Larry Summers şi-a retras candidatura la conducerea Rezervei Federale, a anunţat Barack Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Larry Summers (stânga) era favoritul pentru înlocuirea lui Ben Bernanke la şefia celei mai mari şi mai puternice bănci centrale din lume. FOTO Reuters
Larry Summers (stânga) era favoritul pentru înlocuirea lui Ben Bernanke la şefia celei mai mari şi mai puternice bănci centrale din lume. FOTO Reuters

Larry Summers, fost secretar american al Trezoreriei şi consilier pe probleme economice al preşedintelui Barack Obama, şi-a retras candidatura la succesiunea lui Ben Bernanke la preşedinţia Rezervei Federale, banca centrală a Statelor Unite, a anunţat duminică preşedintele Barack Obama.

„Astăzi (duminică - n.r.), mai devreme, am vorbit cu Larry Summers şi i-am acceptat decizia de a-şi retrage candidatura la preşedinţia Rezervei Federale”, a anunţat preşedintele Obama într-un comunicat. Decizia lui Summers de a-şi retrage candidatura a fost anunţată înainte de către cotidianul american  „The Wall Street Journal”.

„Larry era un membru-cheie al echipei mele în momentul în care ne confruntam cu cea mai gravă criză economică de la Marea Depresiune şi, într-o proporţie deloc neglijabilă, mulţumită competenţei, a înţelepciunii şi a calităţilor sale de lider, am repus economia pe calea creşterii şi am realizat progresele pe care le constatăm în prezent”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Summers şi Obama au discutat despre această decizie la telefon, potrivit „The Wall Street Journal”. Ziarul a citat o scrisoare a lui Summers adresată preşedintelui în care îşi explică decizia de a-şi retrage candidatura prin riscul, în cazul în care este numit, al unui proces de confirmare „caustic” în Congres. În ultima perioadă, o serie de aleşi democraţi în Senat au anunţat că nu vor aproba o nominalizare a lui Summers la şefia Rezervei Federale.

Summers, care a lucrat pentru preşedintele democrat Bill Clinton la Departamentul Trezoreriei în perioada 1999-2001, a fost principalul consilier economic al lui Obama în cursul primilor doi ani ai preşedinţiei sale. 

În pofida opoziţiei membrilor partidului său, unde unii îl consideră pe Summers prea apropiat de giganţii bancari de pe Wall Street, Obama l-a ales pe Summers pentru a-l consilia în timpul crizei economice izbucnite în 2008.

Preşedintele american este cel care îl numeşte pe preşedintele Rezervei Federale pentru un mandat de patru ani, însă numirea are nevoie de aprobarea Congresului înainte de a intra în vigoare.

După retragerea lui Summers din cursă, candidatul favorit pentru preluarea şefiei băncii centrale americane este Janet Yellen, care ocupă în prezent funcţia de vicepreşedinte al instituţiei. Yellen se bucură de un grad ridicat de aprobare în rândul democraţilor din Congres şi este văzută cu ochi buni de mulţi economişti de top. 

Obama pare însă reticent în a o numi, mai ales după activitatea intensă de lobby făcută pentru numirea lui Yellen, potrivit unor apropiaţi din administraţia sa, citaţi de „The Wall Street Journal”. 

Un alt candidat luat în calcul este Donal Kohn, un fost vicepreşedinte al Rezervei Federale, acum partener-senior în cadrul organizaţiei de cercetări Instituţia Brookings. De asemenea, Timothy Geithner, fostul secretar al Trezoreriei Americane, reprezintă o posibilitate, însă acesta ar fi transmis că nu este interesat de funcţie. 

CITEŞTE MAI MULT

INFOGRAFII Cinci ani de la falimentul care a împins lumea în criză

Pe 15 septembrie 2008, falimentul Lehman Brothers, una dintre cele mai mari bănci americane, cobora criza de la înălţimea sălilor de şedinţe ale zgârie-norilor de pe Wall Street în stradă, la omul de rând. Din acest moment, ceea ce fusese poate unul dintre cel mai bine păstrate secrete era pe buzele tuturor. Izbucnise o criză. Una atât de puternică încât nu am reuşit să ieşim nici astăzi din ea.

Există viaţă după ce împingi economia mondială în criză? Cum trăieşte Richard Fuld, omul care a falimentat Lehman Brothers

La cinci ani de când era pândit de mulţimi la uşa zgârie-norului de pe Wall Street în care grupul bancar Lehman Brothers avea sediul şi pocnit de colegi în plină figură, Richard „Dick” Fuld, omul învinuit pentru falimentul care a destabilizat economia mondială, îşi duce viaţa liniştit între cele trei case de lux. Şi-a deschis propria firmă de consultanţă financiară, unde-şi învaţă clienţii cum să administreze riscurile financiare.

INFOGRAFII America, tărâmul tuturor imposibilităţilor. De ce mediul din SUA devine tot mai ostil antreprenorilor

A-ţi deschide o afacere în Statele Unite ale Americii este tot mai greu, iar succesul nu mai are nimic de-a face cu munca şi cu perseverenţa. Acum, problemele sistemice aruncă orice antreprenor undeva între mila băncilor, lăcomia statului şi noroc chior. Dacă statele sărace îşi impulsionează economiile prin consolidarea instituţiilor publice, ce se întâmplă cu o economie dezvoltată atunci când instituţiile sale degenerează?

JPMorgan Chase, una dintre cele mai mari bănci din lume, atacată de hackeri

Un reprezentant al grupului bancar a confirmat pentru postul american de televiziune CNBC că JPMorgan Chase este ţinta unui atac DOS al hackerilor. La sfârşitul anului trecut, mai mulţi giganţi bancari de pe Wall Street, printre care Citigroup, HSBC şi Capital One, au fost atacaţi în acelaşi fel.

Banca centrală americană continuă să pompeze bani în băncile europene

Rezerva Federală continuă să sprijine cu lichidităţi sistemul bancar european, arată documentele săptămânale publicate de instituţie. Aceasta după ce s-a dovedit faptul că, de la izbucnirea crizei economice, banca centrală a acordat împrumuturi de urgenţă şi a pompat lichiditate în băncile europene pentru a evita colapsul propriului sistem bancar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite