Şeful OMV: Investiţiile din Marea Neagră nu concurează cu cele din Rusia. Nord Stream va fi inaugurat în 2019, gazele din Marea Neagră vor intra în producţie după 2020

Şeful OMV: Investiţiile din Marea Neagră nu concurează cu cele din Rusia. Nord Stream va fi inaugurat în 2019, gazele din Marea Neagră vor intra în producţie după 2020

Directorul general al OMV, Reiner Seele, susţine că gazul din Marea Neagră va fi folosit pentru alimentarea pieţei locale şi a pieţelor din jurul Mării Negre FOTO trend.at

OMV şi ExxonMobil nu vor începe producţia de gaze în perimetrul Neptun din Marea Neagră mai devreme de anul 2020, întrucât, până acum, nu s-a luat decizia finală de investiţie, a declarat, marţi, la Bucureşti, directorul general al OMV, Reiner Seele.

„Nu vom avea gaz înainte de 2020 din Marea Neagră. Avem nevoie de mai mult timp pentru decizia finală de investiţii. Nu am finalizat studiile încă şi nu am agreat modelul de producţie cu partenerii de la ExxonMobil“, a declarat Seele.
 
El a adăugat că decizia finală va ţine cont şi de cadrul fiscal care va fi în vigoare. „Trebuie să ştim care vor fi avantajele acestui proiect din punctul de vedere al costurilor. (...) Trebuie să ştim care va fi cadrul legal, dar avem nevoie de un cadru fiscal care să nu se schimbe odată la 2-3 ani. Nu fiecare guvern sau ministru să schimbe cadrul legal“, a mai spus şeful OMV.
 
Acesta a precizat că gazul din Marea Neagră va fi folosit pentru alimentarea pieţei locale şi a pieţelor din jurul Mării Negre. „Aş prefera ca gazele din Marea Neagră să rămână în România“, a adăugat el.
 
Totuşi, în strategia companiei pentru perioada de până în 2020 este inclusă participarea în realizarea conductei Nord Stream 2, care va aduce gaze din Rusia prin Marea Baltică, prin Germania, până în Austria la hub-ul de gaze Baumgarten. „Nord Stream 2 este foarte important din punctul de vedere al asigurării securităţii în aprovizionare“, a subliniat şeful OMV.
 
Întrebat dacă este posibil ca prin conducta Nord Stream 2 să vină gaze şi în România, Seele a precizat că, teoretic, este posibil, însă întrebarea este dacă va fi nevoie de aşa ceva. „În principiu, da, este o rută, dar chiar vom avea nevoie? România are un confort pe care şi l-ar dori multe ţări, de independenţă pe piaţa gazelor, şi vom investi să creştem producţia de gaze din România. Dacă vom pregăti exportul de gaze din România, vom avea mai multă putere decât să aducem molecula de gaz aici“, a comentat şeful OMV.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: