Mitropolitul prorus al Chișinăului critică dur Biserica Ortodoxă Rusă: „Republica Moldova se va reuni inevitabil cu România”

0
Publicat:

Mitropolitul prorus al Chișinăului, Vladimir Cantarean, i-a trimis o scrisoare Patriarhului Kirill al Rusiei, în care îi spune că „soarta Republicii Moldova este deja hotărâtă de marile puteri”.

Vladimir Putin și mitropolitul Chișinăului FOTO Profimedia
Vladimir Putin și mitropolitul Chișinăului FOTO Profimedia

În aceeași scrisoare, publicată și tradusă de fostul deputat Vlad Cubreacov pe blogul său, mitropolitul prorus al Chișinăului se plânge de felul în care Biserica Ortodoxă din Republica Moldova este tratată de „Biserica-Mamă”, adică Biserica Ortodoxă Rusă, care nu îi acordă niciun fel de sprijin și importanță.

În schimb, prin acțiunile sale, Biserica Ortodoxă Română și autoritățile române de peste Prut fac ca bisericile și credincioșii din Moldova să se simtă tot mai apropiați de România. „Din păcate, Moscova nu a înțeles până în prezent faptul că poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal ca el să aspire să se apropie și să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială, fără a trăda Ortodoxia“, spune mitropolitul.

Prelatul îi aduce la cunoștința Patriarhului Kirill că una din facțiunile Bisericii Ortodoxe a Moldovei, Mitropolia Basarabiei, „sprijinită deschis de Patriarhia Română, de Republica Moldova și România, a demonstrat că este o forță care nu mai poate fi oprită și care, se pare, că dorește și va obține restabilirea drepturilor sale istorice, iar Mitropolia Chișinăului și a Moldovei este doar un element secundar și inutil pe scena religioasă, socială și culturală a țării noastre”.

Acest fapt, spune el, nu ar trebui să surprindă pe nimeni, „deoarece soarta Republicii Moldova este deja hotărâtă de marile puteri – într-un timp relativ scurt ea se va reuni inevitabil cu România și desigur tot ceea ce susține Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române”, a scris mitropolitul Vladimir.

Scrisoarea cuprinde și reproșuri directe: „Suntem cu atât mai nedumeriți de faptul că Biserica Ortodoxă Rusă, ca Biserica-Mamă, ar fi trebuit să ne sprijine în această perioadă dificilă, care durează deja un an și jumătate; să ne aducem aminte doar de numeroasele noastre solicitări către Patriarhia Moscovei de a compensa facturile la gaze în timpul sezonului rece, care au crescut semnificativ, inclusiv din cauza războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

Ce răspuns am primit la solicitările noastre? În cel mai bun caz, o ignorare aproape completă sau promisiuni care, cel mai probabil, au fost deja uitate“, se lamentează Vladimir Cantarean.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite