Cum sa pleci in vacanta fara bani cash in buzunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De frica hotilor de buzunare sau din simplul motiv ca nu ar vrea sa aiba in permanenta grija milioanelor de lei pusi deoparte pentru concediu, multi romani prefera sa-si petreaca vacanta fara bani

De frica hotilor de buzunare sau din simplul motiv ca nu ar vrea sa aiba in permanenta grija milioanelor de lei pusi deoparte pentru concediu, multi romani prefera sa-si petreaca vacanta fara bani cash in buzunar. Pentru cei care n-ar dori sa fie "usurati" de hotii de buzunare cat sunt in vacanta, exista vesti bune si vesti proaste. Vestea buna este ca bancile ofera solutii care sa inlocuiasca banii cash, insa vestea proasta este ca, pentru vacantele in Romania, oferta bancilor se limiteaza la un singur produs: cardul bancar. Daca in mod normal, acesta poate fi folosit fie pentru plati directe la comercianti, fie pentru retragerea de numerar de la bancomate, pe litoralul romanesc hotelurile si restaurantele care primesc carduri bancare sunt foarte rare - numai cele de lux amplasate in statiuni de renume precum Mamaia si Neptun-Olimp. In ce priveste retragerea de numerar, cele mai mari banci din sistem au inceput deja sa-si deschida agentii sau macar sa amplaseze bancomate in zonele turistice. In judetul Constanta exista peste 100 de bancomate apartinand in principal bancilor mari: Raiffeisen, BCR, BRD, Bancpost si Banca Tiriac. Acestea prefera sa isi amplaseze bancomatele in zonele intens populate in tot timpul anului. In consecinta, daca veti cauta un bancomat, aveti sanse mai mari sa-l gasiti in orasele mari: Constanta, Mangalia, Cernavoda, Medgidia. In statiuni, marile banci s-au orientat spre locatiile de lux: Mamaia, Neptun-Olimp si cele unde numarul localnicilor este mare: Eforie Nord si Sud.
Cecurile de calatorie pot fi folosite doar de titular
Cei care isi vor petrece vacanta in tarile occidentale pot sa stea linistiti. Cardurile sunt acceptate aproape peste tot: incepand cu magazinele si hotelurile si terminand cu taxiurile si vanzatorii de suveniruri. Exista insa carduri emise de bancile romanesti care nu pot fi utilizate in strainatate: Visa Classic emis de BCR, Visa Electron de la BRD, Visa Classic de la Raiffeisen, Ultra emis de BancPost, Eurocard/MasterCard si Cirrus Maestro emise de Banca Tiriac. Tot pentru platile in strainatate, se poate apela si la cecurile de calatorie: hartii cu multe elemente de securitate care inlocuiesc cu succes bancnotele mari: de exemplu cea de 100 de euro. Ele au avantajul ca nu pot fi folosite decat de titular, al carui nume este inscris pe fiecare cec. Deci daca pierdeti sau va sunt furate cecurile, banii nu sunt pierduti, ei putand fi recuperati prin emiterea unor noi cecuri in tara.
Exista, totusi, riscuri
Si cei care folosesc carduri bancare - in tara sau in strainatate - sunt supusi acelorasi riscuri. Desi situatia de a pierde cardul pe care erau pastrati toti banii pare disperata la prima vedere, bancile au venit cu solutii pentru a minimiza disconfortul celor care se trezesc din senin fara nici un ban. Pentru cardurile pierdute sau furate, primul demers care trebuie facut este blocarea cardului, printr-un telefon la serviciul de carduri al bancii emitente. In realitate insa, cei care pierd cardul pierd si acest numar de telefon. Oficialii bancilor recomanda blocarea contului dintr-o agentie a bancii emitente. Cardul pierdut va fi inlocuit in termen de 5-10 zile, ceea ce poate transforma vacanta intr-un cosmar. In situatii de urgenta insa, puteti retrage bani din contul de card si fara existenta fizica a acestuia. Cei care au ramas fara card in Romania pot completa o cerere de eliberare de numerar in regim de urgenta, dupa care primesc fondurile solicitate - in limita soldului contului la cateva ore, maxim o zi de la depunerea cererii. In strainatate, bancile romanesti nu au posibilitatea de a elibera fonduri in regim de urgenta. Cu exceptia cardurilor emise de BRD, care a incheiat un parteneriat cu VISA pentru asistenta celor care au pierdut cardurile, in majoritatea situatiilor, cei care au pierdut cardul in strainatate nu pot avea acces la fonduri decat dupa ce se intorc in Romania.
Buzunarul gol cu cheltuiala se tine
Pentru siguranta ca nu puteti fi furati sau ca nu puteti pierde banii trebuie insa sa platiti. Sumele variaza in functie de serviciile la care apelati. Platile direct la comerciantii din Romania sunt cele mai avantajoase pentru posesorii de carduri: costul tranzactiei este suportat de vanzator. Insa numarul celor care accepta carduri este inca redus. Bancile valorifica aceasta "subdezvoltare" incasand comisioane de fiecare data cand un card este introdus in bancomat. Costurile sunt mai mici daca se apeleaza la aparatele din reteaua bancii emitente. Pentru 4 milioane lei scosi de la un bancomat (echivalentul a 100 de euro), bancile incaseaza intre 4 mii lei (BCR) si 8 mii lei (Raiffeisen). In cazul in care scoateti banii de la bancomatul altei banci, costurile cresc cu circa 25 mii lei. Bancile au de castigat si de pe urma platilor la comerciantii din stainatate. Cumparaturile de 100 de euro ajung sa coste cu 1-2 euro mai mult daca platiti cu un card romanesc. Costurile sunt insa mult mai mici fata de cele pentru retragerea de numerar de la bancomatele din strainatate: intre 3,5 euro (Raiffeisen) si 7 euro (BCR) pentru retragerea a 100 de euro. Cecurile de calatorie v-ar costa mai mult decat plata directa la comerciant, insa mai putin decat retragerea de numerar de la un bancomat. Pentru un cec de 100 de euro, costurile sunt in general de 2,25 la suta. Exista un comision la achizitionarea cecurilor ce variaza intre 0,75 la suta la BCR si 1 la suta la Raiffeisen si un alt comision la utilizarea acestora - 1,5 la suta la BCR, minim 5 dolari si 1,25 la suta la Raiffeisen.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite