Eminescu, vedeta licitaţiei „Mari Poeţi Români“. Ediţia princeps a volumului „Poesii“, vândută cu 15.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Poesii de Mihail Eminescu“, Bucureşti, editura Socec, 1884, ediţia princeps în copertă originală, piesă bibliofilă de raritate extremă, a fost vândută, marţi, în licitaţia ”Mari Poeţi Români” de la Artmark, cu 15.000 de euro. Lotul a avut un preţ de pornire de 5.000 de euro. Alte volume de Eminescu, cu titluri în aur pe cotor şi îngrijite de Perpessicius, s-au vândut cu mult peste preţurile estimate.

Ediţia originală a volumului "Poesii de Mihail Eminescu" a apărut în librăriile Socec în decembrie 1883, însă, pe pagina de titlu, sub numele editurii ”Socecu & Comp. ­Bucureşti” apare anul 1884. Ediţia este cunoscută şi sub numele de "ediţia Maiorescu". Acesta a făcut selecţia poemelor incluse în volum şi a întocmit prefaţa datată decembrie 1883.

Blocul cărţii, de 307 de pagini, este decorat cu frontispicii, viniete şi letrine pe motive fitomorfe, zoomorfe şi avimorfe, precum şi antichizante. Volumul păstrează legătura originală a editurii Socec, cu decor în aur pe coperta 1, titlul pe cotor şi un buchet imprimat la rece pe coperta 4. Este singurul volum de poezii apărut în timpul vieţii poetului.

De asemenea, un portet al lui Mihai Eminescu la 19 ani, o fotografie rară, realizată de Bernhard Brand, care a fost estimată iniţial la 800 de euro, a fost vândută în final cu 5.500 de euro.

Un alt succes Eminescu al licitaţiei a fost volumul "Poezii complecte", de Mihai Eminescu, cu prefaţă de A.D. Xenopol, ediţia Şaraga, Iaşi, 1893, care s-a vândut cu 2.250 de euro. Preţul de pornire a fost de 150 de euro.

"Proză şi versuri", de Mihai Eminescu, Iaşi, 1890, ediţia tipărită de Vasile G. Morţun, conţinând textele publicate atât în revista "Familia", cât şi în "Convorbiri Literare", a fost cumpărată pentru suma de 1.600 de euro. Prima ediţie de la Iaşi, distribuită prin librăriile Şaraga, are legătură din hârtie marmorată pe carton şi piele la cotor, cu titlul în aur pe cotor.

Afişul filmului ”Eminescu, Veronica, Creangă”, de Octav Minar, primul film documentar românesc, făcut în 1914, ce a comemorat 25 de ani de la moartea lui Eminescu, a fost adjudecat cu 1.000 de euro, după ce preţul de pornire fusese stabilit la 250 de euro.

"Opere" de Mihai Eminescu, ediţia îngrijită de Perpessicius, primele trei volume, purtând semnătura şi dedicaţia olografă a editorului către poetul Alexandru Stamatiad, a fost achiziţionat de un colecţionar pentru suma de 900 de euro.

Marţi, în cadrul licitaţiei, au mai fost vândute ”Portertul Ninei Cassian”, de Iosif Ross, cu 180 de euro, mai puţin decât fusese estimat. Volumul "Fire de tort", de George Coşbuc, ediţie princeps conţinând poemul "Noi Vrem Pământ", care a devenit manifestul Răscoalei de la 1907, Bucureşti, 1896, s-a vândut cu 500 de euro. O filă dactilografiată în limba franceză cu semnătura olografă a lui Eugen Ionesco, 23 aprilie 1971 - confirmare a găzduirii la Paris a lui Gheorghe Ionescu, s-a vândut cu 125 de euro.

O fotografie reprezentându-l pe Tudor Arghezi alături de cânele său, Zdreanţă, a fost achiziţionată de un colecţionar cu 350 de euro, marţi, în cadrul licitaţiei ”Mari Poeţi Români” de la Artmark.

Ultimul lot prezentat în licitaţie, "Album Bibliofil - Mihai Eminescu", de Ion Iliescu, Bucureşti, 1989, nu a fost adjudecat. Preţul de pornire a fost de 10 euro.

Joi, 14 iulie, la Palatul Cesianu-Racoviţă, casa Artmark va organiza Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană şi Licitaţia de Ceasuri şi Bijuterii, de la ora 19.00. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite