Gazprom taie gazele livrate Germaniei, după ce Shell a refuzat să facă plata în ruble

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Gigantul energetic rus Gazprom urmează să-şi oprească de la 1 iunie furnizarea de gaze naturale către Shell Energy, care furnizează o parte din gaze Germaniei, cea mai mare economie a Europei. Mişcarea vine după ce compania nu a plătit în ruble pentru gazele livrate în aprilie, transmite Business Insider.

Gazprom a făcut anunţul marţi – în aceeaşi zi în care a întrerupt furnizarea de gaze naturale către Ţările de Jos din acelaşi motiv.

Într-un decret din 31 martie, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ca plăţile pentru gaze naturale să fie făcute în ruble, ceea ce ar presupune deschiderea unui cont în euro şi ruble la Gazprombank pentru procesarea plăţilor.

Potrivit sursei citate, Shell Energy Europe a anunţat Gazprom că „nu intenţionează să efectueze plăţi conform contractului pentru furnizarea de gaze către Germania în ruble”, a informat Gazprom pe canalul său Telegram.

„Până la sfârşitul zilei lucrătoare din 31 mai (termenul limită de plată prevăzut de contract), Gazprom Export nu primise plăţi de la Shell Energy Europe Limited pentru livrările de gaz în aprilie”, a scris compania rusă.

Astfel, „Gazprom Export a notificat Shell Energy Europe Limited în legătură cu suspendarea furnizării de gaz în temeiul acestui contract de la 1 iunie 2022” — până la efectuarea plăţii în ruble, a continuat compania rusă.

Gazprom furnizează către Shell până la 1,2 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an. Adică doar 2,6% din cele 95 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe care Germania îi consumă în fiecare an, precizează Business Insider.

În timp ce Shell a refuzat să plătească Gazprom în ruble, marii importatori germani de gaze naturale Uniper şi DWE au plătit pentru combustibilul rusesc în cadrul noului plan de plată al Moscovei, a informat marţi Reuters.

Uniper este cel mai mare importator de gaz rusesc din Germania. Depinde de Rusia pentru mai mult de jumătate din necesarul de gaze naturale, potrivit Bloomberg. Gigantul energetic german este, de asemenea, cea mai mare companie de import şi stocare de gaze din ţară, potrivit mass-media.

Germania ar putea cădea într-o „recesiune semnificativă” dacă livrările de gaze naturale şi petrol ruseşti sunt întrerupte, a declarat un bancher de top în aprilie. Centrala economică depinde în mare măsură de gazul rusesc, care a reprezentat 55% din importurile de gaze ale Germaniei în 2021 şi 40% din importurile sale de gaze în primul trimestru al anului 2022, a raportat Reuters.

Ministerul Economiei din Germania nu a răspuns imediat solicitării de comentarii a Insider trimisă în afara orelor normale de lucru. Totuşi, un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat marţi pentru CNN că „monitorizează situaţia foarte îndeaproape”.

Shell a declarat pentru Insider că „nu a fost de acord cu noile condiţii de plată stabilite de Gazprom”. De asemenea, gigantul energetic nu a deschis niciun cont special pentru a procesa plăţile cu ruble.

„Vom lucra pentru a continua să furnizăm clienţilor noştri din Europa prin portofoliul nostru divers de aprovizionare cu gaz”, a adăugat Shell într-un comunicat.

Marţi, Gazprom a declarat că a suspendat complet livrările de gaz către GasTerra din cauza „nepotrivirii în ruble” a comerciantului olandez.

Gazprom a întrerupt deja furnizarea de gaze către Polonia, Bulgaria şi Finlanda, deoarece toate au refuzat să plătească în moneda rusă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite