Mircea Cărtărescu, patru zile hai-hui prin Germania

Mircea Cărtărescu, patru zile hai-hui prin Germania

Literatura lui Mircea Cărtărescu merge cel mai bine, aşa cum spunea recent într-un interviu, în spaţiul germanofon, ca şi în cel scandinav   FOTO: Eduard Enea

Între 4 şi 7 martie 2016, scriitorul Mircea Cărtărescu va efectua un turneu literar în Germania, ca urmare a apariţiei, la editura Paul Zsolnay din Viena, a traducerii în limba germană a volumului „Frumoasele străine“. Turneul este organizat de către editura Paul Zsolnay, cu concursul ICR Berlin.

Ştiri pe aceeaşi temă

Traducerea volumului „Frumoasele străine“ a fost realizată de către Ernest Wichner, scriitor, traducător şi poet german originar din România, actualmente director al Literaturhaus Berlin. Acesta îl va însoţi pe autor în turneu, va lectura în limba germană o serie de fragmente şi va modera discuţiile cu publicul prezent.

Turneul german al lui Mircea Cărtărescu se va desfăşura după următorul program:

4 Martie - Berlin / Întâlniri cu presa
5 Martie, ora 20.00, Saarländisches Künstlerhaus, Karlstraße 1, 66111 Saarbrücken.
6 Martie, ora 19.00, Barocksaal im Stadtmuseum, Auf der Schanz 45, 85049 Ingolstadt.
7 Martie, ora 20.00, Literaturhaus München, Salvatorplatz 1, 80333 München.

Mircea Cărtărescu reprezintă un nume românesc de referinţă nu doar în mediile literare din spaţiul german, opiniile, eseurile şi luările sale de poziţie pe teme de actualitate fiind găzduite în paginile unor ziare de calibru (Neue Zurcher Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Berliner Zeitung etc.).

Mircea Cărtărescu a debutat cu poezii în România Literară şi la Cenaclul de Luni, în anul 1978, şi în volum în antologia Aer cu diamante. A debutat în volumul individual Faruri, vitrine, fotografii, la editura Cartea Românească, în anul 1980. A continuat să scrie versuri, a publicat mai multe volume, între care se remarcă Poeme de amor sau Totul. Este un prozator şi romancier care practică speciile literaturii fantastice. Cel mai recent mare proiect editorial al său, trilogia Orbitor, este conceput în forma unui fluture şi conţine trei volume, Aripa stângă, Corpul şi Aripa dreaptă, ultimul fiind editat în luna iulie 2007. Operele sale au fost traduse în limbile germană engleză, italiană, franceză, spaniolă, poloneză, suedeză, bulgară, maghiară. În anul 2014 a fost încheiată publicarea în limba germană a trilogiei "Orbitor", prin apariţia, la editura Paul Zsolnay, a ultimului volum al acesteia. În anul 2015, scriitorul român a fost distins cu prestigiosul Premiu al Cărţii pentru Înţelegere Europeană, al oraşului Leipzig.

Ernest Wichner este scriitor, traducător, critic literar şi editor. Între 1973 şi 1974 a studiat germanistica la Timişoara. Şi-a întrerupt studiile în 1975, când a emigrat în RFG. În Berlinul de Vest şi-a continuat studiile de germanistică şi politologie la Freie Universität Berlin. Între 1988 şi 2002 a fost angajat, apoi director adjunct al Literaturhaus (Casa Literaturii) din Berlin, iar din 2003 este directorul acestei instituţii. A tradus în limba germană numeroşi autori români, între care Ana Blandiana, Daniel Bănulescu, Max Blecher, Mircea Cărtărescu, Nora Iuga, Ion Mureşan, Norman Manea, Gellu Naum, Cristian Popescu, Dumitru Ţepeneag şi Varujan Vosganian. A publicat poezie, proză şi eseistică, a editat şi coordonat numeroase antologii. Dintre recentele sale volume publicate amintim Neuschnee und Ovomaltine (2010) şi Bin ganz wie aufgesperrt (2010).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările