limitată producţia.

Conform datelor publicate marţi de OPEC, în raportul lunar din martie, creşterea s-a datorat în special Nigeriei, care şi-a majorat extracţia cu 79.000 barili pe zi. De asemenea, în februarie au mai „dat drumul la robinet" Arabia Saudită, Congo, Iran, Libia, şi, în măsură mai mică, Venezuela.

Împreună cu Rusia şi alte nouă ţări producătoare independente aliate, OPEC s-a angajat să menţină reducerile producţiei stabilite în octombrie, pentru a susţine preţul petrolului.

În total, grupul celor 23 de ţări, cunoscut sub numele OPEC+ şi condus de Arabia Saudită şi Rusia, a decis atunci o reducere comună a producţiei cu 2 milioane barili pe zi.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite