Cum să te aperi de fraude când cumperi o mașină. Metodele folosite de cei care vor să dea țepe

0
Publicat:

Cumpărarea unei mașini second hand poate fi un proces riscant deoarece mulți oameni cad pradă escrocilor și ajung în final să-și piardă toți banii. Un expert auto a explicat pentru „Adevărul” care sunt cele mai frecvente metode prin care dau țepe escrocii.

Mașini second hand într-un târg auto
Cumpărarea unei mașini second hand poate fi un proces riscant

Pentru a vă proteja de escrocherii online cu mașini second hand din România, este important ca cumpărătorii să rămână vigilenți și să evalueze critic fiecare vânzător și potențială tranzacție. Înainte de a efectua un avans sau de a plăti pentru un vehicul, asigurați-vă că verificați identitatea vânzătorului și semnați contractul de vânzare. Dacă vânzătorul evită să îndeplinească sau să semneze contractul, îl grăbește pe cumpărător, ascunde codul VIN al mașinii sau solicită precomenzi inadecvate, acesta poate fi deja un semn că vânzătorul încearcă să te înșele. De asemenea, este foarte important să cunoaștem adevărata valoare de piață a vehiculului pentru a distinge dacă oferta este reală sau frauduloasă. Urmând aceste măsuri de precauție și fiind sceptic față de vânzători, vei reduce riscul de a cădea în capcanele escrocilor”, a declarat pentru „Adevărul” Matas Buzelis, expert auto în cadrul carVertical.

Câștigarea încrederii cumpărătorului folosind un act de identitate fals

Escrocii care activează în țările europene pot folosi diverse tactici pentru a păcăli cumpărătorii să le transfere bani și prin urmare, șoferii care caută să cumpere vehicule de pe portalurile online de anunțuri auto ar trebui să fie precauți. În unele cazuri, vânzătorul poate pretinde că mașina se află în altă țară și are nevoie de un depozit înainte de a merge să o ia.

Deoarece acest scenariu poate suna din start suspect, unii vânzători furnizează acte de identitate străine false pentru a câștiga încrederea cumpărătorilor. Cu toate acestea, după ce banii sunt transferați, de obicei vânzătorul dispare și șterge anunțul. În cazuri de acest fel este aproape imposibil pentru autorități să dea de urma infractorilor.

Crearea unui sentiment de urgență

Vânzătorii fraudulenți creează deseori un sentiment de urgență, în așa fel încât să forțeze cumpărătorul să ia o decizie spontană, fără ca acesta să se gândească prea mult la ea. Afirmațiile că există un alt cumpărător care caută deja să ia mașina sau că vânzătorul părăsește țara și nu are timp pentru o întâlnire personală ar trebui privite cu suspiciune.

De obicei, escrocii listează online modele de mașini foarte căutate, astfel încât să atragă atenția cumpărătorilor și întregul proces să dureze cât mai puțin timp posibil. Dacă vânzătorul te grăbește să iei o decizie, acesta ar trebui să fie un mare semnal de alarmă”, explică Matas Buzelis.

Prea bun ca să fie adevărat

Atunci când un model popular se vinde la un preț sub media pieței, acest lucru poate ridica suspiciuni. Poate însemna adesea că această mașină are daune ascunse sau kilometrajul dat înapoi. În cel mai rău caz, vehiculul poate fi folosit drept momeală pentru a atrage cumpărători naivi pentru a le fura banii.

Dl. Buzelis recomandă ca înainte de a contacta orice vânzător să cercetați bine toate ofertele disponibile din piață pentru a înțelege intervalul de preț în care se situează de obicei modelul care vă interesează. Dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată, cel mai bine este să nu îi dați curs.

Cererea unui avans sau a plății integrale

Escrocii pot cere un depozit sau chiar plata integrală pentru o mașină înainte de-a fi cazul pentru așa ceva. Dacă vânzătorul susține că nu are timp pentru un test drive și îndeamnă cumpărătorul să plătească vehiculul înainte de a-l vedea personal, cu siguranță vorbim despre o înșelătorie.

Cumpărarea de mașini online de la dealeri autorizați este o practică normală. Cu toate acestea, evitați vânzătorii privați care nu doresc să se întâlnească personal cu dvs și care vă cer o plată în avans”, sugerează Buzelis.

În general, cumpărătorii nu ar trebui să trimită bani vânzătorilor până când nu se întâlnesc personal cu aceștia, verifică toate documentele vehiculului și semnează un contract.

Trimiterea de link-uri suspecte

Escrocii păcălesc adesea cumpărătorii să deschidă link-uri sau fișiere atașate de tip ”malware”, trimițându-le prin SMS sau pe e-mail. Pot minți cumpărătorul că va vedea mai multe imagini ale vehiculului sau că link-ul îi va direcționa către un website pentru a efectua o plată.

În realitate aceasta este o metodă populară de a fura informații personale inclusiv numele, adresa, datele cardului de credit, parolele și multe altele.

Folosirea terților pentru plată

Când cumpărați o mașină, este normal să vă așteptați să faceți un transfer bancar într-un cont local. Cu toate acestea, dacă vânzătorul folosește servicii bancare internaționale sau aplicații terță parte, acest lucru poate ridica suspiciuni.

„Ar trebui să transferați bani prin intermediul terților numai atunci când v-ați întâlnit personal cu vânzătorul și i-ați verificat identitatea. În caz contrar, este posibil să transferați bani către un cont furat. Aceste tipuri de escrocherii sunt populare atât pe portalurile online cu anunțuri auto, cât și pe Facebook Marketplace. Această platformă nu este moderată de nimeni (cum ar fi site-urile de anunțuri auto) și este un loc popular în rândul escrocilor”, spune Buzelis.

Respectarea acestor măsuri de precauție ar trebui să-i ajute pe șoferi să cumpere o mașină fără să aibă bătăi de cap. Cu toate acestea, este important să verificați istoricul unei mașini înainte de a o cumpăra, să efectuați un drive test și să o aduceți la inspecție la un service autorizat.

Din datele carVertical reiese că o bună parte dintre mașinile second hand au kilometrajul dat înapoi (7,82%), valoarea medie a kilometrajului dat înapoi fiind de 85.186 km.  Procentul de mașini avariate este de 59,08%, iar valoarea medie a daunelor - 3 879 euro. Pe de altă parte, procentul de autovehicule rulate importate este de 65,99%, iar vârsta medie a mașinilor verificate de companie este de 9,44 ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite