ANALIZĂ Ce se va întâmpla cu preţul petrolului, după întâlnirea OPEC – Rusia de la Viena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a susţine preţul şi procesul continuu de echilibrare a pieţei globale de petrol, toată lumea se aşteaptă ca OPEC şi Rusia să anunţe o prelungire de şase-nouă luni la întâlnirea de mâine de la Viena, însă eşecul transmiterii unui mesaj ferm ar putea determina alunecarea abruptă a preţului.

O prelungire prevăzută a reducerii producţiei, alături de riscurile geopolitice şi de o recentă întrerupere a oleoductului canadian au dus toate la susţinerea creşterii cu 20% a ţiţeiului de la începutul lunii octombrie încoace, arată Saxo Bank, într-o analiză efectuată de Ole Hansen.

Combinaţia dintre o poziţie long aproape record a fondurilor la petrol care trebuie alimentată cu ştiri optimiste pentru a fi menţinută şi semnele unei creşteri a producţiei americane are ca rezultat, însă, sarcina foarte delicată a OPEC de a livra rezultatul fără a declanşa o corecţie de preţ. Dacă restrâng piaţa prea mult, astfel susţinând creşteri suplimentare ale preţului, riscă să încetinească cererea, oferind susţinere suplimentară industriei americane de şisturi bituminoase. 

OPEC şi prietenii săi non-OPEC trebuie să ţină în afara pieţei 1,8 milioane de barili pentru cel puţin încă un an. Decalajul actual dintre creşterea cererii globale şi creşterea inventarelor non-OPEC lasă loc unei mici extensii din partea OPEC de aproape 200 000 barili/zi anul viitor. Aceşti barili ar putea fi furnizaţi, dacă există stabilitate, de Iran, Nigeria sau Libia, toate fiind scutite de acordul de reducere a producţiei. 

Unul dintre evenimentele care au ajutat la declanşarea ultimei creşteri a preţurilor petrolului în octombrie a fost pierderea temporară a inventarelor din nordul Irakului după ce forţele irakiene a reocupat teritoriul controlat de KRG din jurul oraşului petrolier Kirkuk. Bloomberg anunţă azi că fluxurile de petrol din regiune către portul turc Ceyhan, care se ridicau, în medie, la doar 240 000 barili/zi, s-au dublat acum la 480 000 barili/zi. 

Cartelul va fi, de asemenea, preocupat de potenţiala reacţie de producţie din partea producătorilor americani de şisturi bituminoase. Redresarea de 20% din octombrie încoace a dus la o modificare a numărului de platforme petroliere. În ultimele trei săptămâni, sondorii americani au readăugat jumătate din cele 39 de platforme petroliere care au fost scoase din funcţiune cu trei luni înainte. producţia americană de petrol, potrivit estimărilor săptămânale, a atins un record de 9,66 milioane de barili/zi după ce a depăşit recordul anterior din iunie 2015. 

Preţurile mai mari ale petrolului au impact negativ asupra perspectivei de altfel solide pentru creşterea cererii din 2018, mai ales pentru China şi SUA, cei mai mari consumatori ai lumii. China, pentru că îşi reduce achiziţiile către rezervele strategice, iar SUA din perspectiva consumului mai scăzut de benzină deoarece preţurile încep să fie cam mari. 

În ultimele două săptămâni, fondurile speculative au redus pariurile de creştere pentru ţiţeiul Brent de la un record de 543 milioane de barili. Reducerea a fost determinată în principal de poziţiile long reduse, fără a exista încă semne că vânzătorii short arată vreun interes în a creşte expunerea. Datele cu privire la poziţionările speculative pentru ţiţei WTI şi produse derivate vor fi publicate luni după închiderea din SUA. 

OPEC se va întruni joi şi va concluziona că tratamentul de reducere a inventarelor a început să vindece pacientul. Însă treaba este, probabil, doar pe jumătate făcută şi e nevoie de câteva luni de constrângere în plus, alături de o cerere solidă, înainte de a putea să dea drumul robinetelor din nou. 

Modul în care gestionează sarcina delicată de a transmite un mesaj ferm de unitate şi constrângere prelungită va determina dacă fondurile vor continua să susţină, sau nu, ideea preţurilor mai mari. Pariind pe creşterea pieţei de câteva luni crezând că reducerile de producţie vor fi prelungite, riscul pe termen scurt pentru petrol pare că se îndreaptă spre o evoluţie negativă dacă nu va putea fi livrată o surpriză pozitivă neaşteptată. 

Zile nervoase de tranzacţionare ni se aştern înainte. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite