Creştere să fie, dar să o simţim şi noi. Cât sunt de realiste previziunile despre economia României?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ritmul de creştere este complet neadecvat pentru a recupera într-un orizont de timp previzibil decalajele faţă de statele occidentale
Ritmul de creştere este complet neadecvat pentru a recupera într-un orizont de timp previzibil decalajele faţă de statele occidentale

Toate prognozele dau o creştere economică pentru acest an, însă nici o cifră nu se apropie de potenţialul de dezvoltare al României, şi nici nu asigură convergenţa cu economiile dezvoltate din UE, scrie Adevărul Financiar.

Potenţialul de creştere al PIB-ului este estimat de analiştii de la compania britanică de consultanţă Capital Economics la 4%, la fel ca în cazul Bulgariei, Turciei sau Poloniei. Alţi economişti sunt chiar mai optimişti, profesorul Mircea Coşea, bunăoară, care aprecia anul trecut acest potenţial ca fiind de peste 5%, potrivit sursei citate.

Un analist de la EY, Alexis Karklins, vede acest indicator ca fiind situat între 4 şi 5%. Deşi conceptul de creştere potenţială nu are o definiţie unanim acceptată, se consideră a fi ritmul maxim de dezvoltare al unei ţări, fără ca efectul de supraîncălzire a economiei să se manifeste. Alte păreri consideră că României i s-ar potrivi mai bine creşteri de 6% pe an, pentru ca dezvoltarea să fie resimţită efectiv şi în buzunarele noastre.

Dacă se face referire la convergenţa cu economiile dezvoltate din UE, ritmul ar trebui să fie în jur de 4% pe an. Din păcate, după ce în 2013 economia a crescut cu un promiţător 3,4%, anul trecut am încetinit la 2,9% iar prognozele pentru 2015 nu trec nici ele de 3%. Ritmul este complet neadecvat pentru a recupera într-un orizont de timp previzibil decalajele faţă de statele occidentale, în condiţiile în care media UE se va situa în 2015 în jur de 1%.

Citiţi mai multe pe adevarulfinanciar.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite