Cartoful s-a scumpit puternic: inflaţia rămâne mult în zona negativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO www.wall-street.ro
FOTO www.wall-street.ro

Preţurile au crescut în octombrie cu 0,28% faţă de luna anterioară, rata anuală ajungând la ‐1,6%, potrivit datelor anunţate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cea mai mare scumpire la alimente a fost consemnată de cartofi.

Alimentele s-au scumpit cu 0,5%, cea mai mare majorare, de 6,38%, fiind consemnata la cartofi. Preturile marfurilor nealimentare au avansat cu 0,13%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 0,27%. Comparativ cu decembrie 2014, preturile sunt mai mici cu 1,35%.

"Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (noiembrie 2014 ‐ octombrie 2015) fata de precedentele 12 luni (noiembrie 2013 ‐ octombrie 2014), calculata pe baza IPC, este de‐0,2%. Determinata pe baza IAPC, cresterea este de ‐0,1%", arata INS, intr-un comunicat, citat de Mediafax. In septembrie, preturile au crescut cu 0,26%, iar rata anuala a inflatiei a ajuns la -1,7%, revenind astfel la nivelul din iulie, dupa ce in august se adancise la -1,9%, pe fondul cresterii preturilor de consum cu 0,9% la alimente si cu 0,1% la servicii in cursul lunii septembrie.

Rata anuala a inflatiei a ajuns in teritoriu negativ in iunie, pentru prima data in ultimii 25 de ani, la -1,6%, dupa ce preturile au fost mai mici cu aproape 3% fata de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente si bauturi la 9% de la 1 iunie. BNR a revizuit din nou, joi, prognoza pentru rata anuala a inflatiei, la -0,7% pentru finele acestui an, in scadere cu 0,4 puncte procentuale fata de estimarea din august, si la 1,1% pentru sfarsitul anului viitor, cu 0,4 puncte procentuale in crestere. Scenariul bancii centrale privind inflatia include prevederile Codului Fiscal si modificarile aduse prin ordonanta de urgenta din octombrie.

Citiţi continuarea articolului pe www.wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite