Citricele, fasolea şi ţigările conduc topul scumpirilor din acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Citricele şi alte fructe meridionale, fasolea boabe şi alte leguminoase, dar şi ţigările au înregistrat cele mai mari scumpiri în primele nouă luni ale acestui an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Preţurile de consum au crescut în primele nouă luni ale acestui an cu 0,93%, însă sunt produse care s-au scumpit în această perioadă cu mai mult de 10%. De exemplu, citricele şi alte fructe meridionale au înregistrat în primele trei trimestre din acest an cele mai mari scumpiri - de 21,34%. Dacă în primăvară un kilogram de lămâi costa 7 lei, în lunile de vară, preţul a urcat până la 18 lei. Creşterea semnificativă a preţurilor lămâilor este explicată de producţia slabă din acest an din ţările sud-americane.  

Locul al doilea în topul scumpirilor este ocupat de fasolea boabe şi alte leguminoase, cu o creştere a preţului de 9,48%. De asemenea, ţigările s-au scumpit cu peste 7% în primele nouă luni ale acestui an. Scumpirea ţigărilor este explicată de creşterea accizelor în luna aprilie, dar şi de schimbarea modului de calcul al accizelor în 2014, ceea ce a generat o majorare a sumei în lei plătite. 

De asemenea, mierea de albine s-a scumpit în intervalul ianuarie-septembrie cu 6,12%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, creşterea preţului fiind explicată de scăderea semnificativă a producţiei de miere din acest an, din cauza temperaturilor scăzute din primăvară şi a ploilor abundente din lunile mai-iunie. 

Serviciile poştale s-au scumpit în primele nouă luni cu 5,5%, majorare determinată de creşterea tarifelor între 20% şi 120% la începutul anului. 

O scumpire cu peste 4% au înregistrat în primele nouă luni şi carburanţii, iar asta pe fondul schimbării modului de calcul al accizei la începutul anului, dar şi a introducerii de la 1 aprilie a accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru. 

Cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în primele nouă luni la cartofi, cu 37,41%, la zahăr - cu 15,05%, la ouă - cu 13,04% şi la ulei comestibil - cu 6,64%. 

Preţurile de consum au crescut cu 0,12% în septembrie faţă de luna anterioară şi cu 1,54% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. 

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite