Stiri despre ortodoxie

  140 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Pista explorată de anchetatori în urma împuşcării preotului ortodox de la
Lyon
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pista explorată de anchetatori în urma împuşcării preotului ortodox de la Lyon

  O persoană a fost arestată şi plasată în arest prevenitv, în urma rănirii grave a unui preot ortodox grec prin împuşcare - a cărui viaţă era în pericol - în timp ce închidea sâmbătă biserica pe care o conduce din 2012, la Lyon, fără să se confirme că era vorba despre atacator, care a tras în două rânduri în preotul în vârstă de 52 de ani şi care ar fi în continuare fugar, relatează BFMTV.

 • Stalin şi Putin, alături de sfinţii ortodoxiei ruse
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stalin şi Putin, alături de sfinţii ortodoxiei ruse

  Povestea este absolut reală şi deschide o posibilă şi, cred eu, extrem de utilă dezbatere despre ceea ce este acum un curent care cuprinde din ce în ce mai multe state din fosta URSS şi cercul său de ţări-satelite: se anulează progresiv, dar foarte vizibil, procesul de secularizare al vieţii politice, iar religia îşi recapătă rolul de actor politic de prim rang.

 • Homosexualitatea se transmite fătului atunci când femeile însărcinate fac sex anal, susţine un episcop ortodox din Cipru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Homosexualitatea se transmite fătului atunci când femeile însărcinate fac sex anal, susţine un episcop ortodox din Cipru

  Într-un videoclip devenit viral pe reţelele de socializare cipriote, episcopul Neophytos al Morphou susţine că homosexualitate există pentru că este transmisă copiilor de către părinţi. Mai exact, acesta crede că homosexualitatea este rezultatul întreţinerii de activităţi sexuale anale de către femei în timp ce sunt însărcinate, relatează  Cyprus Daily.

 • Să mergem împreună. Zâmbind
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Să mergem împreună. Zâmbind

  Timp de trei zile, Papa Francis a plimbat soarele după el prin România. Diplomaţie şi bună dispoziţie. Câteva repere ale acestei călătorii.

 • România poate deveni un cap de pod al dialogului ecumenic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România poate deveni un cap de pod al dialogului ecumenic

  Miza este enormă, şansa este uriaşă şi astrele s-au aliniat astfel încât să creeze o fereastră de oportunitate care se deschide aici, pe pământ românesc, readucând tuturor aminte că, dincolo de orice, constituim de secole ultima ţară latină la contactul cu toate necunoscutele estului, fie venind din spaţiul slav, fie din Orientului Mijlociu.

 • Marea Schismă din ortodoxie cuprinde şi Republica Moldova. Bătălia pierdută de România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marea Schismă din ortodoxie cuprinde şi Republica Moldova. Bătălia pierdută de România

  Generaţia asta de politicieni de acum, dincolo de circul de cea mai proastă calitate în care se complace să supravieţuiască, va purta răspunderea că a distrus, prin nepăsare şi demagogie ieftină, ceea ce ar fi trebui să fie o construcţie strategică cu adevărat fundamentală, rezultantă a unui ideal naţional: relaţia cu Republica Moldova.

 • INTERVIU Remus Ţiplea, fotograful care, timp de şapte ani, a documentat confesiunile religioase: „Fiecare crede că Dumnezeul lor este mai Dumnezeu decât al celorlalţi”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Remus Ţiplea, fotograful care, timp de şapte ani, a documentat confesiunile religioase: „Fiecare crede că Dumnezeul lor este mai Dumnezeu decât al celorlalţi”

  Şapte ani şi-a petrecut fotograful Remus Ţiplea, documentând obiceiurile şi ritualurile a şase confesiuni de la noi din ţară. Recent, în cadrul lunii europene a fotografiei, organizată la Berlin, Ţiplea a lansat albumul „Dumnezeul meu/ My Lord”, în care se regăsesc rezultatele acestor ani. Într-un interviu pentru „Adevărul”, fotograful a povestit despre ce a învăţat de pe urma acestui proiect şi care au fost cele mai dificile lucruri.

 • Ucraina,
locul confruntării între „A Doua Romă“ şi „A Treia Romă“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ucraina, locul confruntării între „A Doua Romă“ şi „A Treia Romă“

  Conflictul dintre Patriarhia Ecumenică şi Biserica Ortodoxă Rusă are rădăcini adânci în istorie, aşa cum toate conflictele legate de jurisdicţia ecleziastică în cadrul Ortodoxiei au o vechime îndelungată, premerg formării statelor moderne şi continuă chiar şi după formarea acestora.

 • S-a produs Marea Schismă în lumea creştinătăţii ortodoxe: consecinţe geopolitice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  S-a produs Marea Schismă în lumea creştinătăţii ortodoxe: consecinţe geopolitice

  În urmă cu ceva timp, avertizam că această Mare Schismă urma să aibă loc, zguduind din temelii unitatea şi credibilitatea lumii ortodoxe, eveniment nedorit şi ale cărui consecinţe suntem încă departe de a le întrevedea măcar şi care se suprapune aproape exact peste aniversarea celeilalte Mari Schisme, cea din 1054.

 • Minunile moaştelor sfinte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Minunile moaştelor sfinte

  Afacerea moaştelor la români aduce profit sigur. Pare o adevărată industrie, care scoate tot mai multe moaşte, le împrumută de la biserică la biserică, sunt plimbate în delirul cât mai multor pupători, crezători în mari minuni tradiţionale! Zici că există undeva, o fabrică de moaşte! Cu atâtea oase sfinte făcătoare de minuni, ar trebui să fim şi noi un popor sfânt, nu unul plin de ipocrizie şi de corupţie.

 • Starea naţiunii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Starea naţiunii

  Referendumul de peste câteva zile oferă ocazia celui mai mare sondaj sociologic din ultimii ani. Ne vom da seama care este starea naţiunii, cum sunt împărţite convingerile şi, la rigoare, ce tendinţe se profilează la orizont.

 • Homosexualitatea e biologică, nu o alegere!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Homosexualitatea e biologică, nu o alegere!

  M-am întrebat zilele acestea, alături de alţi prieteni, cu ce drept unii cetăţeni români, fie ei şi 3 milioane (deşi numărul este colectat suspect şi folosit forţat, ca în politică cu voturile cetăţenilor, poporul, dom'le!), doresc să orânduiască viaţa şi să interzică libertatea şi drepturile umane, constituţionale ale altor cetăţeni?

 • Rusia pierde
influenţa în rândul lumii ortodoxe
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rusia pierde influenţa în rândul lumii ortodoxe

  Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat că suspendă relaţiile cu Patriarhia de la Constantinopol după ce Patriarhul Bartolomeu i-a dat semne că va accepta autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, adică independenţa canonică a Kievului şi ieşirea sa de sub influenţa Moscovei.

 • Trei cuvinte ale Părintelui Scrima
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trei cuvinte ale Părintelui Scrima

  În preajma sărbătorii pascale, îmi amintesc, uneori, de cîteva „înţelepciuni“ pe care le datorez Părintelui Andrei Scrima. E un mod de a rămîne în dialog cu dînsul şi de a retrăi regretul că n-am apucat să-l întreb tot ceea ce aveam de întrebat. Acum, fiindcă ne aflăm sub semnul Învierii, îmi revine în minte modul apăsat în care P. Scrima rostea numele Domnului în versiunea:

 • Problema
moaştelor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Problema moaştelor

  Nu este inedită indignarea unora faţă de ceea ce se petrece la marile pelerinaje ortodoxe de la noi. De data aceasta, încurajate de recentele scandaluri din Biserică, vocile critice par să fie mai multe, mai obraznice. Se simt pe val.

 • Un trecut comun
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un trecut comun

  Câteva cifre pe care le tot repet: din cele 16 Biserici Ortodoxe locale, autonome sau autocefale, 12 sunt în Europa. Dintre acestea, nu mai puţin de opt se află în ţări membre ale Uniunii Europene. Ce înseamnă aceasta?

 • Altarului Mănăstirii Adam, resfinţit. Era locul preferat de închinare al Reginei Maria, iar comuniştii au făcut acolo, în bajocură, CAP „Tractorul Roşu”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Altarului Mănăstirii Adam, resfinţit. Era locul preferat de închinare al Reginei Maria, iar comuniştii au făcut acolo, în bajocură, CAP „Tractorul Roşu”

  Atestarea documentară a mănăstirii Adam este la 1658, însă înainte de aceasta a mai existat acolo o zidire ortodoxă, despre care se crede că este din vremea lui Ştefan Cel Mare. Aşezarea monahală adăposteşte una dintre cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni din România, cunoscută în popor sub numele de „Sfânta de la Adam”.

 • Ura antireligioasă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ura antireligioasă

  Iată că după ce am făcut experienţa dramatică a urii de rasă şi apoi a celei de clasă, ne aflăm în plin dezlănţuire a urii antireligioase. Slăbiciunile slujitorilor Bisericii majoritare sunt pretexte ideale, concrete şi suficiente, uşor de manevrat mediatic.

 • O Biserică liberă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O Biserică liberă

  Anul 2017, dedicat de Biserica noastră formelor diverse de rezistenţă şi mărturie în plină dictatură atee a comunismului, poate însemna un real moment de cotitură. Cum se spune mai elevat: o schimbare de paradigmă. Oare de ce?

Modifică Setările