Este necesară o reformă a bugetului pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FMI
FMI

Creşterea punctului de pensie a generata discuţii aprinse, ameninţări cu demisia din partea ministrului de Finanţe şi nemulţumiri. Mihai Tănăsescu, reprezentul României la FMI, este de părere că problema cu pensiile este mai spinoasă şi că necesită o rezolvare în mod durabil.

"Trebuie să plecăm de la ce poate să ofere bugetul. Aşa cum este construit bugetul de pensii, este unul deficitar", a declarat Mihai Tănăsescu la Realitatea TV.

"Acest deziderat al creşterii punctului de pensie trebuie să rămână un deziderat politic", a mai declarat Tănăsescu. "Nu poate fi susţinută o creştere a punctului de pensie în acest moment pentru că sistemul bugetului de pensii este deficitar".

Reprezentantul României la FMI este de părere că o creştere a punctului de pensie ar crea un dezechilibru.

În ceea ce priveşte Fondul Monetar Internaţional, Tănăsescu a declarat că nu există o explicaţie clară din partea Fondului în legătură cu creşterea punctului de pensie.

"Dezideratul nu este îngheţarea, ci este schimbarea întregului sistem al bugetului de pensii publice. Problema de fond este rezolvarea pe termen lung a chestiunii bugetului pensiilor, lucru care se poate face doar printr-o reformă", a mai declarat Tnăsescu.

"Contribuţiile la asigurările sociale vor scădea în momentul în care bugetul de pensii va fi autonom", este de părere reprezentantul României la FMI.

Mihai Tănăsescu mai crede că "România, în mod cert, va avea creştere economică anul acesta, deşi va fi mică."




Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite