VIDEO Regizorul Alexandru Solomon: „Filmul documentar târăşte după el păcatele propagandei comuniste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitatul lui Cezar Paul-Bădescu la Adevărul Live a fost regizorul de documentar Alexandru Solomon, care este şi directorul festivalului „One World Romania“, ce se desfăşoară la Bucureşti în perioada 17-23 martie 2014, la Cinema Studio, Elvire Popescu şi Sala Horia Bernea de la Muzeul Ţăranului Român.

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania aduce la Bucureşti 50 de filme, un atelier de film documentar, spectacole de teatru, dezbateri, un masterclass al cineastului polonez Marcel Lozinski şi chiar un circuit turistic aparte, în centrul Bucureştiului.

„Festivalul One World Romania a crescut odată cu publicul lui şi cu echipa lui, care e constantă, in jurul festivalului s-a creat o cinefilie faţă de documentar“, a spus Alexandru Solomon. 

„Filmul documentarul târăşte după el păcatele propagandei din timpului comunisului şi are de purtat această pecetă din trecut. Apoi, ne adresăm şi oamenilor interesaţi de ce se întâmplă în lume. Festivalul  îmbină cinefilia cu un soi de activism sau de conştiinţă a drepturilor omului“, a completat Solomon. 

„Secţiunea «După 25 de ani» e o privire de bilanţ a felului în care privim noi astăzi comunismul şi a traumelor acelei epoci. Ele reflectă această moştenire a comunismului. Filmele din secţiunea asta vorbesc despre ţări ca Albania, Germania de Est, Polonia, chiar şi România. Avem şi o serie de filme din partea Sahia Film cu producţii mai subtile şi mai inteligente, care încercau sa scape rigorilor cenzurii, produse între anii 1963-1983“, a explicat regizorul. 

La Festivalul One World Romania vor fi proiectate, printre altele, documentarul lui Vlad Petri, „Bucureşti, unde eşti?“, despre protestele din stradă din ianuarie 2011, precum şi un film în premieră absolută, de Matei Buteş, numit „Uniţi salvăm“, despre protestele Roşia Montană, desfăşurate în septembrie 2013. 

În cadrul secţiunei „Statul Strâmb“, va fi prezentat filmul „Misiune pentru Congo“, unde vedem „un politician si un foarte bun creştin care organizează o operaţiune umanitară pentru Congo prin postul lui de televiziune. Are toate mijloacele să atragă bani pentru cauza lui, care se dovedeşte a fi o foarte mare escrocherie, iar banii aceia nu ajung niciodată acolo unde trebuie“, povesteşte Alexandru Solomon.  

Un alt documentar din festival are drept temă Olimpiada de la Soci. Numit „Jocurile lui Putin“, în film se vorbeşte despre culisele acestor jocuri, despre oamenii care locuiesc în acea zonă şi care au fost expropriaţi, mutaţi în garsoniere în stare foarte proastă etc.  

De asemenea, pe durata festivalului vor fi proiectate zece filme realizate de Marcel Lozinski în perioada 1973-2013. „Sunt filme foarte bune, care fac o biografie a Poloniei în toţi aceşti 40 de ani. Lozinski e un om foarte curajos, care va veni la Bucureşti şi va susţine aceste masterclass-uri cu intrare liberă“, a precizat regizorul. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite