Boloș explică ce ar însemna dacă „am fi mai duri la colectare”

0
0
Publicat:

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat la B1 Tv că în perioada următoare vor fi luate măsuri pentru a fi consolidată capacitatea instituțională a ANAF, explicând ce ar însemna dacă „am fi mai duri la colectare”.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș

Vreau să vă spun că avem încă de lucrat pe ceea ce înseamnă capacitatea instituțională a ANAF și o să vedeți în perioada următoare măsuri care privesc consolidarea capacității instituționale tocmai în ideea aceasta, ca prin combaterea evaziunii fiscae să aducem întâi de toate, munca și economia la negru să o albim, pentru că este un obiectiv important pentru țară”, a spus Marcel Boloș.

De aceea, cred eu că și în această zonă avem foarte multe lucruri de făcut. Gândiți-vă ce ar însemna dacă am fi mai duri pentru ceea ce înseamnă colectarea impozitelor și taxelor, și n-am avea atâta dare de inimă, și pe ceea ce înseamnă sancționarea celor care săvârșesc fapte de evaziune fiscală sau se găsesc în zona unor fapte contravenționale – și avem aici mult loc pentru a îmbunătăți colectarea și activitatea fiscală a statului”, a adăugat oficialul.

Fără austeritate e greu de asigurat stabilitatea țării

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat în urmă cu o săptămână că fără măsurile de austeritate, va fi greu să asigurăm stabilitatea ţării şi va fi nevoie să apelăm la tăieri dure de cheltuieli.

"Fără pachetul acesta de măsuri este foarte greu de asigurat o stabilitate a deficitului bugetar și probabil va fi nevoie în curând de măsuri care să ne asigure încadrarea în ținta de deficit bugetar de 5,5% din PIB.

Acestea privesc în general acele categorii de cheltuieli care în luna decembrie sunt cu un ritm fără precedent, adică acele cheltuieli pe care nu le putem controla și vin mai ales din zona ordonatorilor principali de credite.

În lipsa acestor măsuri, dar și a faptului că nu avem intrate în vigoare măsurile fiscal-bugetare, toate acestea îngreunează procesul de control al deficitului bugetar", a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pentru Antena 3 CNN.

La 25 septembrie, înainte de aprobarea măsurilor fiscale, specialiștii PwC România avertizau că vor mai veni și alte „surprize” din partea Guvernului, nefiind exclusă propunerea unor noi măsuri.

„Din cunoştinţele noastre, urmează să mai avem şi alte surprize sau ordonanţe de urgenţă care vor mai surveni pe parcursul următoarelor zile”, a declarat Daniel Anghel, partener PwC România.

Noile măsuri fiscale propuse de Executiv vor încetini economia și vor împovăra peste măsură companiile, susțin experții PwC, argumentând că doar din impozitul de 1% pus pe cifra de afaceri statul va încasa peste 6,2 miliarde de lei. În plus, susțin fiscaliștii, creșterea TVA pentru anumite produse va majora și prețul plătit de consumator, pentru că nicio societate nu poate suporta singură povara fiscală.

Impozitul pe cifra de afaceri va avea cel mai mare impact pentru companii, cele mai afectate domenii fiind energia, auto, sectorul tutunului, farmaceutic și construcții, multe deja supraimpozitate, această măsură urmând să aducă în jur de 6,2 miliarde lei la buget, potrivit estimărilor PwC România.

Pe de altă parte, modificările propuse vin să aducă la același numitor comun toate facilitățile existente la nivelul angajaților, mai puțin cea pentru angajații din domeniul cercetării-dezvoltării, a punctat Andreea Mitriță, partener PwC România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite