Filme de Fellini, distribuite cu revista „Dilema veche“, de pe 16 aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De săptămâna viitoare, în fiecare joi, împreună cu revista „Dilema veche“, vor fi distribuite DVD-uri cu patru dintre cele mai frumoase filme în regia lui Federico Fellini: „La dolce vita“ (16 aprilie), „Giulietta şi spiritele“ (23 aprilie), „Vitelloni“ (30 aprilie) şi „Opt şi jumătate“ (7 mai).

„La Dolce Vita“/ „Viaţa dulce“ (1960) a câştigat Premiul Palme d'Or la Festivalul Cannes din 1960 şi Oscarul pentru cele mai bune costume. În filmul cu Marcello Mastroianni (Marcello), Anita Ekberg (Sylvia) şi Anouk Aimée (Maddalena) alternează momentele comice cu cele dramatice. Fellini construieşte personaje care se bucură de petreceri grandioase, însă fără a uita de propriile nelinişti legate de viitor, dragoste şi trecerea timpului. Dialogurile intime dintre personajele cu ţinute excentrice umanizează lumea dominată de vicii. 

Prin trecerea de la saloanele luxoase, la casa sărăcăcioasă a unei prostituate, la spital şi la Bazilica Sfântul Petru, Fellini prezintă spaţii variate din societatea italiană a anilor ‘50. Personajului principal, jurnalistul Marcello Rubini, îi displace profesia pe care o practică şi ar vrea, mai degrabă, să scrie literatură. La fel ca în cazul meseriei, îi este greu să găsească iubirea şi o caută constant.

„Giulietta şi spiritele“  (1965), al doilea film color al lui Fellini, a obţinut Globul de Aur pentru cea mai bună peliculă străină, la un an de la lansare. Rolurile principale  le interpretează Giulietta Masina (Giulietta), soţia regizorului, Sandra Milo (Suzy) şi Mario Pisu (Giorgio). Abordarea suprarealistă a lui Fellini reiese din visele frecvente ale Giuliettei cu fiinţe şi locuri fantastice. Reveria, una dintre temele principale ale mişcării suprarealiste, pare să îi ofere protagonistei o cale de a uita de soţul despre care bănuieşte că o înşală. Imposibilitatea ei de a face diferenţa dintre realitate şi închipuire creează situaţii burleşti. Prin câteva mişcări ale camerei de filmat pe orizontală şi verticală, regizorul surprinde acţiunile numeroaselor personaje adunate în casa Giuliettei şi a lui Mario, la aniversarea căsătoriei lor. Invitaţii se aşază la masa rotundă şi, prin intermediul unui „maestru“, invocă spirite şi vorbesc cu ele.

filme fellini

„Vitelloni“ (1953), cu Franco Interlenghi (Moraldo), Alberto Sordi (Alberto), Franco Fabrizi (Fausto) şi Leonora Ruffo (Sandra) în rolurile principale, este al treilea film regizat de Fellini. Spre deosebire de peliculele ulterioare, aceasta reflectă o realitate din care lipsesc momentele groteşti. Câteva costume comice apar în contextul carnavalului anual, organizat în oraşul provincial, unde are loc acţiunea, dar vizual nu se exagerează. 

Un narator necunoscut prezintă personajele principale şi vorbeşte despre obiceiurile lor zilnice, fără a le justifica faptele. Dialogurile, însă, sunt mult mai semnificative. Cinci tineri proveniţi din familii înstărite îşi caută rostul în micul oraş în care au crescut şi, din pricina imaturităţii, intră deseori în conflict cu părinţii. Trenul, simbol al călătoriei, îl determină pe unul dintre ei să plece, pentru a-şi schimba viaţa. La scurt timp după lansarea filmului, Fellini a fost distins cu Leul de Argint la Festivalul de la Veneţia.

În „8 şi jumătate“ (1963),  Marcello Mastroianni îl interpretează pe Guido, un alter ego al lui Fellini. Câştigătoare a două premii Oscar, în 1964, pelicula urmăreşte întâmplări din viaţa unui regizor obosit, lipsit de idei clare despre filmul ştiinţifico-fantastic pe care vrea să îl producă. Protagonistul se zbate continuu între vis şi realitate, iar diverse persoane din prezent îi declanşează amintiri din vremea copilăriei, pe care, în timpul rememorării, le amestecă cu elemente ireale. 

Fellini foloseşte mai multe metafore vizuale pentru a sugera că viaţa se aseamănă cu un spectacol de circ. Personajele reale se întâlnesc cu cele imaginare şi clovnii devin deschizători de drumuri spre o lume fantasmagorică. Pentru a-şi reveni din oboseală, Guido face tratament cu apă de izvor, la un spa din Roma. Pe fundalul muzical din „Walkiria“, zecile de persoane din curtea complexului terapeutic par să defileze pe scena unei săli de operă.  

Pachetul (revistă + DVD) va costa 19, 99 lei. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite