Livre Paris, salonul cărţii, care trebuia să aibă loc în martie, a fost anulat din cauza coranavirusului

Livre Paris, salonul cărţii, care trebuia să aibă loc în martie, a fost anulat din cauza coranavirusului

Livre Paris era programt în perioada 20-23 martie

Livre Paris, cel mai mare eveniment literar francez, care urma să aibă loc între 20 şi 23 martie şi la care India era ţară invitată de onoare, a fost anulat din cauza epidemiei de coronavirus, potrivit BFM TV.

Ştiri pe aceeaşi temă

Măsura provoacă o lovitură dură sectorului editorial care este afectat din punct de vedere economic.

"Ca urmare a deciziilor guvernamentale de a interzice adunările mai mari de 5.000 de persoane în tr-un mediu limitat, am luat cu regret decizia de a anulat ediţia 2020", a indicat duminică seară preşedintele târgului, Vincent Montaigne, printr-un comunicat. "Simţul responsabilităţii ne obligă să nu ne asumăm niciun risc referitor la sănătatea tuturor celor care fac din Livre Paris un succes: editori, expozanţi, autori, parteneri care vin din mai mult de 50 de ţări şi, bineînţeles, publicul nostru de peste 160.000 de vizitatori în fiecare an".

Pentru cea de-a 39-a ediţie a târgului, în 2019, au trecut pragul Paris Expo de la Porte de Versailles "3.000 de scriitori şi 1.200 de expozanţi din mai mult de 50 de ţări", a precizat Vincent Montaigne.

Organizatorii au dezvăluit "o foarte uşoară scădere a vizitatorilor (-2%), într-un context şi o actualitate socială tensionată".

Evenimentul a avut loc în plină mişcare a contestării din partea "vestelor galbene". Sâmbătă, 16 martie 2019, au avut loc violenţe iar magazinele din cartierul Champs-Elysées au fost jefuite şi distruse.

"Livre Paris vă dă întâlnire în 2021 cu noi promisiuni şi noi descoperiri în jurul cărţii şi lecturii", a afirmat Montagne. Italia a fost aleasă drept invitatul de onoare al ediţiei, "a doua piaţă pentru traducerile de carte franceză".

După ce la ediţia de anul trecut Europa a avut onoarea, salonul ar fi trebuit să pună în valoare în 2020 India. Au fost anunţaţi deja 14 scriitori indieni care urmau să participe la dezbateri şi conferinţe.

Au fost anunţaţi, printre autorii de limbă franceză, romancierii Michel Bussi, Didier Daeninckx, Gaël Faye, dar şi filosoful Julia Kristeva, istoricul Benjamin Stora sau laureatul cu Nobel pentru Economie Esther Duflo.

Însă unul dintre marile nume de edituri pariziene, grupul Madrigall (Gallimard, Flammarion, POL, J'ai lu, Denoël), nu ar fi participat. "Trebuie să faci alegeri, ne concentrăm mai mult pe eforturile noastre în plan internaţional", a declarat Antoine Gallimard în Le Monde.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: