Încă o investiție uriașă apare în România. O mare companie austriacă pune la bătaie aproape un miliard de lei

0
Publicat:

Grupul austriac Lasselsberger pregătește o investiție importantă în România, iar pentru asta acționarii companiei vor băga adânc mâna în buzunar. Investiția totală este estimată la 823 de milioane de lei.

Imagine ilustrativă. FOTO: Pixabay
Imagine ilustrativă. FOTO: Pixabay

Grupul austriac Lasselsberger e unul dintre cei mai mari producători din Europa de plăci ceramice, materii prime şi materiale de construcţii, scrie Economica.net. Austriecii sunt deja prezenți pe piața din România, dar vor acum să se extindă și să investească într-o nouă fabrică. Potrivit sursei citate, pe piaţa românească grupul activează prin firmele Lasselsberger SA şi Sanex SA și deţine marca românească Cesarom. Plăcile ceramice Cesarom sunt produse în fabrica Sanex din Cluj-Napoca.

De această dată, însă, este vorba despre o nouă investiție de la zero. Austriecii au ochit tot Clujul, mai exact localitatea Săndulești din județul Cluj. Valoarea investiției ajunge la 823 de milioane de lei, iar acționarii austrieci au pregătit și o cerere de finanțare prin programul naţional de construcţii, în baza Legii 39/2024. 

Statul român va contribui cu peste 100 de milioane de lei

Astfel, cei de la Lasselsberger ar urma să obțină din partea statului român o finanțare importantă de aproximativ 25 de milioane de euro (133 de milioane de lei). În schimb, investitorii se obligă să asigure cheltuielile de operare şi de întreţinere a investiţiei după finalizarea proiectului. Practic, austriecii garantează că, în schimbul acestui sprijin, vor asigura finanțare timp cel puţin 5 ani după expirarea duratei de implementare a proiectului, dar şi fonduri pentru orice alte cheltuieli neprevăzute.

Din România, grupul austriac exportă deja în Europa produsele fabricate în vestul țării, la Cluj, iar investiția anterioară în fabrica Sanex s-a dovedit extrem de profitabilă pentru acționarii Lasselsberger.

De altfel, recent ei au vândut un teren situat în nordul orașului Cluj-Napoca. Sud-africanii de la MAS Real Estate au cumpărat terenul pentru o sumă pe care nu au făcut-o publică, însă se știe că terenurile din Cluj-Napoca sunt de departe cele mai scumpe din țară. În acest oraș, sud-africanii au în plan dezvoltarea unui proiect mixt, cu spații de birouri, apartamente și un mall. Dacă centrul comercial va avea 73.000 mp, clădirile de birouri și blocurile ar urma să ocupe alți 49.200 mp. În total, proiectul va aduce în plus aproximativ 1.500 de apartamente.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite