Afaceri mici pe care le poți începe de acasă: iată de unde să pornești
0În era digitală, din ce în ce mai multe persoane îşi doresc să aibă propriul business şi să se bucure de roadele acestuia.

Tehnologia oferă o mulţime de opoprtunitati de business, ce pot începe chiar din intimitatea casei tale, fără să investeşti sume mari. Vestea minunată e că nu trebuie neapărat să renunţi la jobul tău dacă îţi doreşti să ai propria afacere, deoarece multe tipuri de business se pot începe cu doar câteva ore de lucru de acasă.
Descoperă mai jos ce afaceri mici poţi porni de acasă:
Consultanță online
Dacă ai expertiza într-un domeniu anume, poţi să dai mai departe din cunoştinţele tale şi să ajuţi alţi oameni să îşi atingă potenţialul maxim. O mulţime de domenii se pretează pentru un astfel de business, de la marketing şi până la finanţe, sport, avocatură sau IT. Consultanta online se poate face pe platforme de videoconferinţe. Ai nevoie de un SRL sau PFA, dar şi de un site unde să îţi promovezi serviciile. Desigur, poţi posta şi anunţuri pe marketplace sau poţi folosi social media pentru a obţine noi clienţi.
Cursuri online
Cursurile online diferă destul de mult de consultanţă online, însă reprezintă şi ele o idee de business uşor de pus în practică. Consultanta online implica sesiuni live cu clienţii, unde discutaţi despre teme diverse, iar aceştia pot pune întrebări sau cere sfaturi personalizate. În cazul cursurilor online, este vorba despre un produs standard, pe care îl creezi o singură dată, iar mai apoi îl vinzi cât mai multor persoane sau companii.
Poţi crea cursuri online despre IT, sport, nutriţie, business, vânzări, contabilitate, marketing şi o mulţime de alte lucruri, contează doar să alegi un domeniu unde ai expertiză.
Poţi vinde cursurile tale online pe marketplace, pe platforme dedicate, dar şi pe siteul propriu sau social media. Dacă alegi să le vinzi pe marketplace, începe cu un marketplace din România, mai ales dacă ai cursuri doar în limba romană.
Vânzarea de produse şi obiecte handmade
Dacă îţi place să creezi bijuterii, haine, accesorii, decoraţiuni sau obiecte diverse, atunci trebuie să ştii că acest hobby se poate transforma într-o afacere. Poţi să îţi vinzi creaţiile pe siteuri de vânzări online, de tip marketplace, pe social media sau pe siteul propriu. Important este să îţi găseşti nişa şi să îţi promovezi businessul corespunzător.
În afacerile cu produse handmade trebuie să îţi cunoşti foarte bine publicul. Spre exemplu, dacă dai viaţa unor broşe handmade cu pietre, publicul tău va fi axat pe doamne şi domnişoare, care pun accent pe unicitatea accesoriilor şi îşi cunosc destul de bine stilul vestimentar.
Dropshipping
Dropshipping-ul este un tip de business foarte popular, ce implică vânzarea de produse fără a avea stocuri. Mai exact, tu vinzi un produs pe siteul tău sau pe marketplace, iar când un client comanda, furnizorul tău este cel ce trimite produsul. Pentru un astfel de business ai nevoie de un site sau de un cont pe o platformă de vânzări online, de promovare ca la carte şi de furnizori de încredere. Avantajul acesteia este că implică costuri minime. Practic, nu trebuie să cumperi o mulţime de produse şi mai apoi să aştepţi ca acestea să se vândă, ci vei achiziţiona produsele doar în urma unor comenzi.
Servicii de scriere și editare
Simţi că scrisul este unul dintre talentele tale? Ei bine, acest skill poate sta la baza unui business de succes. Poţi să oferi servicii de redactare, de la copywriting şi până la crearea de articole, materiale jurnalistice sau chiar descrieri de produs pentru companii, bloggeri sau diverse platforme media. Pentru un astfel de business nu ai nevoie decât de un laptop şi internet, însă va trebui să investeşti timp, poate chiar şi sume modice de bani ca să găseşti clienţi.
Platformele de freelancing reprezintă un punct bun de pornire dacă vrei să îţi promovezi serviciile de scriere sau editare, la fel şi social media sau un site propriu.
SMM- Social Media Management
Social media sta la baza multor afaceri mici, medii sau mări. În ziua de astăzi, reţelele sociale au devenit un mijloc cheie de promovare şi creare a unui brand, fie că este vorba de celebrităţi sau vloggeri, fie că este vorba de case de avocatură sau branduri de fashion.
Dacă ai cunoştinţe în acest domeniu, poţi să porneşti un business de social media management. Mai exact, să te ocupi de conturi de social media, de la postari şi până la interacţiuni, pentru afaceri ori persoane fizice. Poţi gestiona conturi de Instagram, Threads, TikTok sau LinkedIn, contra cost.
Oricare ar fi pasiunile şi hobbyurile tale, există mereu o portiţă să le foloseşti ca să îţi creezi propria afacere, direct de la tine de acasă. Fie că vrei extra venituri, fie că vrei să pui bazele unui business trainic, ideile de mai sus reprezintă un punct de plecare excelent.