Moda are preţul ei. Industria care a secat o mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţi citaţi de BBC spun că o soluţie pentru a diminua impactul acestei industrii ar fi ca atitudinea oamenilor legată de cumpărarea hainelor să se schimbe, mai exact ei să cumpere mai puţine articole de vestimentaţie.

Bumbacul, care este fibra cea mai folosită în textilele produse în UE şi reprezintă în total 43% din totalul îmbrăcămintei vândute, poate să nu pară un poluator extrem de mare asemănător cărbunelui sau uleiului. 

Cu toate acestea, procesul de producţie include pesticidele utilizate în industria bumbacului, vopselele toxice din industria prelucrătoare - iar cantitatea imensă de resurse naturale folosite, precum apa, provoacă o penurie semnificativă.

Într-un amplu reportaj realizat de BBC,  specialiştii spun că, pentru fabricarea unei singure perechi de blugi este nevoie de peste 15.000 de litri de apă doar pentru a creşte bumbacul.

Pe măsură ce magazinele produc mai multe haine la preţuri accesibile, oamenii sunt din ce în ce mai tentaţi să-şi actualizeze look-ul. O mare problemă este însă impactul devastastator pe care industria confecţiilor îl are asupra mediului înconjurător, relatează jurnaliştii BBC, într-un articol amplu.

Tot mai multe voci spun că industria modei ar fi în top cinci al industriilor care poluează cel mai mult.

„Global, producem peste 100 de miliarde de articole de vestimentaţie din fibre noi, anual, iar planeta nu poate susţine asta”, notează BBC.

În Asia Centrală, un cimitir de nave ruginite se află în mijlocul unui deşert care se întindea pe zeci de kilometri, în toate direcţiile. Acolo a fost Marea Aral, odată al patrulea lac de pe Pământ. Situat între Uzbekistan şi Kazakhstan, Aral era mare cât Irlanda. Din anii 1960, de când a început producţia de bumbac în acea zona, apa a început să se micşoreze.

De asemenea, în anii '60 , Uniunea Sovietică a început irigaţii masive şi a redirecţionat sursa lui de apă în alte zone, iar rezultatul, a fost că Aral s-a micşorat cu 90%.

Ceea ce era odată un lac plin de viaţă, a ajuns acum un deşert care produce furtuni de nisip.

Indonezia este o altă ţară unde se produce major bumbacul. Lângă râul Citarum sunt peste 400 de fabrici şi activiştii spun că chimicale toxice ajung zilnic în râu.

Experţii spun că o soluţie pentru a diminua impactul acestei industrii ar fi ca atitudinea oamenilor legată de cumpărarea hainelor să se schimbe, mai exact ei să cumpere mai puţine articole de vestimentaţie.

„Este o situaţie care trebuie rezolvată – şi repede. Trebuie să ne grăbim pentru că rămânem fără timp ”, încheie jurnalista BBC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite