Preşedintele Iohannis, de Ziua Culturii: „România trebuie să-şi depăşească paradoxurile culturale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialităţile de prim rang au stat, de Ziua Culturii, în loja oficială a Ateneului
Oficialităţile de prim rang au stat, de Ziua Culturii, în loja oficială a Ateneului

Ministerul Culturii a celebrat Ziua Culturii Naţionale ieri, 15  ianuarie, în prezenţa lui Klaus Iohannis, preşedintele României, şi a lui Ludovic Orban, prim-Ministru, printr-un concert extraordinar organizat la Ateneul Român.

Concertul a fost susţinut de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeşelea, iar deschiderea evenimentului a fost realizată de către corul de copii Cantus Mundi.

Alături de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, preşedintele României, Klaus Iohannis şi prim-ministrul Ludovic Orban au susţinut alocuţiuni în care au punctat importanţa Zilei Culturii Naţionale şi spiritul creator pentru românii de pretutindeni. Alocuţiunile au avut loc după ceremonia de omagiere a 170 de ani de la naşterea poetului de geniu, Mihai Eminescu, prin depunerea de coroane de flori la statuia acestuia din faţa Ateneului Român.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unui public numeros, iar printre cei peste 700 de invitaţi s-au numărat personalităţi marcante ale culturii româneşti, fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii "George Enescu", membri ai corpului diplomatic, dar şi actuali şi foşti miniştri ai aparatului guvernamental.

Imagine indisponibilă

Personalităţi precum Mariana Nicolesco, Felicia Filip, Iosif Ion Prunner, Cristi Minculescu, Margareta Nistor sau Vasile Muraru au aplaudat la scenă deschisă  Rapsodia nr. 1 în La major a lui George Enescu sau Balada lui Ciprian Porumbescu.

Festivalul Europalia, coordonat de pe 1 octombrie 2019 de Institutul Cultural Român, alături de Europalia International din Belgia, a fost un proiect remarcat în discursurile oficialităţilor.

„2019 a fost, printre altele, anul Sezonului Cultural România–Franţa, al proiectului Europalia, al Festivalului Internaţional George Enescu. Îi aplaud pe cei care au dat strălucire, în faţa publicului din ţară şi de peste hotare, expresiilor diversităţii culturii româneşti“, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

"România trebuie să-şi depăşească paradoxurile culturale care, din nefericire, au caracterizat-o în ultimele decenii: pe de o parte, artişti care se afirmă şi se bucură de succes în faţa publicului de pe toate meridianele globului, poeţi şi prozatori elogiaţi la târgurile internaţionale, iar pe de altă parte, un consum cultural dezechilibrat şi o bază materială insuficientă şi neperformantă", a subliniat preşedintele.

De asemenea, prim-ministrul Ludovic Orban  a mulţumit, în discursul său, artiştilor, literaţilor, curatorilor, muzeografilor români care, încă din toamna anului trecut, prezintă cultura românească publicului european la Europalia. „După Sezonul Franco-Român de la Paris, în care frumoasele broderii liturgice şi sacerdotale de tradiţie bizantină au putut fi admirate în cel mai celebru muzeu al lumii, la Luvru, arheologii, muzeografii români au prezentat începând din toamna trecută în faţa publicului de la Europalia o faţă încă şi mai veche, pre-romană, a patrimoniului nostru cultural: arta preistorică“, a spus Ludovic Orban, prim-ministru. „Fără a fi naţionalişti sau excesiv de orgolioşi, putem să fim cu toţii recunoscători acestor specialişti ai culturii care au arătat lumii întregi că unele dintre cele mai vechi şi mai inventive culturi ale neoliticului şi epocii metalelor au debutat în spaţiul nostru şi au schimbat faţa vechii Europe“, a apreciat Ludovic Orban. „Frumuseţea culturii istorice româneşti, originală şi europeană deopotrivă, străbate şi din armoniile muzicii voievodului Dimitrie Cantemir, care s-au putut şi ele auzi în cadrul marelui festival în Belgia şi în Franţa, o ocazie nu doar de a gusta frumuseţea acestei muzici, dar şi de-a omagia personalitatea unui cărturar rafinat, un orientalist erudit care, înainte de orice, a fost un om de cultură şi un savant european, recunoscut ca atare de contemporanii săi“, a subliniat premierul.

Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu Ateneu

Ministerul Culturii îşi propune să acţioneze de o manieră care să genereze efecte concrete pentru îmbunătăţirea relaţiei dintre mediul cultural şi societate. În acest sens, vom demara o amplă campanie de promovare a culturii prin dialoguri între artişti, autori şi tineri“, a declarat Bogdan Gheorghiu (foto) în cadrul evenimentului.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite