OMC confirmă primirea cererii UE de mediere a diferendului cu China, privind comerţul cu Lituania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock / Disputa China - UE (Lituania) se  va tranşa la OMS.
Foto: Shutterstock / Disputa China - UE (Lituania) se  va tranşa la OMS.

Uniunea Europeană a cerut Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC)o mediere în relaţia cu China, care este acuzată de Bruxelles de politici comerciale discriminatorii faţă de Lituania, a trnasmis, luni seară, serviciul de presă al OMC. Notificarea aferentă a fost distribuită de UE pe 31 ianuarie printre membrii organizaţiei.

Uniunea Europeană a solicitat consultări în cadrul OMC cu China cu privire la restricţiile chineze la importul şi exportul de bunuri şi servicii din şi către Lituania, precum şi în legătură cu Lituania. UE afirmă că „măsurile contestate sunt incompatibile cu o serie de prevederi din Acordul general privind tarifele şi comerţul din 1994, Acordul general privind comerţul cu servicii, Acordul privind aplicarea măsurilor sanitare şi fitosanitare şi Acordul privind facilitarea comerţului” .

După cum se explică în OMC, depunerea unei cereri de consultări înseamnă „iniţializarea oficială a unui diferend” în cadrul organizaţiei. Consultările oferă părţilor posibilitatea de a discuta o problemă şi de a găsi o soluţie satisfăcătoare fără a recurge la arbitraj. Dacă, după 60 de zile, disputa nu a fost soluţionată, partea care iniţiază litigiul poate solicita OMC înfiinţarea unui grup de arbitri.

După cum a raportat anterior Comisia Europeană (CE), UE a iniţiat proceduri împotriva Chinei în cadrul OMC în legătură cu „practicile comerciale discriminatorii ale Chinei împotriva Lituaniei, care dăunează şi altor exporturi de pe piaţa unică a UE”.

La rândul său, şeful adjunct al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis a remarcat că UE a luat o astfel de decizie, deoarece nu a fost posibil să se ajungă la un consens pe o bază bilaterală.

Deteriorarea relaţiilor dintre Lituania şi China
Deteriorarea bruscă a relaţiilor dintre Vilnius şi Beijing a fost provocată de deschiderea unei reprezentanţe a Taiwanului în Lituania la 18 noiembrie 2021. China, care se opune derulării de către Taiwan, de relaţii diplomatice sub acest nume (Beijingul este de acord că aceasta, ca şi în alte ţări, ar trebui să fie un birou de reprezentare al Taipeiului), şi-a retras ambasadorul de la Vilnius şi a cerut Lituaniei să facă acelaşi lucru. Pe 21 noiembrie, guvernul RPC a decis să retrogradeze relaţiile diplomatice cu Lituania la nivelul de însărcinat cu afaceri, iar pe 26 noiembrie a trimis o notă privind schimbarea statutului misiunii diplomatice chineze la Vilnius de la o ambasadă la o reprezentanţă a RPC.

Beijingul a folosit, de asemenea, pârghii economice: a suspendat transportul feroviar de marfă către Lituania, a redus limita de credit pentru întreprinderile lituaniene care operează pe piaţa chineză şi a stopat eliberarea de autorizaţii pentru exportul de produse alimentare.

La începutul lunii decembrie, RPC a şters Lituania ca stat din baza de date a sistemului său vamal. Drept urmare, exportatorii lituanieni nu au putut înregistra în mod legal mărfurile livrate în RPC. Beijingul a avertizat, de asemenea, companiile internaţionale despre indezirabilitatea livrărilor către China de produse fabricate cu participarea companiilor lituaniene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite