Ministerul Culturii vrea să blocheze licitaţia manuscriselor lui Mircea Eliade

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afişul licitaţiei
de luni     FOTOGRAFII: Historic, via
Facebook
Afişul licitaţiei de luni     FOTOGRAFII: Historic, via Facebook

Cu privire la manuscrisele lui Mircea Eliade scoase la vânzare de agentul economic Historic în Licitaţia "Manuscrise, dedicaţii şi scrisori", Ministerul Culturii a precizat că avea drept de preempţiune pentru respectivele documente şi susţine că nu a fost înştiinţat cu privire la această licitaţie. Reprezentanţii Historic afirmă că au respectat litera legii, trimiţând în prealabil toate documentele spre clasare.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a spus la Radio România Cultural că a lansat un apel pentru oprirea demersului prin care o casă de licitaţii scoate la vînzare o serie de manuscrise ale lui Mircea Eliade: “E un lot consistent cuprinzînd documente personale, fotografii de epocă, scrisori trimise de Eliade, aflat la studii în India, familiei, dar şi scrisori primite de el din partea prietenilor săi. Dacă aceste documente vor fi achiziţionate de un colecţionar privat, ele riscă să iasă din circuitul public şi nici specialiştii sau cercetătorii operei lui Mircea Eliade, nici publicul larg nu vor avea acces la ele”. Istoricul Eugen Ciurtin a lansat o petiţie online prin care cere insituţiilor statului să acţioneze pentru a salva aceste documente.

Reacţia Ministerului Culturii, citată de site-ul News.ro, la licitaţiile de joi şi de luni ale casei Historic, cuprinzând carte rară şi loturi care au aparţinut lui Eliade, Cioran şi Blaga, nu a întârziat să apară.

„În cazul unor asemenea bunuri, susceptibile de a fi clasate, agentul economic Historic ar fi fost obligat să înştiinţeze Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti despre manuscrisele lui Mircea Eliade în vederea declanşării procedurii de clasare şi să transmită serviciului nostru deconcentrat cererile de clasare, rapoartele de expertiză întocmite de un expert acreditat în domeniul bunurilor de importanţă tehnică, fişa standard a bunurilor, fotografiile color ale bunurilor şi înştiinţarea privind oferta de vânzare a respectivelor bunuri", potrivit unei informări transmise de Ministerul Culturii.

Reprezentanţii instituţiei subliniază faptul că Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti a infirmat că documentaţia pentru clasarea manuscriselor nu a fost transmisă.

„Statul Român nu poate achiziţiona prin exercitarea dreptului de preemţiune decât bunuri de patrimoniu mobil clasate",

conform MC. „Cu toate acestea, Ministerul Culturii îşi doreşte ca patrimoniul cultural al României să ramână în proprietatea statului român şi de aceea cerem public agentului economic Historic să oprească licitaţia şi să permită Muzeului Naţional de Istorie a României, prin managerul său, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu să negocieze direct cu ofertanţii achiziţionarea tuturor manuscriselor aflate la vânzare din fondul Handoca. Suntem convinşi că o astfel de soluţie este în interesul tuturor părţilor implicate atât din punct de vedere material cât şi moral", mai precizează experţii din Ministerul Culturii.”

Reprezentanţii casei de licitaţii Historic au dat următoarele explicaţii:

„Noi am trimis loturile la patrimoniu, dar nu le-au clasat, specificând că nu sunt de clasat. Din toată licitaţia s-a acceptat spre clasare la tezaur doar manuscrisul de la „Dumbrava Roşie” a lui Alecsandri, atât, care ca statut juridic este în curs de clasare acum. Pe de altă parte, ca la orice licitaţie de acest tip, Arhivele, ca reprezentant al statului, au drept de preempţiune.

În acest caz, Arhivele au trimis cererea de exercitare a acestui drept doar pe câteva documente, mai multe nu i-au interesat. Din toate cele 3 licitaţii, au depus doar pentru 2 loturi drept de preempţiune.

În ce priveşte manuscrisele Eliade, cu excepţia a două-trei docunente, restul sunt scrisori, trimise de familie şi prieteni, deci nu foarte importante pentru cercetare, iar ca valoare totală nu depăşesc cam 5000 de euro, toate. Institutul de Studii Orientale ar putea să cumpere toată biblioteca Handoca.”

Iată şi prezentarea „oficială“ a licitaţiei Eliade, Cioran & Blaga:

„Trei intelectuali români, care au devenit prin operele lor părţi ale culturii universale, sunt reuniţi într-o licitaţie ce ne vorbeşte despre ei şi lumea în care au creat.

Mircea Eliade (1907-1986), Emil Cioran (1911-1995) şi Lucian Blaga (1895-1961) ne oferă prilejul reîntâlnirii cu numeroase artefacte, precum manuscrise originale, fotografii de epocă, volume cu dedicaţii olografe, documente personale, care ne ajută să-i înţelegem şi să le studiem opera.

Licitaţia cuprinde numeroase scrisori trimise pe de o parte, de Eliade, aflat la studii în India, familiei, iar pe de alta, scrisori primite de Eliade din partea membrilor familiei şi din partea prietenilor săi, precum Cioran, Alice Voinescu, Sorana Ţopa, Şerban Cioculescu, Perpessicius şi mulţi alţii. La acestea se adaugă volume din proza sa, cu dedicaţii olografe.

Personalitatea lui Emil Cioran este şi ea reprezentată atât de volume cu dedicaţii olografe din ediţii princeps, cât şi de corespondenţă.

În cazul poetului, filosofului şi profesorului universitar Lucian Blaga, cel de al treilea erou al licitaţiei, atrage atenţia în mod deosebit corespondenţa sa cu medicul stomatolog Elena Daniello, iubirea sa de maturitate. Criticii literari au consacrat articole despre această iubire, publicate mai ales după 1990, iar acum corespondenţa respectivă iese la lumină în piesele sale constitutive. Scrisorile sunt toate olografe, scrise de Lucian Blaga însuşi, şi trimise fie direct Elenei Daniello, fie unei prietene a acesteia, Viorica Marta, care i le remitea.

Citeşte şi: 

Celebra scrisoare a lui Papini către Mircea Eliade, licitată de Historic la Bucureşti

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite