Curs valutar BNR. Reacţia reprezentanţilor Băncii Naţionale la creşterea francului elveţian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curs valutar BNR. Francul elveţian a ajuns la un maxim istoric
Curs valutar BNR. Francul elveţian a ajuns la un maxim istoric

Peste 150.000 de români au credite în franci elveţieni. Ratele le-au crescut la bancă, peste noapte, cu până la 30%.

Mai multe bănci din România au afişat astăzi un curs în care francul elveţian a trecut de 5 lei, apreciindu-se cu aproape 30%. Acest efect este din cauza faptului că Banca Centrală a Elveţiei a renunţat la plafonul minim de schimb valutar, care era de 1,2 franci elveţieni la un euro. 

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat, pentru Digi 24 că, în opinia sa, băncile au afişat cotaţii mult mai scumpe la vânzare de franci decât la cumpărare pentru că nu vor să facă tranzacţii până se calmează piaţa. „A fost o răbufnire, s-a creat acel efect al unei oale sub presiune. Acum s-a ridicat capacul, a ieşit aburul, acum doar fierbe”, a declara purtătorul de cuvânt al BNR, la Digi 24. 

Curs valutar BNR. Dolarul şi euro sunt în creştere

În capitala Marii Britanii, francul se tranzacţiona cu 92 de centime pentru un euro şi cu 81 de centime pentru un dolar. 

Curs valutar Bancpost arată deja 6,5 lei/franc. În România ar exista peste 150.000 de persoane care au credite în franci elveţieni. În general, aceste credite sunt de tip ipotecar, pe o perioadă de 25 - 30 de ani.  

Pentru astăzi, curs valutar BNR anunţă că dolarul a trecut de 3,8 lei şi e la doar un ban de maximul istoric care a fost în urmă cu doi jumătate. De asemenea, euro a depăşit 4,49 de lei. Potrivit analiştilor, leul s-a depreciat faţă de dolar şi din cauza declinului pe care l-a înregistrat moneda europeană.

Curs valutar BNR în 2015

Chiar dacă în ultima perioadă moneda naţională a pierdut mult teren în faţa principalelor valute, bancherii sunt de părere că anul acesta cursul valutar se va menţine la un schimb mediu de 4,4 lei/euro şi cred că nu vor fi mişcări extreme pe piaţă, considerând că va fi un parcurs relativ stabil. 

Euro a început să piardă teren în faţa celorlalte valute de săptămâna trecută, mai ales după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, a precizat într-un interviu pentru un ziar german că există un risc crescut ca BCE să nu-şi poată îndeplini obiectivul de menţinere a stabilităţii preţurilor în zona UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite