Înlăturarea lui Nikolai Patrușev, șef al tuturor serviciilor de securitate ruse, indică o reechilibrare a puterii în Kremlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Putin, anterior, s-a debarasat în mod similar generalii eșuați, numindu-i în poziții periferice legate de securitate și apărare în afara lanțului direct de comandă, permițându-le uneori să-și răscumpere vina și să revină în favorurile lui Putin.

Nikolai Patrușev. Foto: Arhiva Adevărul
Nikolai Patrușev. Foto: Arhiva Adevărul

Îndepărtarea de către Putin a lui Nikolai Patrușev din Consiliul de Securitate este totuși demnă de remarcat, deoarece mai multe rapoarte occidentale și ruse arătau că Patruțev este un aliat personal apropiat al lui Putin — Wall Street Journal a susținut în decembrie 2023 că Patrușev a fost persoana responsabilă pentru asasinarea finanțatorului Grupului Wagner Evgheni Prigojin în august 2023.

WSJ relata că numirea lui Patrușev în 2008 ca secretar al Consiliului de Securitate a fost în mare parte o formalitate și că Patrușev servea de facto ca șef al tuturor serviciilor de securitate ruse, făcându-l a doua persoană ca putere din Rusia. WSJ a mai relatat că Patrușev acționa ca un „oficial hibrid și diplomat” și făcea în mod obișnuit vizite liderilor mondiali în numele lui Putin. ISW nu poate confirma care va fi noul rol al lui Patrușev, dar având în vedere importanța personală raportată a lui Patrușev pentru stabilitatea regimului lui Putin și tendința de lungă durată a lui Putin de a echilibra siloviki ruși (oameni puternici cu influență politică), precum Patrușev în cadrul verticalei puterii, următoarea poziție a lui Patrușev va fi o reflectare importantă a intenție lui Putin. Kremlinul poate stabili un nou rol sau birou pe care să îl conducă Patrușev, cum ar fi stabilirea unei poziții de rang superior pentru a conduce facțiunea siloviki .

Pe lângă demiterea lui Patrușev, Putin i-a numit în mare parte pe aceeași șefi ai serviciilor de securitate ruse de bază, sugerând că menține un cadru central de siloviki loiali. Putin l-a numit din nou pe Vladimir Kolokoltsev ministru al Afacerilor Interne, Serghei Naryshkin director al Serviciului de Informații Externe (SVR), Alexander Bortnikov director al Serviciului Federal de Securitate (FSB) și Viktor Zolotov director al Rosgvardia.

ISW a evaluat anterior că serviciile de securitate ruse și siloviki afiliate, în special Bortnikov, au fost circumscripții cheie pentru alegerea lui Putin pentru al cincilea mandat, iar Putin s-a bazat foarte mult pe munca agențiilor de securitate menționate mai sus pentru a menține stabilitatea regimului, în special în urma eșecului. Rebeliunea Grupului Wagner. 

Kolokolstev a jucat un rol esențial în coordonarea politicii de migranți a Kremlinului (care a fost deosebit de relevantă după atacul din 22 martie, asupra Sălii Crocus); Naryshkin a fost un jucător important în stabilirea condițiilor de informare și propagare a justificărilor pentru război; Putin l-a lăudat personal pe Bortnikov și FSB pentru protejarea suveranității ruse; iar Zolotov a condus eforturile de a absorbi pe foștii luptători ai Grupului Wagner în Rosgvardia. Acești siloviki formează coloana vertebrală a cabinetului de bază al lui Putin, iar menținerea lor pe aceleași poziții sugerează că Putin va continua să se bazeze pe ei și să le ofere puteri în următorul său mandat.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite