Interviurile FNT Margareta Pâslaru şi Aura Corbeanu, la Adevărul Live, de la ora 13.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interpreta Margareta Pâslaru şi Aura Corbenau, vicepreşedinte executiv al UNITER, vor fi invitate de la ora 13.00, în studioul Adevărul Live. Astăzi este ultima zi a Festivalului Naţional de Teatru (19-29 octombrie).

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul live

Cântăreaţă, compozitoare şi textieră, actriţă de teatru şi film, realizatoare TV şi radio, Margareta Pâslaru a debutat în muzica uşoară în 1958, la Casa de Cultură Griviţa Roşie. După o carieră de excepţie, artista a fost sărbătorită în 2008, la Uniunea Compozitorilor, cu prijelul împlinirii unei jumătăţi de secol de la debutul său. În 2010, artista a primit Trofeul Electrecord pentru discul „Lasă-mi toamnă pomii verzi“. Considerată de mulţi o artistă complexă, a cărei voce oferă posibilităţi infinite, Margareta Pâslaru a fost sursă de inspiraţie pentru nu mai puţin de 65 de compozitori. Henry Mălineanu, Aurel Giroveanu, Edmond Deda şi Nicole Kirculescu sunt doar câţiva dintre compozitorii clasici ai muzicii uşoare care i-au încredinţat marii artiste creaţiile lor. Dintre creaţiile sale muzicale fac parte „Timpul“, „Dacă ai ghici“, „Diamant fermecat“ şi „Lasă-mi toamnă pomii verzi“, iar cea din urmă s-a calificat prin votul publicului în „Top 80“ Radio România Actualitaţi, ca fiind una dintre cele mai frumoase melodii din ultimii 80 de ani. Printre filmele în care a jucat se numără „Fumatul strict oprit“ (1961, regia Valeriu Lazarov); „BD la munte şi la mare“ (1971, regia Mircea Drăgan), „Veronica” (1972, regia Elisabeta Bostan) şi „Moartea domnului Lăzărescu” (2005, regia Cristi Puiu).

"Viaţa artistică daruită publicului continuă prin creaţii proprii, muzica populară, emisiuni radiofonice, cartea 'Eu si Timpul', susţinerea tinerilor, acţiuni în folosul societăţii. Saărbatorirea din 2008 la Uniunea Compozitorilor cât şi aniversarea celor 50 de ani de la înregistrarea primului disc, m-au emotionat, prin "Trofeul Electrecord". Admiratorii veniţi din colţurile ţării cu braţe de flori, au incoronat soclul pe care am cantat in stil 'paslaresc'. Peste 800 de înregistrari, printre care ale celor 65 de compozitori care au scris pentru timbrul meu vocal, alte piese, din repertoriul international - filme, compozitii proprii muzica si text, sau inspirate de versurile poetilor, au adus bucurie milioanelor de ascultători şi continuă să atraga alte generaţii pe You Tube, Twitter, LinkedIn, Facebook, G+. În 2016 am fost onorată cu placheta "Artist plurivalent" UARF, Premiul de Excelenta pentru întreaga cariera. În 2018 am serbat 60 de ani activi prin albumul de autor "Providenta".

Motto: În tinereţe ne străduim să ne facem un nume, la maturitate trebuie să folosim 'numele' spre binele altora, spune  Margareta Pâslaru.
Aura Corbeanu

Aura Corbeanu, vicepreşedinte eecutiv al UNITER, este câştigătoare a Premiului special acordat de preşedintele UNITER în anul 2010. Aura Corbeanu, alături de echipa FNT, se dedică de mulţi ani organizării Festivalului Naţional de Teatru.

Astazi in FNT:

PROGRAM NDT 1

29 octombrie | 20:00 – Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” Bucureşti, Sala Mare

NDT1 companie olandeza

Shoot the Moon – coregrafia Sol León & Paul Lightfoot

The Statement – coregrafia Crystal Pite

Woke up Blind – coregrafia Marco Goecke

Saisonnier – coregrafia Hofesh Shechter 

O producţie Nederlands Dans Theater, Haga

NDT 1 este compania principală a Nederlands Dans Theater, formată din dansatori şi coregrafi de top din întreaga lume. NDT este unul dintre cele mai bine cotate centre de coregrafie la nivel mondial, reputaţia sa prestigioasă purtând compania pe scenele din întreaga lume, în festivalurile importante de teatru şi dans şi, deopotrivă, în turnee ample în Europa, SUA, Japonia, China, ş.a.

Shoot the Moon – coregrafia Sol León & Paul Lightfoot

„Shoot the Moon” surprinde poveştile de dragoste din trei cupluri diferite. Trei spaţii de joc, trei camere aparte, fiecare ascunzând stări şi emoţii pe cât de variate, pe atât de intense. Uşi şi ferestre rotative, care dezvăluie universuri intime unice şi secretele ascunse adânc în aceste trei relaţii interumane.

The Statement – coregrafia Crystal Pite

Ţinând cont de evenimentele zilelor noastre şi de ritmul în care trăim, subiectul din „The Statement” este probabil ceea ce şochează şi atrage totodată cel mai puternic, limbajul coregrafic al personajelor fiind foarte viu legat de ritmul vieţii noastre de zi de zi. Spectacolul poate fi considerat montarea unei piese de teatru (pe baza unui scenariu de Jonathon Young), exprimată de corpurile a patru dansatori, care discută şi se confruntă în jurul unei mese de conferinţe, dintr-un mediu tipic corporatist. Nevoia de control, conflictele morale, asumarea responsabilităţii şi imposibilitatea de scăpa din hăţişul vieţii cotidiene fac din „The Statement“ un spectacol intens şi captivant.

Woke up Blind – coregrafia Marco Goecke

Două melodii celebre ale cântăreţului Jeff Buckley (dispărut într-un mod tragic la o vârstă foarte fragedă) – You and I şi The way young lovers do – stau la baza construcţiei spectacolului lui Marco Goecke. Două piese care redau sentimentul iubirii din perspective diferite. Tot astfel, dansatorii din „Woke up Blind” se lasă purtaţi fie de vocea lui Buckley, fie de acordurile de chitară într-un mix puternic de senzaţii, stări, emoţii – răvăşitoare. 

Premieră (titlu în lucru) – coregrafia şi muzica: Hofesh Shechter

(premieră internaţională)

Această parte a programului se află încă în repetiţii la Nederlands Dans Theater şi va fi cea mai nouă creaţie din stagiunea 2018-2019 a Companiei NDT 1. Premiera oficială a spectacolului va avea loc la Haga, în 27 septembrie. Festivalul Naţional de Teatru este onorat să găzduiască, la doar o lună distanţă, premiera internaţională a spectacolului creat de Hofesh Shechter – unul dintre cei mai apreciaţi coregrafi britanici ai momentului. Artistul, de origine israeliană, este renumit pentru creaţiile sale puternice, care lasă spectatorului o impresie de neuitat, dar şi pentru compoziţiile lui muzicale.

Reprezentaţie la Bucureşti: 29 octombrie, Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, Sala Mare

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite