Creșterea impozitelor pe locuințe, amânată pentru anul 2025

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii au decis miercuri, în Comisia de buget a Camerei Deputaților, să abroge modificările aduse la Senat Ordonanței 16 a Guvernului (OG16) în ceea ce privește impozitarea proprietății.

Creșterea impozitelor pe locuințe a fost amânată Foto Inquam
Creșterea impozitelor pe locuințe a fost amânată Foto Inquam

Senatul a adoptat propunerea Ministerului Finanțelor de a majora baza impozabilă cu 50%, ceea ce ar fi condus în cele mai multe cazuri la o creștere similară a impozitului pe proprietate.

Camera Deputaților, for decizional, a decis in Comisia de buget-finanțe abrogarea modificărilor de la Senat și intrarea în vigoare a actualelor prevederi din OG16, de impozitare la o valoare reală, dar abia de la 1 ianuarie 2025.

Un alt amendament adoptat prevede ca autoritățile locale să poată acorda scutire de impozit pentru cei care își reabilitează clădirile sau investesc în sisteme de producere de energie ori în colectarea și tratarea apelor uzate, scrie profit.ro.

Evaluatorii nu au fost de acord

În vara acestui an, evaluatorii autorizaţi afiliaţi ANEVAR spuneau că modificările care vor să fie aduse de Coaliţia de guvernare asupra modului de impozitare a clădirilor, în speţă folosirea valorilor cuprinse în grilele notariale, ar putea duce la blocaje.

Modificările fiscale planificate de coaliţie vizează şi ca impozitarea proprietăţilor să se facă la valoarea reală, urmând ca până la realizarea unui sistem de evaluare să fie folosite grilele notarilor.

Impozitarea va fi pe categorii rezidenţial/nerezidenţial (se renunţă la impozitarea pe persoana fizică versus persoană juridică). Până la realizarea unui sistem digital şi actualizat de evaluare în timp real a valorii proprietăţilor, se va folosi grila notarială. Acest principiu va fi aplicat atât la clădiri cât şi la terenuri.

„Modelarea bazei impozabile la impozitarea proprietăților”, cuprinsă în PNRR

„Reforma fiscală” asumată prin PNRR face referire și la modelarea bazei impozabile la impozitarea proprietăților.

„Mai mult, sistemul actual de impozitare a proprietăţii nu ţine cont de obiectivele unei economii durabile (de exemplu, criterii de eficienţă energetică la modelarea bazei impozabile la impozitarea proprietăţilor imobiliare, respectiv principiile unor emisii reduse de CO2), respectând în acelaşi timp principiile autonomiei locale din România”, se arată în document.

O componentă a reformei este reprezentată de construirea unui sistem informatic naţional care să asigure colectarea şi furnizarea de date corespunzătoare proprietăţilor din România, aceste informaţii fiind necesare atât în procesul legislativ, cât şi în procesul de colectare, monitorizare, control al veniturilor bugetelor locale, precum şi pentru simplificarea potenţială a cerinţelor actuale de conformare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite