Pana de curent din Peninsula Iberică: Portugalia vrea să înlocuiască sistemul de urgenţă al rețelei electrice
0Portugalia vrea să înființeze o echipă de lucru pentru a înlocui Sistemul Integrat de Reţele de Urgenţă şi Securitate al Portugaliei, după marea pană de curent de luni, pentru că a demonstrat limitări structurale şi operative „în situaţii foarte solicitante".

Acest lucru a fost confirmat de Ministerul Administraţiei Interne şi de cel al Infrastructurii şi Locuinţelor, într-un comunicat, fiind subliniat faptul că noul sistem care va înlocui SIRESP „va trebui să fie mai robust, fiabil, rezistent şi interoperabil".
Echipa de lucru va trebui să elaboreze „într-un termen de maximum 90 de zile, un studiu tehnic şi strategic", după ce organismul a demonstrat „limitări structurale şi operative" (...) în scenarii de înaltă complexitate şi solicitare operativă, care s-au văzut, printre alte situaţii, în ziua de 28 aprilie, în timpul penei de curent.
Portugalia, la fel ca şi Spania şi sudul Franţei, a suferit luni o pană de curent care a lăsat o bună parte din zi ţara fără electricitate.
Guvernul portughez a susţinut că a demonstrat "autonomie şi rezilienţă" în faţa crizei, dar a primit critici din parte Opoziţiei din cauza strategiei de comunicare, pe care au considerat-o ineficientă.
Preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, s-a referit, de asemenea, „la problemele de comunicare" în timpul gestionării penei de curent, dar a adăugat că „bilanţul este pozitiv".
Pana de curent masivă de luni – cea mai mare din istoria Europei – ar trebui să fie un avertisment dur pentru guverne: investițiile în stocarea energiei și modernizarea rețelelor trebuie să meargă mână în mână cu extinderea generării de energie regenerabilă, scrie Reuters.
Spania exportă electricitate în Portugalia, așa că defecțiunea energetică din Spania s-a răspândit rapid în toată Peninsula Iberică. Unele zone din Franța au suferit, de asemenea, scurte pene luni.
Care ar fi fost cauza
Cauza scăderii inițiale care a dus la cascada catastrofală de evenimente este neclară, deși cu siguranță a fost implicată o prăbușire a sistemului de energie solară din Spania.
Datele de la operatorul de rețea spaniol Red Electrica arată că luni, producția de energie solară a scăzut la ora 12:30 de la aproximativ 18 GW la puțin sub 5 GW la ora 13:35, ceea ce explică marea majoritate a scăderii generale. Însă rămâne necunoscut de ce s-a întâmplat acest lucru sau de ce a cauzat prăbușirea atât de rapidă a întregului sistem.
Un posibil factor contribuitor este lipsa așa-numitei „inerții a rețelei”, ca urmare a ponderii relativ mici a generării de energie nucleară și combustibili fosili în mixul energetic al Spaniei.
Inerția este energia cinetică creată de rotația generatoarelor. În cazul unei pierderi bruște de energie, aceasta oferă o sursă temporară de energie care poate ajuta la menținerea frecvenței rețelei, acționând astfel ca un amortizor.
Energia eoliană și solară bazată pe invertoare, care a generat puțin sub 70% din totalul energiei electrice a Spaniei în momentul critic de luni, nu implică rotație fizică și, prin urmare, inerția nu a putut compensa pierderea bruscă de energie. O soluție evidentă pe termen scurt pentru a evita repetarea penei de curent ar fi menținerea unei sarcini de bază mai mari de generare a energiei rotative. Pe termen lung însă, sistemele energetice vor trebui să investească masiv în capacitatea bateriilor pentru stocarea energiei electrice, precum și în tehnologiile de sincronizare a rețelei, esențiale pentru menținerea frecvenței de 50 Hz.
În teorie, acest lucru ar trebui să fie realizabil, deoarece costurile bateriilor au scăzut brusc în ultimii ani și sunt implementate la scară largă în întreaga lume.
Însă toate acestea ar necesita în continuare investiții substanțiale. În timp ce cheltuielile pentru noua capacitate solară au ajuns la aproximativ 500 de miliarde de dolari anul trecut, investițiile în rețele au fost de doar aproximativ 400 de miliarde de dolari, devenind blocaje pentru tranziția energetică, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.