Foame la buget: Putin scumpeşte benzina în Rusia. Guvernul majorează accizele şi vrea să împrumute 3 miliarde de dolari de pe pieţele internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat majorarea accizelor la carburanţi cu 5% în Rusia, guvernul federal sperând să strângă astfel la buget un 1,2 miliarde de dolari în plus. Concomitent, Executivul vrea să împrumute 3 miliarde de dolari de pe pieţele internaţionale.

Potrivit Tass.ru, accizele vor creşte de la 1 aprilie pentru benzină, motorină, gazolină şi produse distilate. Fondurile vor merge la bugetul federal, a anunţat Iuri Zubarev, vice-ministrul de Finanţe de la Moscova.

Citeşte şi Tichia de mărgaritar: Olimpiada de la Soci a costat Rusia 19 miliarde de dolari, nu 3 miliarde cum se anunţase anterior

Aceasta este a doua majorare de accize la carburanţi în Rusia: deja accizele au crescut cu 36,1% de la 1 ianuarie pentru benzina Euro 5 şi cu 20,3% pentru motorină.

În acelaşi timp, Anton Siluanov – ministrul rus de Finanţe, a anunţat că Rusia va ieşi pe pieţele internaţionale de capital cu o emisiune de eurobonduri în valoare de 3 miliarde de dolari. Oficialii de la Kremlin s-au declarat optimişti cu privire la succesul acestei operaţiuni, chiar dacă băncile americane nu vor participa. „Suntem încrezători că emisiunea va avea loc indiferent dacă băncile din SUA participă sau nu. Vom împrumuta 3 miliarde de dolari din piaţă în acest an. Cred că investitorii vor fi interesaţi de obligaţiunile ruseşti“, a afirmat Anton Siluanov.

„Wall Street Journal“ scria joi că Guvernul american a „recomandat“ băncilor americane să nu cumpere titluri de stat ruse.

Citeşte şi Cum a reuşit Putin să menţină Rusia pe linia de plutire, în ciuda sancţiunilor şi a petrolului ieftin

Rusia se află sub sancţiuni internaţionale după anexarea Crimeei în 2014 şi după sprijinul acordat rebelilor din estul Ucrainei. Sunt afectate de sancţiuni grupurile bancare Sberbank, VTB Group, VEB, Gazprombank şi Rosselkhozbank, industria de apărare, dar şi producătorii de ţişei Rosneft, Gazprom Neft şi transportatorul de petrol Transneft.

Citeşte şi După „războiul petrolului“, urmează şi „războiul gazelor“. Rusia, forţată să scadă preţurile, pentru a rezista gazelor de şist, exportate din SUA

Finanţele Rusiei sunt sub presiune, Guvernul estimând că va încheia anul cu un deficit de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) în acest an în cazul în care petrolul se menţine la un preţ de 50 de dolari pe baril. Numai că acesta se află acum la niveluri între 30 şi 35 de dolari pe baril, astfel că Rusia ar încheia anul 2016 cu un deficit de peste 5% din PIB şi îşi va epuiza fondul de rezervă în cazul în care autorităţile nu iau măsuri. Kremlinul a anunţat deja un plan ambiţios de privatizări pentru acest an, pentru a compensa deficitul bugetar.

Citeşte şi Oligarhii ruşi, principalii beneficiari ai noului val de privatizări din Rusia. Lukoil vrea să cumpere producătorul de ţiţei Bashneft

Exprimat în dolari, PIB-ul Rusiei a scăzut de la 2.400 de miliarde de dolari în 2014 la mai puţin de 1.000 de dolari, din cauza crizei economice şi a deprecierii rublei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite