Preluarea Twitter de către Musk ar putea fi doar o acoperire pentru a vinde acţiuni Tesla. „Vrea să trimită oameni pe Marte, dar nu poate rezolva problema boţilor?”
0
Patronul Tesla şi SpaceX, Elon Musk, a anunţat vineri că îşi retrage oferta de 44 de miliarde de dolari de achiziţie a Twitter, dând vina pe presupusa lipsă de transparenţă a platformei de socializare în ceea ce priveşte roboţii de pe site, transmite revista Fortune.
Musk a cerut în mod repetat informaţii începând din 9 mai, aproximativ o lună după ce a înaintat oferta de achiziţionare a Twitter, pentru a evalua cât de multe dintre cele 229 de milioane de conturi ale companiei sunt false.
După anunţ, acţiunile reţelei sociale au scăzut cu aproximativ 6%, în timp ce acţiunile Telsa au crescut cu un punct procentual.
Astfel, în timp ce ambele părţi se pregătesc pentru o luptă îndelungată în instanţă, unii „influenceri” de pe Twitter vin cu o teorie alternativă pentru schimbarea anunţată: „roboţii de spam nu au fost niciodată problema, ci doar un vehicul prin care să vândă pe ascuns acţiunile Tesla care erau pe cale să expire.”
„Întregul lucru a fost un şiretlic inteligent pentru a vinde + lichida 8,5 miliarde de dolari din acţiunile TESLA (cu o scuză plauzibilă pentru a face asta)”, a scris Josh Wolfe, cofondatorul Lux Capital, pe Twitter, vineri, după anunţ.
Tweet-ul sugera că Musk va pleca cu peste 7 miliarde de dolari în acţiuni lichidate – chiar şi după ce a plătit taxa de renunţare de 1 miliard de dolari.
„Sincer, poate „ateriza rachete” (referire la planul ca racheta Starship să ducă oameni pe Marte - n.red.), dar nu poate rezolva problema boţilor”?” întrebă Wolfe retoric.
La rândul său, Henry Blodget, fondator şi CEO al Insider, a spus că opţiunile Tesla de 10 ani ale lui Musk erau pe cale să expire, „deci a trebuit să le vândă”.
„Oferta Twitter i-a permis să facă asta fără să se confrunte cu întrebări despre motivul pentru care vindea. Şi a vândut la un preţ excelent!”, a spus Blodget.
Într-o scrisoare adresată avocatului de top al Twitter, Vijaya Gadde, echipa juridică a lui Musk a acuzat Twitter că a făcut „declaraţii false şi înşelătoare pe care domnul Musk le-a ajutat atunci când a încheiat acordul de fuziune”.
Musk a pus acordul de achiziţie „temporar în aşteptare” în mai, astfel încât echipa sa să poată investiga numărul de conturi de spam sau bot de pe platforma de socializare.
Twitter a estimat că boţii au reprezentat 5% sau mai puţin din utilizatori şi i-a oferit lui Musk valori interne. Dar Musk a insistat că echipa sa nu a primit suficiente informaţii pentru a analiza în mod independent datele.
Într-un mesaj postat vineri, preşedintele Twitter, Bret Taylor, a declarat că această companie este „angajată să încheie tranzacţia la preţul şi condiţiile convenite cu domnul Musk şi intenţionează să depună acţiuni legale pentru a pune în aplicare acordul de fuziune”.
„Suntem încrezători că vom învinge în Delaware Court of Chancery”, a scris Taylor.
Potrivit acordului, dacă Twitter sau Elon Musk se retrag din acord, trebuie să plătească celeilalte părţi o taxă de reziliere de un miliard de dolari.