CE Oltenia reia negocierile cu Tinmar Energy pentru construirea de parcuri fotovoltaice

0
Publicat:

Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din România, va relua negocierile cu Tinmar Energy pentru construirea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de aproximativ 280 MW.

Complexul Energetic Oltenia, Foto: Arhivă Adevărul
Complexul Energetic Oltenia, Foto: Arhivă Adevărul

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA) CE Oltenia a decis reluarea dialogului cu Tinmar Energy în vederea constituirii de societăți mixte pe acțiuni pentru implementarea proiectelor privind capacități noi mai puțin poluante, prevăzute în Planul de Restructurare și Decarbonare a CE Oltenia aprobat de Comisia Europeană. Acest lucru este posibil după ce acționarii CE Oltenia au respins atât anularea procedurii de selecție pentru proiectele la care a fost desemnat Tinmar Energy SA „ofertant selectat”, cât și reluarea procedurii de selecție într-un mod accelerat pentru selectarea de investitori în vederea constituirii de societăți mixte pe acțiuni pentru implementarea proiectelor. ”, au transmis, vineri, reprezentanții CE Oltenia.

Potrivit sursei citate, pe 12 octombrie 2022, acționarii CE Oltenia au adoptat o hotărâre prin care au respins documentele tranzacției negociate cu Tinmar Energy, în urma avizului negativ dat de Consiliul de Supraveghere al CEO.

Prin această decizie a AGEA, demersul de asociere cu Tinmar Energy rămâne deschis și poate continua cu noi negocieri pentru rediscutarea unor termeni și condiții.”, menționează compania.

Societățile pe acțiuni rezultate din asocierea CE Oltenia – Tinmar Energy vor avea ca obiect implementarea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de cca. 280 MW și a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni.

Avizarea asocierii CE Oltenia – Tinmar Energy în noile condiții ar permite respectarea calendarului asumat în ceea ce privește adăugarea de capacități noi pentru tranziția la surse de energie mai puțin poluante și pentru restabilirea viabilității CE Oltenia, companie cu rol strategic în Sistemul Energetic Național.

Ce proiecte au fost respinse în octombrie

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Complexului Energetic (CE) Oltenia (AGEA) a transmis în raportul din 12 octombrie că respinge acordul cu Tinmar Energy pentru construirea de noi proiecte de energie privind planul de decarbonizare al CE Oltenia.

Nu aprobă Acordurile Acționarilor între Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. și Societatea TINMAR ENERGY S.A.. în vederea constituirii următoarelor societăți pe acțiuni pentru implementarea proiectelor fotovoltaice și CCGT cuprinse în Planul de restructurare al Societățîi Complexul Energetic Oltenia S.A. aprobat de Comisia Europeană conform Deciziei nr. CE(2022) 553 final din dată de 26 ianuarie 2022:

(i) societate mixtă SPV privind implementarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de ~ 83 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise ale SE Rovinari:

(ii) societate mixtă SPV privind implementarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de – 112 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise ale SE Turceni:

(iii) societate mixtă SPV privind implementarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de ~ 66 MW pe haldă exterioară Pinoasa a SE Rovinari;

(iv) societate mixtă SPV privind implementarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de ~ 19 MW pe haldă exterioară Bohorelu a SE Rovinari;

(v) societate mixtă SPV privind implementarea unui bloc de 475 MW pe gaz natural la SE Turceni”, potrivit documentului AGEA din octombrie.

Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, care deţine 9 grupuri energetice, cu o putere instalata de 2.595 MW şi care oferă energie de bază în Sistemul Energetic Naţional, acoperind o cotă de maximum 30% din producţia de energie din SEN.

Principalii acţionari sunt Ministerul Energiei (77%) şi Fondul Proprietatea (21,5 %). Capitalul social este de 270 milioane lei. Compania are peste 11.000 angajaţi și a avut în anul 2021 o cifră de afaceri de 3.568.309.044 (peste 730 de milioane de euro), cu o creştere de 62% faţă de anul 2020. Totodată, profitul companiei a fost de aproximativ 28,5 milioane de euro, cu 27% mai mare faţă de anul 2022.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite