România, unul dintre marii beneficiari ai căderii Zidului Berlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare câştigător al căderii Zidului Berlinului, în ceea ce priveşte creşterea economică, este de departe Polonia, arată o analiză Reuters.

Produsul Intern Brut al Poloniei „s-a balonat“ cu aproape 600 miliarde de dolari de la căderea Zidului Berlinului. Cu toate acestea, următorii câştigători au fost Cehia şi România, unde au avut loc majorări ale PIB-ului de circa 250 miliarde de dolari.

Potrivit Reuters, căderea Zidului Berlinului a făcut ca economia de piaţă să devină norma europeană. Totuşi, întrebarea este care pieţe financiare au beneficiat cel mai bine de acest eveniment? Wall Street şi BRIC-uri, desigur, afirmă jurnaliştii.

În timp ce evenimentele din 1989 au redefinit graniţele Europei, ele au fost însoţite de aproape două decenii de puternică liberalizare economică şi globalizare în China, India şi America Latina, unde valul abia acum creşte.

Acesta nu este însă, în niciun caz, singurul factor. De asemenea putem pune la socoteală o scădere de 30 de ani a costurilor globale de împrumut.

Germania reunită s-a consolidat ca cea mai mare economie a Europei, dar o analiză a performanţei pieţei sugerează că cei mai mari câştigători sunt Wall Street şi economiile emergente „BRIC” - Brazilia, India, China şi Rusia.

Începând cu 9 noiembrie 1989, S&P 500 a crescut în valoare cu 1.635%, stocurile din Polonia, cea mai mare economie a Europei de Est, au crescut cu 550%, iar Moex-ul Rusiei a crescut cu aproape 900% de la stabilirea fermă de la sfârşitul anilor 90. Spre comparaţie, avem o creştere de numai 350% a DAX-ului Germaniei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite