
Când trebuie să ne îngrijoreze durerea de stomac?
Ce înseamnă mai exact o durere de stomac? Adesea facem confuzie între burtă, stomac şi intestine, şi nu ştim când avem nevoie să apelăm la un consult de gastroenterologie.
Ce înseamnă mai exact o durere de stomac? Adesea facem confuzie între burtă, stomac şi intestine, şi nu ştim când avem nevoie să apelăm la un consult de gastroenterologie.
Hernia hiatală este o afecţiune relativ frecventă în rândul populaţiei, afectând o proporţie de 15%. Ceea ce o determină să treacă neobservată este faptul că este asimptomatică în 60-70% din cazuri.
Botulismul este o boală rară, dar severă care poate apărea mai ales în urma consumului de alimente contaminate. Afecţiunea este tratată ca fiind o urgenţă medicală pentru că poate pune în pericol viaţa pacientului.
Tratamentul împotriva cancerului poate provoca schimbări ale apetitului pacientului şi ale simţului gustativ. În plus, greaţa şi alte efecte secundare asociate tratamentului pot reduce din pofta de mâncare. Ce este de făcut?
Polipii gastrici sunt creşteri anormale de celule în interiorul stomacului. Ei apar cu o frecvenţă mai mică, în comparaţie cu polipii colonici, însă, în unele situaţii, pot reprezenta o ameninţare gravă pentru sănătate.
Cunoscut şi sub numele de „kinetoză“, răul de maşină poate transforma vacanţa într-un coşmar. Medicul homeopat Dragoş Peteu explică ce măsuri pot combate acest sindrom.
Hepatitele virale sunt afecţiuni ale ficatului determinate de o serie de virusuri care accesează celulele acestui organ determinând un proces inflamator. Testele de laborator indică prezenţa acestor virusuri.
Mesele bogate din timpul sărbătorilor şi lipsa sportului încetinesc metabolismul şi duc la acumularea de kilograme. Nutriţionistul Luiza Eacobescu ne spună ce avem de făcut ca să ne intrăm cât mai rapid în formă.
Până acum, ilustratorul şi muzicianul Robert Crumb (75 de ani) a mai interpretat lucrări de-ale unor autori precum Charles Bukowski şi Franz Kafka, dar a devenit faimos, cel puţin în Statele Unite, după ce a publicat „Fritz the Cat“, o bandă desenată care cuprinde şi pasaje erotice, ecranizată ulterior.
Durerile abdominale puternice, greaţa, vărsăturile pot fi semne comune atât în colica biliară, cât şi în pancreatită. Cum deosebim o afecţiune de alta.
Gazele lacrimogene conţin compuşi chimici care irită conjunctiva oculară, produc înţepături, lăcrimare, dificultatea de a ţine ochii deschişi, dar şi iritaţii ale căilor respiratorii, greaţă, vomă, spasme, dureri toracice, dermatite şi alergii. Efectele lor sunt potenţate de căldură şi umiditate.
Răul de maşină este explicat de cercetătorii ca răspunsul al creierului la senzaţia de otrăvire. Se pare că atunci când ne aflăm în maşină creierul primeşte mesaje contradictorii despre mediul înconjurător, similar cu efectele otrăvirii.
NUTRIŢIE De Sărbători, tentaţiile sunt mari, să recunoaştem. Şi dacă tot avem nenumărate bunătăţi în faţă vreme de mai multe ore, e clar că nu ne putem abţine şi aşa ajungem la excese alimentare, la care se adaugă şi consumul de alcool, eventual fumatul. Medicii nutriţionişti ne sfătuiesc să mâncăm, dacă ne plac, din toate felurile pe care le-am pregătit cu trudă, dar nu „cât putem“, ci cu măsură sau doar jumătate din fiecare porţie.
Răul de mişcare se manifestă în cazul copiilor atunci când aceştia călătoresc cu maşina, avionul, vaporul sau cu trenul. Cel mai frecvent sunt afectaţi copiii între 4 şi 10 ani, iar răul de mişcare se manifestă mai des în călătoriile cu maşina.
Virusurile gripale sunt foarte contagioase şi ne pot face să ne simţim de-a dreptul mizerabil. Simptomele gripei sunt de cele mai multe ori mult mai serioase decât strănutul şi nasul înfundat , semne pe care le putem pune şi pe seama unei răceli banale.
Pentru cei care de sărbători au depăşit numărul paharelor şi nu ştiu cum să scape de senzaţiile neplăcute provocate de consumul excesiv de alcool, specialiştii recomandă câteva trucuri ce înlătură greaţa şi durerile de cap.
Mersul şi mâncatul în acelaşi timp este un obicei foarte nesănătos. Când mănânci în timp ce mergi, nu reuşeşti să acorzi atenţie mâncării sau să mănânci corect, ceea ce duce la diverse probleme de sănătate.
Adeseori confundată cu alergiile în cazul anumitor alimente, intoleranţa alimentară este mai mult decât ai putea crede, aproximativ 10% din populaţie suferind de aceasta, însă fără a lua măsuri. Simptomele pot apărea la câteva ore sau zile distanţă, printre acestea cele mai cunoscute fiind cele enumerate mai jos:
Atacul de cord, cunoscut şi sub numele de infarct miocardic, este una dintre principalele cauze de deces în România. Atacul de cord apare atunci când o parte din muşchiul cardiac începe să nu mai răspundă comenzilor din cauza unei alimentări inadecvate a oxigenului din sânge către inimă.
Gutuile fac parte din aceeaşi familie cu merele şi perele. Datorită fitochimicalelor conţinute, gutuia este foarte apreciată în medicina naturistă.
Ficatul este al doilea cel mai complex organ şi participă la funcţiile vitale ale organismului (digestie, imunitate, curăţare). Sunt simptome care ne indică că acest organ complex este bolnav.
Deşi, de cele mai multe ori simptomele crizei de bilă sunt asociate cu dereglări ale ficatului, simptomele afecţiunilor celor două organe diferă destul de mult.
Greaţa este un simptom comun în multe afecţiuni şi poate avea cauze diverse, dar uneori nu reprezintă decât o problemă minoră de sănătate.
Icterul, durerile abdominale şi modificări ale tranzitului intestinal se numără printre semnele prezenţei cancerului de pancreas. Specialiştii apreciază că, în următorul deceniu această boală va secera din ce în ce mai multe vieţi, depăşind rata de mortalitate prin cancer de sân.
Nopţile pierdute sau, din contră, somnul prelungit provoacă migrene, acele dureri intense care apar doar pe o porţiune a capului, de obicei la tâmple, în zona frunţii sau în jurul ochilor.
Mulţi dintre noi nu ne putem începe ziua fără a ne savura mai întâi cafeaua de dimineaţă. Cafeina conţinută în cafea ne dă impulsul de energie necesar, dar poate fi şi cauza unor probleme de digestie.
Este celebră vorba românească „cui pe cui se scote“, însă în cazul unei mahmureli, această soluţie nu este una eficientă şi nici sănătoasă. Află care sunt cele mai bune metode pentru a scăpa de senzaţiile neplăcute de după consumul exagerat de alcool.
Mergi destul de rar la medic sau doar dacă ai simptome care te deranjează foarte mult? Hepatita C este o afecţiune care nu te constrânge să cauţi rapid un tratament, pentru că este o boală silenţioasă.
Ameţelile, oboseala şi greaţa, stările specifice „răului de maşină” pot transforma vacanţele în adevărate coşmaruri. Specialiştii explică de ce apare această problemă şi ce semnale contradictorii sunt transmise creierului
În vacanţă, copiii sunt mai neglijenţi cu regulile de igienă, mai ales atunci când nu se află sub supravegherea părinţilor. De aceea, în sezonul cald sunt mai multe cazuri de hepatită A decât în restul anului, mai ales la copii. Oboseala şi vărsăturile sunt primele simptome care ar trebui să dea de gândit părinţilor.