CURS VALUTAR: Leul prinde putere şi ajunge la 4,38 unităţi pentru un euro, cea mai bună cotaţie din ultima lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cotaţia de azi a mai fost la fel de mică în 13 martie 2013
Cotaţia de azi a mai fost la fel de mică în 13 martie 2013

Leul a continuat să se aprecieze în prima parte a sesiunii interbancare de miercuri, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,3887 lei/euro, reprezentând cel mai redus nivel din ultima lună.

O rată de schimb inferioară, de 4,3837 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 13 martie.
În sesiunea de marţi, cursul a fost de 4,4099 lei/euro.
Totodată, paritatea pentru dolarul american a scăzut cu 3,09 bani, la 3,3508 lei/dolar, iar cursul pentru francul elveţian a coborât de la 3,6160 lei/franc la 3,5988 lei/franc.

Deschiderea şedinţei, sub 4,4 lei/euro

La deschidere, euro era schimbat pentru 4,3935 - 4,3950 lei, aproape de nivelul de marţi seară. Leul a început să se aprecieze marţi, după ora 16:30, când s-a dechis piaţa americană, iar dealerii spun că volumele în creştere indică prezenţa jucătorilor străini pe piaţa locală.
"Perioada din zi în care s-a petrecut această mişcare sugerează că jucătorii străini au determinat întărirea leului, care a urmat astfel cu o uşoară întârziere tendinţa regională de apreciere. (...) Volumele mari din prima parte a zilei, observate şi astăzi, sugerează că recenta întărire a leului a impulsionat probabil cererea comercială de valută. Cu toate acestea, aşteptând ca tiparul tranzacţionării din ultimele sedinţe să persiste, am putea vedea leul continuând să se întăreasca posibil până la 4,38 lei/euro", a declarat economistul ING Bank Mihai Ţânţaru, citat de Mediafax.
La jumătatea sesiunii, schimburile se perfectau uşor sub nivelul de 4,39 lei/euro.

Dobânzile se menţin reduse

Dobânzile practicate miercuri de băncile comerciale pentru depozitele în lei atrase pe termen de o zi au rămas reduse, la 1,08 - 1,58% pe an. Randamentele pentru plasamentele cu scadenţa la o săptămână se plasau la 1,75 - 2,25%.
Potrivit dealerilor, surplusul de lichiditate este legat de nepotrivirea dintre maturităţile titlurilor de stat care vor fi emise şi cea a titlurilor care ajung la scadenţă în această lună. Astfel, o mare parte a sumelor scadente în aprilie este posibil să rămână în piaţă şi să nu fie reinvestită în titluri de stat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite