Reţetă culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
The Reader
The Reader

Drama lui Daldry a fost premiată la Oscar şi la Golden Globes şi îi are în distribuţie pe Ralph Fiennes şi pe Kate Winslet. Ea joacă rolul unei femei misterioase care îi vine în ajutor tânărului Michael, atunci când acesta, bolnav de scarlatină, i se face rău şi se prăbuşeşte pe stradă.

FILM

Cititorul

Titlu original: The Reader; Regie: Stephen Daldry; Distribuţie: Ralph Fiennes, Jeanette Hain, David Kross, Kate Winslet, Susanne Lothar, Alissa Wilms, Florian Bartholomäi

Hanna Schmitz îl ridică şi îl duce acasă. După ce şi-a mai revenit, tânărul în vârstă de numai 15 ani porneşte în căutarea femeii care îi salvase viaţa, pentru a-i mulţumi.

Lucrurile iau o întorsătură neaşteptată, iar între ei se dezvoltă o relaţie amoroasă în toată regula. Şi asta, până când Hanna dispare fără nicio explicaţie. Filmul ni-i arată pe amândoi, opt mai târziu: el, student la drept, urmăreşte procesele în care sunt acuzaţi naziştii de crime de război, iar ea, implicată într-o crimă odioasă. Pentru că refuză să se apere, Michael încearcă să descopere motivul.

CARTE

Nu-i timp de rămas-bun

"Nu-i timp de rămas-bun" este cel mai bine vândut roman în Marea Britanie în 2008, iar în Germania au fost vândute peste un milion de copii. Este un thriller pe care-l citeşti dintr-o singură suflare. Problema se pune încă de la început. La ce ai putea face faţă? La situaţia în care descoperi că familia ta a fost ucisă de un criminal în serie sau la aceea în care afli că toţi membrii familiei tale au dispărut fără urmă, te-au părăsit?

Cynthia Biggie are parte, trezită într-o dimineaţă după o noapte de petrecere, de o surpriză mai puţin plăcută: tatăl, mama şi fratele ei Todd au dispărut complet, iar de vreun bileţel de rămas-bun nici că poate fi vorba. După 25 de ani, misterul se prezintă ca la început, iar familia Biggie pare că a intrat în pământ. Tânăra face tot ce-i stă în putere să rezolve cazul, angajând însă în zadar un detectiv particular.

CD

Demis

Artist: Demis Roussos; Casa de discuri: © A&A Records/Warner Music Licensee

Cu cea mai nouă compilaţie lansată pe piaţă, Demis Roussos a mai dat o lovitură de încasări. Numai în prima lună, albumul „Demis" a fost vândut în 80.000 de exemplare. Genul abordat este cel care l-a consacrat şi care aminteşte de hit-urile pe care le-a înregistrat cu trupa „Aphrodite's Child" la sfârşitul anilor '60. Producătorul Marc di Domenico „l-a trezit", după ce ani de zile nu a mai înregistrat nimic.

Albumul „Demis" are influenţe puternice de rock-soul britanic, iar unele piese sunt scrise de tinere talente precum Picci, Almo şi Nenad Barbulovic, care aduc un suflu actual compoziţiilor. Tot pentru acest lucru s-au propus şi colaborări cu trupe cu care artistul cântă nu doar în studio, ci şi pe scenă. Printre melodiile de pe acest CD se numără „September", „On My Pillow", „Love Is", „What They Say", „Hello, Hello", „Hit Me", „I'll Be Home", „Spoiled Brat", „Help Me" şi „Who Gives a Fuck".

DVD

Obsesii din trecut

Titlu original: In the Electric Mist; Regie & Distribuţie: Bertrand Tavernier & Tommy Lee Jones, John Goodman, Peter Sarsgaard, Kelly Macdonald, Mary Steenburgen

Ecranizarea bazată pe romanul „In the Electric Mist With Confederate Dead" semnată de James Lee Burke prezintă încercarea detectivului Dave Robicheaux de a descoperi o legătură între moartea prostituatei Cherry Leblanc şi mafiotul Julie „Babt Feet". Dave urmăreşte indiciile care îl duc la un criminal în serie. Venind de la locul unei crime macabre, detectivul întâlneşte un mare star de cinema de la Hollywood, pe Elrod Sykes.

Oprit de poliţie pentru depăşirea vitezei legale şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, Sykes depune o mărturie mai mult decât neaşteptată, în care includea şi cadavrul descompus de vreme, descoperit în mlaştina unde aveau loc filmări. Era vorba despre cadavrul negrului Prejean, care fusese împuşcat în anul 1965. Per ansamblu, pelicula abundă de imprevizibil.

SPECTACOL

Iubire confort 2

Regie: Horaţiu Mălăele; Distribuţie: Gabriel Fătu & Olimpia Olari (foto); Locaţie: Centrul Cultural Metropolitan Pentru Tineret al Primăriei 1 Bucureşti

"Iubire confort 2" este o piesă de teatru cu subiect actual. Scrisă de Nicole Duţu, piesa reprezintă o adevărată provocare; te poţi pierde implicându-te în problemele unor tineri, „probleme cu implicaţii sentimentale, sociale şi existenţiale" spune Puiu Antemir. Vorbind despre personajul pe care îl interpretează, Gabriel Fătu spune că „se orientează perfect, trăind destul de curat imperfecţiunea unei lumi extrem de murdare".

Cât despre rolul pe care îl joacă Olimpia Olari, putem afla că „personajul se zbate între disperare, dezamăgire, teamă, resemnare şi debusolare". Însuşi Mălăele vă invită să urmăriţi piesa care „vorbeşte cu candoare, cinism şi mult umor, despre natura făţarnică şi discontinuă a naturii umane".

CONCERT

Ten Years After

Locaţie: Sala Palatului Bucureşti

Când spui „Ten Years After" te gândeşti la celebrul festival „Woodstock" din anul 1969. Membrii trupei cu plete, fiind denumiţi în SUA şi „Degenerate Hippies" au făcut senzaţie cu piesele „I'm Going Home" şi „I'd Love To Change The World". Ulterior, acestea au devenit hituri de succes în toată lumea. Acum, după patru decade de la legendarul eveniment, formaţia rock continuă să se menţină în topul celor mai celebre nume ale rock-ului.

Muzica lor a fost şi este extrem de apreciată, dar a avut parte şi de câteva interdicţii cum ar fi aceea care se referea la piesa „Good Morning Little Schoolgirl". Era refuzată de multe posturi de radio pe motiv că un vers intra cu uşurinţă la categoria „indecent". Iată că anul 2010 îi aduce, cu ajutorul organizaţiei Vreau Bilet, la Sala Palatului din Capitală, în premieră în România.

CARTE vs. FILM

Cartea lui Arthur Connan Doyle are în componenţă douăsprezece cazuri faimoase rezolvate de detectivul Sherlock Holmes. Toate se desfăşoară într-un decor anglican, de la sfârşitul epocii victoriene. Cazurile ne sunt puse la dispoziţie de către doctorul Watson, un Sancho Panza pentru celebrul detectiv, dar şi un tovarăş credincios. Împreună ei descoperă tot felul de mistere: Holmes este ajutat de inteligenţa sa ascuţită, iar Watson joacă cel mai important rol, acela de a aproba ideile primului.

Filmul lui Guy Ritchie respectă câteva din coordonatele iniţiale (ambianţa Londrei victoriene), dar, adaptat la vremurile cotidiene, personalităţii faimosului detectiv creat de Sir Arthur Conan Doyle i s-au atribuit valenţe moderne. Are tulburări de comportament, probleme de igienă şi totuşi, detectivul londonez Sherlock Holmes face un duet fantastic alături de subalternul său, ironicul Watson. Împreună, asortaţi cu un umor rezultat din contrele verbale, Holmes şi Watson dezleagă cele mai complicate mistere.

Concluzie: Filmul lui Guy Ritchie este destul de apreciat, mai ales că beneficiază de o distribuţie care face minuni pentru încasări; Jude Law, Robert Downey Jr. şi Rachel McAdams sunt personajele principale ale peliculei. Însă, cartea „Aventurile lui Sherlock Holmes" scrisă de Arthur Connan Doyle, după care s-a inspirat şi regizorul filmului „Sherlock Holmes", lansat la începutul lunii ianuarie, câştigă de departe competiţia.

Noi seriale

Chuck

Regie: Robert Duncan McNeill; Distribuţie: Zachary Levi , Yvonne Strahovski, Joshua Gomez, Sarah Lancaster, Adam Baldwin

Începând cu 1 februarie, postul de televiziune Pro TV are plăcerea să difuzeze cel de-al doilea sezon al serialul de acţiune „Chuck". Zachary Levi joacă rolul unui tânăr de 20 de ani, pasionat de calculatoare care devine peste noapte agent CIA. El trebuie să lupte împotriva criminalilor fără ca familia să afle adevărul.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite