Emigranţii români, ţintă pentru bănci
0Obţinerea creditelor ipotecare este intermediată în Italia de agenţii financiare. Aceste instituţii au departamente destinate exclusiv românilor.
În Italia, piaţa împrumuturilor “s-a aşezat” pe o structură care nu dă acces direct la bancă doritorilor de credite decât în cazuri foarte rare. Între bancă şi clienţi se interpun agenţiile financiare, care pentru un anumit comision sau o taxă fixă se ocupă de dosar.
Un calcul simplu arată că o familie care ocupă un apartament de două camere la Roma cheltuie doar pe chirie, fără întreţinere, în jur de 10.000 de euro pe an. Pentru a nu avea impresia că aceste sume sunt aruncate pe fereastră, soluţia este angajarea unui credit pentru cumpărarea unui imobil.
Aici intervin agenţiile financiare. Decizia de a apela la serviciile lor nu este însă simplă, şi asta pentru că preţul unei case decente în marile oraşe nu scade sub 150.000 euro.
Unul dintre românii care s-a împrumutat de acasă, Sorin Floarea (44 ani), şi-a luat credit din România, dar a fost direct la bancă, nu a recurs la agenţiile financiare specializate. “Nu erau acum doi ani asemenea agenţii, eu am auzit de la un vecin de la mine din Dragomireşti, Neamţ, că a luat credit să-şi termine casa. Eu am vrut banii pentru o bucată de pământ.”
Sorin este stabilit la Ladispoli, localitate situată la 30 kilometri nord de Roma, şi crede că, dacă ar fi apelat la o agenţie, i-ar fi fost mai simplu.
“E mai bine că se ocupă agenţiile de dosar, te scutesc de multe drumuri. Pe de altă parte, lor trebuie să le dai ceva chiar dacă banca te refuză, dar cine îţi face un serviciu de pomană astăzi?”, se întreabă retoric Sorin Floarea.
“Pata de ulei”, strategia agenţiilor italiene
Odată cu revirimentul economic al României însă, tot mai mulţi români iau în calcul varianta întoarcerii acasă, chiar dacă nu ştiu cu precizie când vor face pasul.
Mulţi dintre conaţionalii noştri se orientează acum spre cumpărarea unei case în ţară. Din acest motiv, numeroase agenţii financiare propun românilor să le facă dosarul de credit pentru băncile din România. Société Générale este unul dintre grupurile bancare care văd imigranţii drept clienţi potenţiali importanţi.
Pentru Italia, societatea bancară a semnat un contract de exclusivitate cu agenţia Casa Mutui. Până în acest moment, agenţia a trimis la Bucureşti în jur de 100 dosare, iar majoritatea au obţinut un aviz pozitiv.
Casa Mutui a cooptat până acum doi agenţi români pe statele de plată şi colaborează cu mai mulţi la nivelul întregii Peninsule. Zonele acoperite cu predilecţie sunt Milano şi Torino, dar planurile de dezvoltare includ în viitorul apropiat şi alte oraşe.
“Există cerere pe piaţă, românii sunt interesaţi, astfel că am început din nord şi o să ne extindem pe principiul “petei de ulei”. Cooptăm oraşele dimprejurul nostru până o să acoperim capilar toată Italia”, explică, pentru “Expert Imobiliar”, Giorgio Schiller, patronul agenţiei.
De la români pentru români
“Secţia română” a agenţiei este condusă de la Milano de Elisabeta Dobra (28 ani) din Cluj. Tot ea se ocupă de supervizarea dosarelor şi de trimiterea lor la Bucureşti.
A terminat facultatea de jurnalism, dar a trecut destul de uşor la sectorul bancar. “Când termini jurnalismul, ştii câte puţin din toate, important este pe ce alegi să te specializezi. Mie mi-a plăcut dintotdeauna comunicarea şi imediat ce m-am obişnuit cu comisioanele şi dobânzile, totul a venit natural, de la sine.”
Recunoaşte că nu e uşor să lucrezi cu românii, pentru că sunt nerăbdători. “Din momentul în care e gata dosarul, vor să afle imediat răspunsul băncii de la Bucureşti, chiar dacă procedura de aprobare a unui dosar pentru sume aşa mari cere verificări din partea băncii şi o evaluare punct cu punct”, ne mărturiseşte ea.
De filiala din Torino se ocupă Alexandra Răileanu (31 ani) venită în Italia din Iaşi acum şapte ani. “Românii sunt încă optimişti. Nu privesc la criza bancară cu neîncredere, dimpotrivă. Un client îmi spunea că el chiar îşi doreşte să dea banca faliment, pentru că aşa el nu ar mai avea cui returna creditul.
Lăsând gluma la o parte, pentru românii din Italia, cel mai uşor sistem este cel transparent. Oamenii se sperie dacă văd zeci de comisoane, mai bine le aduni pe toate şi îi spui totalul de plată. Nu e vorba că nu plătesc, dar e foarte important să nu se simtă furaţi”, explică Alexandra Răileanu.