Fondul Suveran de Investiţii a primit undă verde de la Senat. Au fost aduse modificări importante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa legislativă privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) a fost aprobată, miercuri, de Senat în calitate de primă cameră decizională, fiind aduse totodată mai multe modificări faţă de forma iniţială.

Anterior, institutul european de statistică - Eurostat a cerut Guvernului FSDI să nu beneficieze de garanţii guvernamentale sau de alte forme de sprijin din partea statului, precum şi să aibă autonomie de decizie. Drept urmare, Guvernul a solicitat reducerea listei de companii de stat incluse în noul fond, dar şi alte modificări. Iniţiativa legislativă cu modificări a primit 72 de voturi „pentru”, 30 de voturi „împotrivă” şi o abţinere. Însă liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a susţinut că iniţiativa va beneficia de îmbunătăţiri, atunci când va ajunge la vot în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

În urma modificărilor, doar 23 de companii vor face parte din FSDI, faţă de 89, câte au fost propuse iniţial. Ele sunt: Electrica, Delgaz Grid SA, E.ON Energie România, Chimcomplex, OMV Petrom, Telekom România, Antibiotice SA, Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune, Loteria Română, IAR SA, Oil Terminal, Cuprumin, Unifarm, SN Apelor Române, Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime, Romgaz, Hidroelectrica, CN Aeroporturi Bucureşti, Nuclearelectrica, Imprimeria Naţională, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime şi Conpet.

Un amendament prevede ca FSDI să aibă un capital social subscris la data constituirii de 1,85 miliarde de lei în numerar, faţă de 9 miliarde de lei, suma propusă iniţial, fiind de asemenea format şi din aport în natură, reprezentând pachete de acţiuni deţinute de stat la companiile din portofoliu.

Fondul va putea dispune liber de pachetele de acţiuni, în calitate de bunuri proprii, potrivit unei alte modificări. Înstrăinarea de acţiuni şi active va fi astfel făcută în condiţii de piaţă, de transparenţă şi competitivitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite