Drama economică a argentinienilor, cândva mai bogați decât Franța și Germania: „Suntem țara cărnii de vită, dar ne putem permite doar pui”

0
Publicat:

Argentina a fost cândva una dintre cele mai bogate țări din lume, mai bogată decât Franța sau Germania, iar o mare parte din această bogăție a fost construită pe exporturile de carne de vită.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Acum, datorită unei crize economice profunde, ea se află pe locul 70, potrivit celor mai recente cifre de la Banca Mondială, scrie BBC.

Și un număr tot mai mare de oameni de aici pur și simplu nu își pot permite să mănânce carne de vită de la bovinele care încă cutreieră pajiștile fertile cunoscute sub numele de Pampas. Oameni precum Oriana și Samir, un cuplu tânăr de 20 de ani care trăiește într-un cartier degradat al capitalei Buenos Aires.

„Este foarte greu”, spune Oriana. „Te întrebi în permanență: «cum o să fac rost de bani?». Suntem țara cărnii de vită, dar mâncăm doar pui pentru că este mai ieftin”.

Chiar și puiul este un răsfăț. Anul trecut, inflația a crescut la 211%, cea mai mare rată din ultimele trei decenii. Numai în decembrie prețurile au crescut cu peste 25%.

Familia împarte un mic apartament cu tânăra lor fiică Chiara, dar și cu părinții lui Samir și fratele acestuia. Plata facturilor este o îngrijorare constantă. Costurile cu mâncarea, dar și cu chiria, electricitatea și transportul continuă să crească tot timpul.

Samir este un șofer de livrare independent, dar criza economică înseamnă că cererea a scăzut brusc. Câștigurile sale nu pot ține pasul cu creșterea prețurilor.

În plus, el își face griji cu privire la creșterea nesiguranței pe străzi, pe măsură ce oamenii devin din ce în ce mai disperați. „S-ar putea să te omoare doar pentru telefonul tău mobil”, spune el.

Criza economică din Argentina

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Cel puțin 40% din populație trăiește în sărăcie, conform ultimului set de cifre oficiale ale guvernului. Cei mai mulți bănuiesc că cifra reală este chiar mai mare.

Atât Oriana, cât și Samir l-au votat pe noul lider al Argentinei Javier Milei, libertarianul de dreapta radical cu păr extravagant și stil abraziv. El a venit din urmă la alegerile de anul trecut pentru a câștiga mai mult de 55% din voturi.

„Înțelege problemele oamenilor”, spune Samir, „Cred că el este exact ceea ce are nevoie Argentina... pentru a face față inflației”.

Alții nu sunt atât de siguri. Claudio Paez a fost un om de afaceri de succes cu un lanț de dulciuri și magazine alimentare, 12 în total. Acum s-a redus la doar două, deoarece costurile de administrare a magazinelor și prăbușirea venitului disponibil al clienților i-au afectat veniturile. Și se așteaptă ca lucrurile să se înrăutățească, nu să fie mai bine.

Dacă problemele economice continuă încă trei luni, voi avea probleme și nu-mi voi putea acoperi cheltuielile”, spune el.

Din ce în ce mai mulți oameni din Argentina sunt nevoiți să improvizeze pentru a supraviețui. Nu departe de unul dintre magazinele lui Claudio, o dubă mică este parcată pe marginea drumului, plină cu tăvi cu ouă.

Prețul ieftin, 1 USD (79p) pentru o duzină de ouă, a atras lumea la coadă. Însă proprietarul dubei nu zăbovește mult, de frica poliției.

Străzile din Buenos Aires ar putea fi încă mărginite cu arhitectura ornamentată a boom-ului țării din secolul al XIX-lea, dar sunt și pline de vânzători stradali, utilizatori de aplicații de livrare și taxiuri neoficiale. Analiza cifrelor oficiale de către Universitatea Națională din Salta sugerează că sectorul informal angajează aproape jumătate din forța de muncă din Argentina.

În plus, puțini oameni plătesc efectiv impozit pe venit datorită unei legi adoptate de guvernul anterior, chiar înainte de alegeri. Și aceasta este o veste proastă pentru o țară care, în esență, este sărăcăcioasă și are mare nevoie să genereze venituri.

Argentina cheltuiește mult mai mult decât câștigă și datorează deja sume uluitoare: în prezent, aproximativ 44 de miliarde de dolari Fondului Monetar Internațional, ceea ce o face cel mai mare debitor unic al organizației.

Președintele Milei spune că are răspunsuri la criza economică. Economist de pregătire, el este un credincios devotat al piețelor libere fără obstacole și al unui stat mic. Pe parcursul campaniei, el a atras multă atenție fluturând în aer un fierăstrău cu lanț, pentru a-și semnala angajamentul de a reduce costurile.

El a mai promis că va arunca în aer banca centrală și va scăpa de moneda locală - peso - și o va înlocui cu dolarul american. Ambele idei sunt în prezent lăsate în urmă, pentru că guvernul însuși este atât de lipsit de dolari.

În schimb, președintele Milei a devalorizat peso-ul la jumătate pentru a crește competitivitatea. Și a redus numărul ministerelor guvernamentale cu o sumă similară.

Javier Milei Foto Profimedia
Javier Milei Foto Profimedia

Am tipărit bani ca niște maniaci

Și, cu o serie de propuneri cunoscute sub numele de proiectul de lege „Omnibus” aflat în fața Congresului, acum este rândul cheltuielilor publice.

"În ultimii 30 de ani", spune analistul Sergio Berensztein, "am tipărit bani ca niște maniaci, motiv pentru care avem o inflație atât de mare. Acum, pentru prima dată, avem un președinte care înțelege problema".

Singura soluție, spune dl Berensztein, este să încercăm să echilibrăm bugetul, lucru pe care guvernul a promis că-l va face până la sfârșitul acestui an. Dar va fi „dur”, adaugă el.

Și așa devine o chestiune de politică. Domnul Milei poate avea un mandat personal clar din partea alegătorilor, dar nu are o majoritate în Congres. Nicăieri aproape de fapt.

Partidul său, Freedom Advances, a câștigat doar 15% din mandate la alegerile legislative din 2021. Adăugați la asta o opoziție puternică sub forma sindicatelor din țară. Au declanșat o grevă generală săptămâna trecută și au organizat manifestații mari în toată țara. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă într-un protest zgomotos.

Juan Cruz Díaz de la firma de consultanță, Cefeidas Group, se teme că impactul modificărilor propuse ar putea fi prea dăunător. „Majoritatea celor care l-au votat pe Javier Milei au vrut o schimbare”, spune el. „Dar asta nu înseamnă că ei susțin această abordare libertariană a economiei și a statului”.

Săptămâna viitoare, Congresul va vota dacă să aprobe planul președintelui. Nu este deloc sigur că va trece. Și oricum, nu există nicio garanție că măsurile vor aduce vreo diferență asupra ratei inflației. Și, în cele din urmă, acesta este singurul lucru care contează pentru majoritatea oamenilor de aici.

Dl Díaz crede că președintele are doar „câteva lunipentru a schimba lucrurile și pentru ca oamenii să înceapă să se simtă mai bine. Luna de miere politică a domnului Milei va fi probabil foarte scurtă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite