„Banca lui Putin“, gaură de 20 de miliarde de dolari în bugetul Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olimpiada de la Soci, din 2014, a fost cea mai scumpă din istorie, factura totală ridicându-se la 50 de miliarde de dolari. Din această sumă, 20 de miliarde de dolari au provenit de la VEB
Olimpiada de la Soci, din 2014, a fost cea mai scumpă din istorie, factura totală ridicându-se la 50 de miliarde de dolari. Din această sumă, 20 de miliarde de dolari au provenit de la VEB

Banca de Dezvoltare a Rusiei a devenit o problemă de 20 de miliarde de dolari pentru bugetul Rusiei, scrie „The Moscow Times“. Autorităţile de la Moscova sunt nevoite să o salveze pentru a nu declanşa o reacţie în lanţ în sistemul financiar al ţării.

Pe numele ei Vneshekonombank, Banca de Dezvoltare a Rusiei a fost inclusă pe lista de sancţiuni a Occidentului după anexarea Crimeei de către Rusia şi sprijinul separatiştilor din Donbass.

Pe măsură ce dificultăţile s-au tot adunat, directorul executiv Vladimir Dmitriyev a început să se retragă tot mai mult. Oficialul de 62 de ani şi-a dat seama că nu poate ajuta banca de dezvoltare pe care el însuşi a condus-o vreme de mai bine de zece ani.

VEB este o organizaţie opacă aflată strict sub controlul preşedintelui rus Vladimir Putin. Banca de stat a fost folosită pentru a finanţa Olimpiada de Iarnă de la Soci sau pentru extinderea influenţei Rusiei în Ucraina. Însă de când a fost supusă sancţiunilor a ajuns să se chinuie pentru a plăti datoriile în monedă străină, evaluate la 20 de miliarde de dolari, şi are nevoie de salvarea statului, potrivit sursei citate.

Dmitriyev s-a simţit neputincios, aşa că în data de 18 februarie el şi-a anunţat angajaţii că pleacă. O săptămână mai târziu, a fost înlocuit.

Timp de ani de zile, preşedintele rus Vladimir Putin a folosit Vnesheconombank (VEB), Banca de Dezvoltare a Rusiei, pentru a plăti pentru „proiecte speciale“, precum Olimpiada de la Soci din 2014, achiziţii sub acoperire în Ucraina sau salvarea de la faliment a unor oligarhi. 

„Capitalismul“ pe model rusesc 

VEB trebuia să fie catalizatorul „capitalismului de stat“, direcţionat de Kremlin, folosind sprijinul statului pentru a împrumuta miliarde de dolari în pieţele financiare occidentale şi de a le direcţiona în proiectele pe care Guvernul le dorea.

De altfel, autorităţile ruse au început să recunoască, rând pe rând, că problemele băncii de stat. 

Costul real al Olimpiadei din 2014 de la Soci a fost de şase ori mai mare decât cifra oficială raportată de către autorităţi, a declarat Mikhail Zadornov, şeful băncii de stat VTB 23. Mai exact, costul s-a umflat de la 3 miliarde de dolari la 18 miliarde de dolari. Potrivit şefului VTB24, finanţarea Olimpiadei din 2014 a fost „cvasi-fiscală“, banii nefiind alocaţi de la buget, ci prin banca de dezvoltare a Rusiei, Vneshekonombank (VEB).

Înfiinţată de Lenin, reorganizată de Putin

VEB a fost înfiinţată în vreme lui Vladimir Lenin şi era o bancă ce finanţa comerţul exterior. Putin a restructurat-o în 2007. Datorită preţurilor mari ale petrolului de atunci, Putin a alocat 7,3 miliarde de dolari în acel moment pentru a creşte capitalul băncii, ba chiar a fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al acesteia un an mai târziu.

Putin credea în acel moment că aceasta va deveni o instituţie de dezvoltare, pe modelul celor din Germania şi Japonia. Când criza financiară a lovit în 2008, VEB a fost principala unealtă a lui Putin pentru a manageria şocul. VEB a primit atunci 50 de miliarde de dolari de la Guvern şi Banca Rusiei pentru a stabiliza bursa, pentru a ajuta băncile ruse şi pentru a salva oligarhii care aveau probleme financiare şi erau pe cale de a-şi pierde companiile în faţa creditorilor internaţionali.

Datorită revenirii rapide a preţului ţiţeiului, economia Rusiei şi-a revenit, la rândul său, rapid. Unele dintre investiţiile VEB chiar au adus profituri mari. Creditele internaţionale stăteau la dispoziţia VEB datorită influxului masiv de bani realizat de băncile centrale occicentale şi a garaţiilor implicite din partea guvernului rus, care deţinea banca. Deja la finele lui 2009 activele sale se triplaseră faţă de perioada de dinainte de restructurarea lui Putin.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s i-a dat în anul 2011 cel mai mare rating pentru băncile din Rusia, spunând că VEB a devenit „vehicolul de facto prin care Guvernul federal rus intervine în economie“.

Cea mai scumpă Olimpiadă din lume

Potrivit The Moscow Times, Olimpiada de la Soci, din 2014, – cea mai scumpă din istorie –a costat 50 de miliarde de dolari. De asemenea, VEB a preluat o bancă în Ucraina printr-o serie de tranzacţii secrete şi apoi a împrumutat o serie de investitori ruşi suma de 8 miliarde de dolari pentru a cumpăra fabrici şi uzine în estul Ucrainei.

Practic, banca este un „cvasi-minister“. Dmitriyev însuşi era membru într-un consiliu de administraţie în care erau alţi şapte miniştri, plus un reprezentant al Kremlinului. „Toate deciziile şi instrucţiunile sunt date de Putin şi de (premierul) Medvedev“, potrivit unei surse citate de publicaţia în cauză.

Legături cu serviciile secrete

De asemenea, VEB are o legătură notorie cu lumea serviciilor secrete ruseşti. Inclusiv Dmitriyev a fost legat de acestea, având în vedere că era diplomat în Suedia în perioada sovietică, pe când KGB-ul era foarte conectat la serviciile diplomatice.

Alţii au legături mult mai concrete. Cum ar fi Piotr Fradkov, un executiv cu funcţie înaltă în cadrul băncii, este fiul lui Mikhail Fradkov, fost premier rus care acum comandă serviciul rus de informaţii externe, SVR.

De asemenea, Yevgeny Buryakov a fost arestat anul trecut în SUA, fiind auzat de autorităţile americane că s-a folosit de poziţia sa din cadrul VEB pentru a face spionaj.

Cum sancţiunile au tăiat accesul băncii la capitalul occidental, aceasta a început imediat hemoragia. În primele 9 luni din 2014 aceasta raporta o gaură de 5 miliarde de dolari, pe măsură ce banca începea să „înghită“ din pierderile investiţiilor proaste. Mai mult, banca are acum datorii de 20 de miliarde de dolari, din care 3 miliarde trebuie plătiţi în acest an.

Noul şef, absolvent al academiei FSB

Potrivit surselor, Dmitriyev a fost găsit drept „ţap ispăşitor“ pe motiv că nu şi-a informat superiorii despre riscurile pe care şi le luau. Pentru remedierea problemelor, autorităţile s-au reorientat către German Gref, care a reuşit transformarea Sberbank – cea mai mare bancă sovietică, plină de birocraţie – într-o bancă modernă şi eficientă. Astfel, că în data de 26 februarie Putin l-a numit Sergei Gorkov, unul dintre locotenenţii lui Gref, la conducerea VEB.

Acesta este absolvent al unei academii conduse de către FSB, urmaşul KGB.

Analiştii spun că statul rus nu-şi poate permite să lase VEB să intre în faliment deoarece ar devasta reputaţia Rusiei pe pieţele financiare şi va complica viitoarele împrumuturi de pe pieţele externe. Salvarea sa nu poate veni decât printr-un mix de măsuri: vânzarea activelor care nu sunt centrale (foarte multe în pierdere), acordarea unui împrumut de la stat în valoare de două miliarde de dolari într-un an în care inclusiv Guvernul are mari probleme cu deficitul, iar economia este în recesiune.

Analiştii estimează că valoarea totală a ajutorului ar putea ajunge la 20 de miliarde de dolari pe mai mulţi ani, echivalent a 2% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite