Încrederea investitorilor în zona euro se află la cel mai înalt nivel din aproape zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luna martie a adus o creştere peste aşteptări a încrederii investitorilor în economia zonei euro, atingând cel mai înalt nivel din aproape zece ani, anunţă Reuters. Această schimbare în sentimentul general al pieţelor semnalează o disipare a fricilor cu privire la riscurile politice care pot degrada statutul Europei.

Grupul de cercetare Sentix, cu sediul la Frankfurt, atrage atenţia asupra faptului că indicele său pentru monitorizarea zonei euro s-a îmbunătăţit în aşa măsură încât a atins nivelul din august 2007, înaintea sosirii crizei financiare. Într-un comunicat, Sentix a spu că „Toate componentele predictive ale regiunilor economice globale au crescut şi pun într-o altă lumină declinul de luna tracută.” Concluzionând, comunicatul adaugă că „Prin urmre, ameninţarea potenţială a opririi bruşte a recuperării economiei iese din discuţie.”

Indexul care monitorizează Germania, cea mai puternică economie a zonei euro, s-a îmbunătăţit şi el în februarie, de la 34,1 la 31,3. De asemenea, creşteri abrupte în optimismul predicţiilor s-au resimţit şi în cazul Japoniei şi Statelor Unite.

„Motoul lui Trump «Make America great again» îşi face efectul”, a scris Sentix. Motivul pentru care investitorii sunt atât de încrezători în economia Statelor Unite este promisiunea recentă a preşedintelui american, Donald Trump, de a mări cheltuielile guvernamentale militare şi pentru infrastructură, dar şi de a înlătura reglementări introduse în urma declanşării crizei fiananciare din 2008. Aceste perspective au fost interpretate de investitori drept o relansare a economiei americane, iar moralul pieţelor s-a schimbat conform acestor noi standarde.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite