Consumatorii casnici din România produc peste 40% din totalul risipei de alimente

0
Publicat:

Peste 40% din rispia alimentară din țara noastră este realizată de consumatorii casnici, potrivit unei cercetări realizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA).

Consumatorii casnici  produc peste 40% din totalul risipei de alimente - Foto Shutterstock
Consumatorii casnici produc peste 40% din totalul risipei de alimente - Foto Shutterstock

Rispia alimentară este un fenomen important, care stârnește interesul în peste 60% din cazuri, pe. toate verigile lanțului alimentar, potrivit cercetării. Interesul este maxim în alimentația publică (82 %), ca și în rândul consumatorilor urbani (86,4 %).

Țara noastră se plasează aproape de media europeană, care este de 20%, având un nivel de 21,94% de risipă. Nivelul general de risipă este de 14,56%. 

Sectoarele principale generatoare de risipă sunt alimentația publică, 8,63% la nivel sectorial, și consumul casnic, 6,50 % la nivel sectorial. Astfel, în ceea ce privește ponderile în risipa generală, consumatorii casnici reprezintă până la 40,78% din totalul risipei alimentare din România. 

Tipurile de produse cu risc ridicat de risipă sunt cele din  domeniul cerealier și din domeniul zootehnic, probabil împreună cu abatorizare. 

Așadar, sunt înregistrate pierderi mari în procesarea alimentelor de panificație și industria cărnii. De asemenea, și pierderile la produsele de cofetărie, ca și pierderile tehnologice la procesarea cărnii sunt  semnificative. Principalele surse de pierderi în retail țin de produsele deteriorate și cele expirate, potrivit cercetării IBA. 

 În domeniul alimentației publice, produsele supuse pierderilor sunt reprezentate de resturi alimentare diverse, fie din procesul de preparare, fie resturi neconsumate din porțiile servite sau mâncare expirată, dar și de materii prime expirate. 

 În ceea ce privește consumatorii casnici, produsele de panificație și mâncărurile pregătite acasă drept produsele cu cel mai mare risc de risipă. Cele mai frecvente motive ale rispiei alimentare în cazul consumatorilor casnici sunt programarea incorectă a consumului de alimente și obiceiul de a nu lăsa o mâncare de pe o zi pe alta. 

Studiul atrage atenția și că subiectul nu este destul de vizibil,  peste 90% dintre întreprinzători nu au cunoștință despre activitatea și inițiativele naționale în domeniul controlului risipei alimentare. 

Recomandări pentru evitarea risipei alimentare  

În urma cercetării, IBA face următoarele recomandări : 

  • Intensificarea comunicării publice legate de risipa alimentară, folosind acele mijloace de comunicare relevante pentru grupurile țintă. 
  • Întărirea rolului pe care economia sustenabilă, diminuarea pierderilor, îl vor juca în viitoarele programe de finanțare. 
  • Deschiderea unor programe de retehnologizare și digitalizare la nivelul tuturor verigilor productive ale lanțului alimentar. 
  • Lansarea unor programe de implementare a unui management de sistem la nivel de firmă,  pe principii sustenabile, cu analize de nevoi detaliate și corelarea liniilor de acțiune cu necesitatea de a răspunde acelor nevoi. 

Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului ADER 18.1.2  Metode de reducere a risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, la nivel național, în vederea prevenirii și reducerii  impactului socio-economic, până în anul 2030. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite