Morgan Stanley: Spania va deveni noua Germanie
0Succesul de care încep să se bucure exporturile spaniole vor transforma economia iberică în cea mai mare din Uniunea Europeană, sunt de părere economiştii Morgan Stanley. Grupul bancar american a publicat joi raportul săptămânal privind tendinţele economice globale, iar încrederea faţă de Spania, în prezent considerată una dintre cele mai fragile economii europene, este explicată prin competitivitatea livrărilor externe ale statului.
„Spania, unde costurile cu forţa de muncă scad în contextul recesiunii şi al reformelor aplicate, şi unde performanţa exporturilor este una puternică, este pe cale de a deveni următoarea Germanie a zonei euro”, scriu analiştii Joachim Fels şi Woen Kang.
„Germania, ajutată de costurile de împrumut extrem de mici, salariile în creştere şi tensiunile inflaţioniste din sectorul imobiliar, va înregistra o îmbunătăţire a cererii interne şi, în acelaşi timp, o deteriorare a competitivităţii pe plan extern”, se arată în raport.
Rata şomajului va rămâne ridicată
Va fi nevoie de trei-cinci ani pentru ca Spania să devină o economie bazată în cea mai mare parte pe livrările externe, aşa cum este în prezent Germania, întârzierea datorându-se exclusiv perioadei de care este nevoie pentru ca reformele structurale şi fiscale implementate în ultima perioadă de Madrid să înceapă să-şi facă simţite efectele, a declarat Fels pentru CNBC.
Costurile cu munca vor rămâne scăzute în Spania, chiar dacă statul îşi va reveni după recesiune, iar „rata şomajului va rămâne ridicată în următorii ani”, explică economiştii.
De asemenea, Spania se pare că a început să profite de pe urma programelor dure de disponibilizări aplicate de marile companii, prin care acestea încearcă să-şi eficientizeze operaţiunile şi să-şi scadă cheltuielile.
Însă nu toţi specialiştii sunt de părere că mâna de lucru ieftină este un atu pentru economia iberică. „Nu doar costurile cu munca sunt importante atunci când vorbim despre productivitate şi competitivitate. Dacă era asta situaţia, atunci am putea conchide că, pentru că salariul mediu zilnic Bangladesh este de un dolar, atunci acest stat este pe cale de a depăşi Germania în liga marilor exportatori”, crede Moorad Choudhry, profesor în cadrul Universităţii Brunel.
Nemţii au avut cea mai mare scădere economică
În plus, performanţa economiei germane, considerată motorul de creştere al blocului comunitar, a început să dea semnale de alarmă. În cel de-al patrulea trimestru al anului trecut, Germania a înregistrat cea mai mare scădere economică de la izbucnirea crizei. Faţă de al treilea trimestru din 2012, economia germană s-a contractat cu 0,6% în intervalul octombrie-decembrie.
Evoluţia exporturilor reprezintă cel mai îngrijorător indicator pentru Berlin. Principala sursă a creşterii economiei germane, livrările externe în scădere reprezintă motivul pentru performanţa slabă a Germaniei.
„În ultimul trimestru din 2012, exporturile de bunuri au scăzut semnificativ faţă de declinul înregistrat de importurile de bunuri”, a anunţat Biroul de Statistică din Germania.
Imediat după publicarea datelor privind economia germană, cursul euro a atins nivelul minim al şedinţei de tranzacţionare în raport cu dolarul american.
O altă surpriză neplăcută pentru economia europeană a fost evoluţia Franţei, care s-a contractat în acelaşi interval cu 0,3%. Rezultatele au fost mai slabe faţă de estimările specialiştilor, mai ales în contextul în care şi producţia a înregistrat scăderi constante de 0,1% în primele două trimestre din 2012. Astfel, specialiştii vorbesc deja despre o recesiune industrială în cazul Franţei.
Faptul că primele două economii comunitare se luptă în continuare cu criza economică îngreunează demersurile Băncii Centrale Europene de a asigura stabilitatea preţurilor, cele ale Bruxelles-ului de a reduce rata şomajului şi, astfel, eforturile coordonate în vederea reducerii ratei şomajului.
Periferia UE continuă să fie afectată de criză
Este foarte probabil ca, în aceste condiţii, zona euro să înregistreze o nouă contracţie în primul trimestru din 2013, spun economiştii, care se aşteaptă totuşi la o revenire a Germaniei.
„Şansele ca economia germană să revină la creştere în primele trei luni ale anului sunt foarte ridicate. Indicatorii preliminari arată cu toţii tendinţe de creştere”, explică Andrea Reese, economist-şef al filialei din Germania a grupului bancar italian UniCredit.
Problemele nu se limitează însă la „inima” uniunii monetare. Periferia fragilă a continuat să se deterioreze. Italia a înregistrat al şaselea trimestru consecutiv de scădere economică. De data aceasta, contracţia a fost de 0,9%. Recesiunea a fost prelungită de măsurile de austeritate aplicate de Guvernul Monti, spun analiştii.