Inflaţia din România înrăutăţeşte poziţia ţării în clasamentul nefericirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sad smiley face

Clasamentul nefericirii, care se foloseşte de datele inflaţiei şi şomajului, prezintă o tendinţă globală de înrăutăţire a situaţiei economice pentru cetăţeanul de rând. România nu face excepţie, cauza fiind creşterea preţurilor sub presiunea inflaţionistă.

Clasamentul nefericirii compilat de Bloomberg se foloseşte de datele privitoare la inflaţie şi şomaj ajustate sezonier, pentru a formula indexul nefericirii. Asumpţia centrală a acestui index este că şomajul ridicat şi o rată accentuată a inflaţiei cresc costurile economice şi sociale pentru cetăţeni. Acest index este deseori corelat cu evoluţia ratei criminalităţii. El trebuie acceptat cu anumite rezerve din cauza criticilor care i-au fost aduse cu privire la pretinsa echipotenţă dintre factorii şomajului şi inflaţiei, susţinându-se că şomajul are o contribuţie comparativ mai mare la rezultatul final. Conform acestui index, o poziţie mai înaltă în clasament implică o degradare mai mare a stării economice.

Ţara cu evoluţia cea mai pronunţată în direcţia nefericirii, conform indexului, este Venezuela. Problemele sale politice au făcut ca starea acesteia să se deterioreze pentru al treilea an consecutiv. La polul opus, ţara care se situează cel mai bine în clasamentul indexului nefericirii este Thailanda. Motivul pentru aceasta este că sectorul agricol thailandez absoarbe în dimensiunea informală forţa de muncă neangajată. Astfel, lucrătorii agricoli din zona gri a economiei, împreună cu lucrătorii part-time şi liber-profesioniştii, figurează ca forţă de muncă ocupată.

Economii depreciate

O tendinţă de înrăutăţire a situaţiei economice poate fi identificată cu ajutorul indexului nefericirii în Europa de est. Polonia a suferit cea mai mare degradare, în parte din cauza adăugării a 20 de economii clasamentului faţă de anul trecut, dar şi din cauza inflaţiei poloneze care s-a reluat în ianuarie, când a ieşit din teritoriul negativ, la nivelul de 1,8%. Acelaşi fenomen inflaţionist care a împins în sus preţurile a avut loc şi în alte ţări est-europene precum România, Estonia, Letonia şi Slovacia.

Conform proiecţiilor pe anul 2017, clasamentul ar plasa România pe poziţia 45, deteriorându-şi statutul din 2016, când a ocupat locul 53. În comparaţie cu cele 8 poziţii urcate de România, Polonia a urcat cu 27 poziţii în clasamentul nefericirii, părăsind locul al 45-lea din 2016 pentru locul al 28-lea proiectat pentru 2017. Cu toate acestea, atât România, cât şi Polonia, sunt într-o situaţie mai favorabilă decât media zonei euro, care o poziţionează pe locul al 18-lea în acest an, faţă de poziţia 17 din 2016.

În România, rata inflaţiei s-a menţinut în teritoriu negativ, din luna iunie a anului 2015 până la finalul acestui an, însă ultima estimare a Băncii Naţionale a României (BNR) arată că rata anuală a inflaţiei va atinge 1,7% la finele anului 2017.

Fenomenul mai pronunţat de creştere a inflaţiei, a avut loc în Mexic, generând acelaşi efect de înrăutăţire a statutului ţării în clasament. Inflaţia Mexicului a atins nivelul de 5% în 2017, faţă de media de 2,8% anul trecut. Tot inflaţia a fost cauza deteriorării poziţiei Marii Britanii cu două locuri, doar că motivul principal pentru care aceasta a avut loc este votul pentru Brexit, care a redus încrederea pe pieţele internaţionale faţă de lira sterlină.

Economii apreciate

Principalele economii care şi-au văzut situaţia îmbunătăţită în clasamentul nefericirii sunt Norvegia, Peru şi China. Economia Norvegiei a avut o performanţă mediocră anul trecut, dar perspectivele de scădere a preţurilor şi menţinere a şomajului în jurul cifrei de 4,8%, au asigurat coborârea ţării în clasament cu 18 locuri, de la poziţia 29, la poziţia 47.

Peru primeşte veşti îmbucurătoare pentru acest an, dar nu din motive pozitive. Aprecierea traiului în Peru vine pe fondul secetei cumplite care a lovit ţara sud-americană în 2016, cauzând pierderi masive în sectorul său agricol. Recuperarea după dezastru va asigura coborârea ţării în clasament, de pe poziţia 17 pe poziţia 30.

Între economiile care şi-au îmbunătăţit indexul nefericirii se numără Hong Kong, Taiwan, Olanda, Ecuador şi Rusia, dar China s-a remarcat cel mai mult prin perspetivele sale internaţionale, coborând 10 locuri, de pe poziţia 42 în 2016, pe poziţia 52 proiectată pentru anul acesta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite