SERIAL EPISODUL 3 | Mavrocordat, fanariotul bun care a impus o suprataxă bogaţilor

SERIAL EPISODUL 3 | Mavrocordat, fanariotul bun care a impus o suprataxă bogaţilor

Reformator, educat, fără temperamentul vulcanic al altor fanarioţi, Constantin Mavrocordat a fost cel dintâi eliberator al ţăranilor iobagi şi i-a chemat înapoi în ţară pe cei plecaţi, dar nevoiaşi, cu promisiunea neplatei birului. Însă pentru că Imperiul Otoman cerea din ce în ce mai mult, fanariotul le-a impus boierilor şi mănăstirilor o suprataxare pentru folosirea ţăranilor la diverse munci.

Începând cu luni, 15 noiembrie, Adevărul îţi aduce timp de două săptămâni consecutive „Mareşalul Antonescu în faţa istoriei”, vol. 1-2 – Gheorghe Buzatu

Începând cu luni, 15 noiembrie, Adevărul îţi aduce timp de două săptămâni consecutive „Mareşalul Antonescu în faţa istoriei”, vol. 1-2 – Gheorghe Buzatu

Adevărul prezintă cititorilor săi pe final de an o complexă si obiectivă lucrare ce se concentreaza pe omul si persoana de stat care a fost Ion Antonescu în perioada cea mai semnificativă a vieţii sale: „Mareşalul Antonescu în faţa istoriei“, volumele 1-2, sub semnătura cunoscutului istoric Gheorghe Buzatu.

E ştiut faptul că acest personaj mitologic are o viaţă grea, transformându-se periodic din om normal în fiară sângeroasă, uneori în lup, alteori în hybrid, cel mai adesea în basmele noastre având cap de viţel roşu şi corp de om sau de felină. Viaţa lui e selenară, în funcţie de fazele lunii producându-se şi metamorfozele sale.

acum 19 ore · comentarii (1)

Ramona Boldiszar, poetă, autoare a volumului „Nimic nu e în neregulă cu mine”, Editura CDPL, face multe pentru promovarea scriitorilor contemporani. Comportament aproape neobişnuit în mediul nostru literar, adesea agresiv cu noii veniţi, sau cu cei care nu fac parte din propriul grup de susţinători.

acum 3 zile · comentarii (2)

Cărţile cu activităţi recomandate de Oana Moraru, pedagog recunoscut la nivel naţional şi încă două volume pentru copiii sub 4 ani, cu o copertă interactivă, pot fi alegeri inspirate pentru un cadou care să-i atraga pe cei mici în lumea lecturii, chiar de Sărbători.

acum 5 zile · comentarii (0)

S-a încheiat Festivalul de operă, operetă şi balet, al XVIII-lea, pe care scena lirică braşoveană îl organizează tradiţional. Luna noiembrie a programat o Gală de deschidere, baletul „Prinţ şi cerşetor”, concertul de evergreen-uri maghiare „Noi, suflete de muzicieni” şi la final, în seri consecutive cu distribuţii diferite, bune de vizionat „la pachet”, două spectacole cu o nouă producţie a operei „Elixirul dragostei” de Donizetti.

acum 6 zile · comentarii (0)

Consilier regal, Deputat, Preşedinte al Adunării Deputaţilor, Senator, Preşedinte al Senatului, Preşedinte al Consiliului de Miniştri, Preşedinte al Partidului Naţionalist-Democrat, Ministru de Interne, Ministru de Stat, Ministru al Instrucţiunii Publice, Cultelor şi Artelor. În viziunea corporate de astăzi, am spune că Nicolae Iorga a fost unul dintre oamenii politici care a reuşit să comunice eficient la toate nivelurile ierarhice.

acum 10 zile · comentarii (15)

E posibil ca producţia regretatului regizor de teatru Alexandru Tocilescu să fie mai în vârstă decât o parte dintre tinerii prezenţi sâmbătă seara la Operă pentru spectacolul cu Faust. Premiera a avut loc în 1998, iar Doina Dimitriu şi Robert Nagy, soliştii care debutau atunci în rolurile principale, s-au şi retras din activitate, după cariere internaţionale notabile.Summary

acum 11 zile · comentarii (0)

Mare şi deosebit de dens populată în situaţii excepţionale este Grădina Domnului. E încăpătoare şi primitoare pentru toţi, lăsându-i să se comporte în libertatea convingerilor lor puse, toate, sub semnul credinţei lor statornice în puterea Credinţei. A Adevăratei Credinţe. Problema fiind că „Adevărata Credinţă“ nu este la fel înţeleasă de toţi.

acum 12 zile · comentarii (93)

Cum să priveşti altfel momentele actualei stagiuni bucureştene de concerte atunci când urgia pandemică îşi dă mâna cu un întreg complex de stângăcii administrativ organizatorice? Nu poţi să nu realizezi, multe decurg din situaţia haotică de natură politică generată. Iar urmările în planul cultural, cel al vieţii de concert, sunt evidente.

acum 12 zile · comentarii (0)

Recenta producţie cu „Norma” de Bellini îşi continuă drumul de succes pe afişele primei scene lirice naţionale. Într-o jumătate de lună s-au programat patru spectacole cu distribuţii atractive, prin care s-au remarcat, am mai notat, debutul sopranei Veronica Anuşca şi prezenţele renumitelor artiste internaţionale Elena Moşuc şi Ruxandra Donose.

acum 14 zile · comentarii (0)

Strecor în fiecare cadou pentru copii şi câte o carte. Îmi place să cred că dintre acelea care rezistă probei timpului, care la fiecare nouă lectură dezvăluie sensuri noi, te sensibilizează, îţi dau de gândit şi, într-un fel sau altul, te formează şi te fac mai puternic.

acum 15 zile · comentarii (5)

Există biblioteci care trag după ele comunitatea, există biblioteci cu mentalitate europeană în satele din România.  Aici se desfăşoară în mod constant programe de educaţie şi proiecte punctuale facilitate bibiotecari, chiar şi în pandemie. Am descoperit cu bucurie şi uimire o astfel de bibliotecă şi vreau să o cunoaşteţi cu toţii pe bibliotecara care a făcut aceste lucruri posibile.

acum 16 zile · comentarii (1)

În fiecare zi, sute de oameni părăsesc această viaţă, în România zilelor noastre: privesc cu tristeţe cum ne-am obişnuit să citim, insensibili, aceste cifre şi să ne vedem în continuare de vieţile noastre. Deşi cei plecaţi sunt copiii, părinţii, bunicii cuiva dintre noi... Am avut acest lucru în gând când am ales primul disc despre care am ales să scriu în 2021, după o perioadă de pauză a micilor mele excursii muzicale discografice.

acum 16 zile · comentarii (3)
Modifică Setările