Preţurile locuinţelor din Marea Britanie înregistrează primul declin anual din ultimii 11 ani
0Preţurile locuinţelor în Marea Britanie au scăzut în ritm anual în luna mai, pentru prima dată în ultimii 11 ani, arată datele publicate miercuri de furnizorul de credite ipotecare Halifax, transmite Reuters.
Potrivit sursei citate, acest lucru face ca impactul majorării dobânzilor asupra pieţei imobiliare devenind acum mai clar.
Preţul mediu al proprietăţilor imobiliare a scăzut cu 1%, faţă de mai 2022, primul declin anual din decembrie 2012, şi în linie cu previziunile analiştilor intervievaţi de Reuters, informează Agerpres.
În ritm lunar, preţurile locuinţelor în Regatul Unit nu s-a modificat în mai faţă de aprilie, când s-a înregistrat un declin de 0,4%.
Kim Kinnaird, director în cadrul Halifax, a explicat că cererea este în scădere iar majorarea dobânzilor va spori probabil presiunile asupra pieţei imobiliare.
Preţurile locuinţelor în Marea Britanie s-au redresat uşor la începutul anului, faţă de scăderea de la finalul anului trecut, când s-au înregistrat turbulenţe pe pieţele financiare.
„Redresarea pieţei imobiliare în primul trimestru din 2023 a dispărut, impactul majorării dobânzilor afectând bugetele gospodăriilor", a declarat Kinnaird.
Săptămâna trecută, un alt furnizor de credite imobiliare, Nationwide, raporta un declin lunar de 0,5% al preţurilor locuinţelor în Marea Britanie în aprilie, şi o scădere anuală de 3,4% - cea mai severă din 2009.
La finalul lunii trecute, Banca Centrală Europeană (BCE) preciza că preţul locuinţelor din zona euro ar putea să se îndrepte spre o scădere „dezordonată" pe măsură ce ratele mari la creditele ipotecare fac inaccesibilă achiziţionarea unei locuinţe de către persoane fizice şi neatractivă pentru investitorii în imobiliare.
„Pe viitor, o scădere a preţurilor ar putea deveni dezordonată pe măsură ce majorarea dobânzilor pentru noile credite ipotecare compromite accesibilitate şi majorează povara dobânzii pentru actualele credite ipotecare, în special în ţările unde predomină creditele ipotecare cu dobândă variabilă", sublinia BCE.
Începând din luna iulie a anului trecut, BCE a început să majoreze dobânda de politică monetară de la un minim istoric, în încercarea de a contracara o inflaţie ridicată, şi toate semnalele arată că BCE va continua să majoreze costul creditului şi în lunile următoare.
Însă impactul celei mai agresive campanii de majorare a dobânzilor din ultimele decenii abia începe să fie resimţit de piaţa imobiliară, care a înregistrat un adevărat boom în ultimul deceniu graţie creditului ieftin.