Declarația unică 2023: Care este noul plafon și cine trebuie să o depună

0
Publicat:

ANAF a publicat un material informativ despre Declarația unică - Formular 212 privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

Un laptop pe care este deschis site-ul ANAF
ANAF a publicat un material informativ despre Declarația unică - Formular 212

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal, a informat vineri ANAF.

Potrivit agenției, Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. 

Recomandăm ca Declaraţia unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:- prin intermediul serviciului "Spaţiul privat virtual" (SPV);- pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată”, notează ANAF.         

De asemenea, formularul poate fi depus și în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire (data depunerii declaraţiei în format hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz).        Contribuabilii, care nu dețin un calculator personal sau care nu dispun de o conexiune la internet, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unităților fiscale (lista completă a sediilor se regăsește pe site), cu ajutorul cărora pot efectua următoarele operațiuni:- înregistrarea în cadrul serviciului Spațiul Privat Virtual;- completarea Declarației Unice;- depunerea Declarației Unice.               

Mai mult, contribuabilii pot solicita sprijin și funcționarilor din cadrul organelor fiscale locale, în cadrul cărora există personal special instruit pentru a acorda îndrumare și asistență pentru depunerea Declarației unice”, a informat agenția.

Noul plafon este de 36.000 lei

Formularul 212 trebuie completat și depus până pe 25 mai, termen care a fost stabilit și în anii trecuți.

Documentul trebuie depus de persoanele fizice care au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii.

Noul plafon pentru plata contribuțiilor a ajuns la 36.000 de lei, având în vedere că salariul minim a urcat la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023.

Ce diferențe sunt între declarația unică 2023 și cea de anul trecut

schimbarea modului de stabilire a bazei de calcul al impozitului pe venit din cedarea folosinței bunurilor. Astfel, de la 1 ianuarie 2023, venitul brut reprezintă venit anual impozabil;

reglementarea unor obligaţii fiscale pentru persoanele fizice care obţin venituri din afara țării, cum ar fi pensii pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, respectiv pentru partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 lei, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;

modificarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente venituri și/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite