Gală extraordinară în cinstea celor 200 de ani de la naşterea compozitorilor Verdi şi Wagner, la Opera Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maestrul Cristian Mandeal va dirija concertele din cadrul galei de la Opera Naţională Bucureşti, de pe 30 şi 31 martie FOTO: onb.ro
Maestrul Cristian Mandeal va dirija concertele din cadrul galei de la Opera Naţională Bucureşti, de pe 30 şi 31 martie FOTO: onb.ro

Un concert inedit are loc la gala din acest weekend (30-31 martie) la Opera Naţională Bucureşti, cu participarea a patru artişti români de renume internaţional: Valentina Naforniţă, Alexandru Badea, Dan Paul Dumitrescu şi Marius Vlad Budoiu. Concertul va fi dirijat de maestrul Cristian Mandeal.

 Aniversarea celor 200 de ani de la naşterea compozitorilor Giuseppe Verdi şi Richard Wagner  se va desfăşura printr-un concert de gală extraordinar la care, alături de cei patru artişti recunoscuţi internaţional, vor participa şi tenorul Marius Vlad Budoiu, soliştii Operei Naţionale Bucureşti Andreea Iftimescu, Ionuţ Pascu, Madeleine Pascu şi Şerban Vasile, acompaniaţi de Orchestra şi Corul Operei Naţionale Bucureşti. 

Evenimentul celebrează astfel valorile naţionale autentice ale muzicii de operă, dându-le acestora oportunitatea de a interpreta cele mai frumoase pagini din operele celor doi compozitori, în contextul succesului obţinut pe marile scene ale lumii. 

Încercarea de a reuni cu această ocazie mai mulţi artişti care reprezintă cu succes România peste hotare are la bază nu doar o simplă recunoaştere a valorii lor, ci mai ales dorinţa de a sublinia apartenenţa lor la cultura naţională şi necesitatea de a-i încuraja să se prezinte cât mai adesea în faţa publicului din România.

Evenimentul de pe 31 martie va prilejui totodată prezentarea însemnului heraldic creat specal pentru Opera Naţională Bucureşti de către domnul Tudor Tiron, Doctor in istorie, specializarea heraldică, membru al Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române. Acest însemn are valoare de simbol şi urmează să fie utilizat în continuare în toate materialele de comunicare şi informare ale instituţiei, ca logo al acesteia. 

Patru nume de artişti recunoscuţi internaţional 

valentina nafornita

Valentina Naforniţă

. Soprana Valentina Naforniţă (foto) a absolvit Colegiul „Ştefan Neaga” din Chişinău, continuându-şi studiile muzicale la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. A câştigat numeroase premii, cel mai important dintre acestea fiind „BBC Cardiff Singer of the World“, în 2011, la vârsta de doar 24 de ani, alături de Premiul Esordienti („Tineri la început de carieră”) la cea de-a LXII-a ediţie a Concursului Anual pentru Tineri Artişti de Operă (Asociazione Lirica e Concertistica Italiana, 2011) şi multe altele. A fost solistă a Operei de Stat din Viena din stagiunea 2011-2012, unde a interpretat numeroase roluri. În 2012, a fost invitată să cânte la Concursul Internaţional de Operă de la Paris, unde a primit Premiul al II-lea. Programul Valentinei Naforniţă în stagiunea 2012-2013 a inclus debutul său la Teatro alla Scala din Milano în rolul Gilda din Rigoletto de Giuseppe Verdi, un recital la Wiener Musikverein, după care vor urma rolul Musetta din La Bohème de Giacomo Puccini, alături de Orchestra Radio Olandeză la Concertgebouw din Amsterdam şi Gala AIDS de la Bonn. 

Alexandru Badea. Tenorul român Alexandru Badea a debutat pe scenele europene la Landestheater din Salzburg în rolul Nemorino din opera L'Elisir d'amore (Elixirul dragostei) de Gaetano Donizetti. S-a stabilit în Germania unde, la începutul carierei sale internaţionale, a colaborat cu Hessisches Staatstheater din Wiesbaden, unde a interpretat Lord Percy din Anna Bolena de Gaetano Donizetti şi cu Opera din Dortmund, unde a cântat Ducele de Mantua din Rigoletto de Giuseppe Verdi. A fost invitat la Volksoper din Viena, unde a interpretat Faust din opera cu acelaşi titlu de Charles Gounod, sub bagheta dirijorului Asher Fisch. În perioada următoare, tenorul Alexandru Badea va interpreta rolul Ducelui din opera Rigoletto de Giuseppe Verdi la Staatstheater Saarbrücken din Germania. 

Dan Paul Dumitrescu. Basul Dan Paul Dumitrescu şi-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică „George Enescu” din Capitală, continuându-şi pregătirea la Conservator, astăzi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. În 1996, el a absolvit Academia Internaţională de Operă de la Verona. În 1997, Dan Paul Dumitrescu a devenit solist la Operei Naţionale Bucureşti, iar din anul 2000 este solist al Operei de Stat din Viena. De-a lungul carierei, Dan Paul Dumitrescu a obţinut o serie numeroase de premii organizate la nivel naţional. Au urmat reprezentaţii pe mari scene ale lumii precum Royal Albert Hall din Londra, Arena di Verona, Teatro alla Scala din Milano, Teatro Liceu din Barcelona, Musikverein din Viena şi în oraşe ca Tel Aviv, München, Berlin, Paris, Tokyo, Salzburg etc. 

Marius Vlad Budoiu. În palmaresul tenorului Marius Vlad Budoiu se numără premii precum: Premiul I la Concursul Traian Grozăvescu (Lugoj) şi la Concursul Mozart (Cluj-1995); Premiul al III-lea la Concursul de lied Robert Schumann (Zwickau, Germania), Premiul I la Concursul Internaţional Hariclea Darclée din Brăila (1997); Premiul Revistei VIP pentru cel mai bun solist de operă al anului 2010 şi Premiul de excelenţă al Galei 10 pentru România, pentru întreaga activitate artistică şi pedagogică (2010). Marius Vlad Budoiu a cântat în Anglia, Franţa, Spania, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia şi Japonia. Începând cu data de 20 decembrie 2012, în urma câştigării concursului organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Marius Vlad Budoiu devine director al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca. Pe lângă activitatea solistică, Marius Vlad Budoiu este Doctor în muzică şi predă de 17 ani la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite