Inflația în Europa este în continuă creștere. Ce se întâmplă în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea iminentă a inflației pe care o așteaptă băncile centrale din Uniunea Europeană nu s-a produs încă, consideră Bogdan Maioreanu, analist economic al eToro.

Alimentele s-au scumpit în toată Europa. Foto Shutterstock
Alimentele s-au scumpit în toată Europa. Foto Shutterstock

Potrivit acestuia, ultimele rapoarte pentru luna august indică în mare parte creșteri ușoare, cu unele excepții, sau mici scăderi.

„Singura scădere abruptă a fost înregistrată în Cipru. Cele mai recente date privind inflația din România indică o creștere lunară de 0,6%, ceea ce duce rata anuală a inflației la 15,3%.

Pentru România, principalul factor de creștere a inflației a fost reprezentat de prețurile alimentelor care s-au majorat în august cu 1,82% față de luna trecută. Prețurile serviciilor au crescut ușor cu 0,37%, în timp ce prețurile bunurilor nealimentare au scăzut marginal cu aproape 0,2%. În cazul alimentelor, cea mai mare creștere a prețurilor de la o lună la alta a fost la zahăr, aproape 10%, urmat de unt, lapte și margarină. Unele alimente s-au ieftinit puțin, cum ar fi mălaiul și fructele proaspete.

Combustibilul a fost, de asemenea, mai ieftin cu 2,28%. În ciuda acestui fapt, cea mai mare creștere de preț, de 23,89%, a fost la transportul aerian, din cauza cererii crescute din perioada de vacanță combinată cu disponibilitatea limitată a locurilor în avioane”, notează analistul.

Inflația din Ungaria, mai mare decât a României

Economiile comparabile din vecinătatea noastră nu o duc mai bine. În ciuda faptului că are cele mai mari rate ale dobânzii din Uniunea Europeană, inflația din Ungaria este departe de a fi ținută sub control. Rata anuală a inflației a crescut la 15,6% în august, cel mai ridicat nivel din 1998 încoace. Prețurile alimentelor s-au majorat cu 40%, cele mai mari creșteri fiind la margarină, pâine, brânză, pastele făinoase și produsele lactate. Comparativ cu luna precedentă, prețurile de consum au crescut cu 1,8%.

Rata anuală a inflației în Polonia a accelerat la 16,1%, cea mai mare din ultimii 26 de ani, și mult peste previziuni. La acest rezultat au contribuit creșterea cu peste 40% a prețurilor la electricitate, gaze și combustibili, dar și majorările prețurilor combustibililor auto, ale alimentelor și băuturilor nealcoolice. Lunar, prețurile de consum au crescut cu 0,8%, cu mult peste previziuni, accelerând față de luna precedentă.

Pe lângă țările menționate mai sus, în Europa, cele mai mari creșteri ale inflației au fost înregistrate de Estonia, cu 2%, și Olanda, cu 1,7%, ambele având factori de creștere similari din cauza prețurilor la energie și alimente.

În timp ce Spania, Irlanda, Franța, Norvegia, Islanda, Austria, Portugalia și Grecia au înregistrat scăderi ușoare ale inflației, marea surpriză vine din Cipru, cu o scădere de 2%, până la 8,90%. Cele mai mari scăderi de preț au fost observate în cazul locuințelor, apei, electricității, gazelor, combustibililor și transporturilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite